Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τα πρόστιμα άρχισαν να πέφτουν βροχή...

Στον αγώνα πάταξης της διαφθοράς και της παρανομίας οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους

Σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς κάνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ελληνικής Πολιτείας, με τους υψηλής κατάρτισης υπαλλήλους να μοχθούν καθημερινά για να πατάξουν τις κακοδαιμονίες της δημόσιας διοίκησης και όλα αυτά τα φαινόμενα που ζημιώνουν τον κάθε φορολογούμενο χωριστά. Η πολυσέλιδη έκθεση που παρέδωσε προ ημερών η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μ. Παπασπύρου στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολ. Γεροβασίλη είναι ενδεικτική της προσπάθειας που γίνεται για τη βελτίωση των μηχανισμών ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της εμπιστοσύνης που δείχνουν σταδιακά όλο και περισσότεροι πολίτες καταγγέλλοντας περιπτώσεις διαφθοράς.

“Η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν είναι μόνο ζήτημα μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Απαιτεί την ανάληψη πρωτοβουλιών με έντονο το στοιχείο του παρόντος, το εδώ και τώρα”, τονίζει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης υπογραμμίζοντας ότι “οι αυριανοί πολίτες θα πρέπει να εκπαιδευθούν στο να οραματίζονται την ευημερία τους όχι ανεξάρτητα ή σε βάρος της ευημερίας των συμπολιτών τους αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής ευημερίας”.

Το εύρος των ελέγχων εκτείνεται σε όλη τη δημόσια διοίκηση και τους τομείς της οικονομίας με τους ελεγκτές να κόβουν τσουχτερά πρόστιμα για υποθέσεις λαθρεμπορίου, να παραπέμπουν στη Δικαιοσύνη φοροφυγάδες, επίορκους υπαλλήλους και λοιπούς παραβάτες της νομοθεσίας. Από το πολυσέλιδο πόρισμα σταχυολογήσαμε τις πιο τρανταχτές υποθέσεις του 2016 και τις παρουσιάζουμε σήμερα στην “Αυγή” της Κυριακής.

Πρόστιμο - μαμούθ για λαθρεμπορία οχημάτων

Το 2016, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) άνοιξε 1.917 νέες υποθέσεις προς φορολογικό έλεγχο, εκ των οποίων οι 1.206 σε Αττική και νησιά του Αιγαίου. Από τις 1.931 αναφορές, οι 141 στάλθηκαν στις εισαγγελικές αρχές προς διερεύνηση. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι υπάρχουν 92 υποθέσεις που τα διαφυγόντα έσοδα (τέλη, δασμοί, φόροι) για το Δημόσιο από την κάθε μία υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Ενδεικτικά, στην έκθεση αναφέρεται ότι έχει βεβαιωθεί πρόστιμο 82,4 εκατ. ευρώ σε έμπορο οχημάτων για λαθρεμπορία. Για τον ίδιο λόγο έχει επιβληθεί πρόστιμο 47,9 εκατ. ευρώ σε άλλον έμπορο. Για μη είσπραξη του φόρου που αποδίδεται στο Δημόσιο έχει επιβληθεί πρόστιμο σε εκπαιδευτικό ίδρυμα ύψους 40,9 εκατ. ευρώ. Σε χονδρέμπορα ειδών υγιεινής έχει επιβληθεί πρόστιμο 6,07 εκατ. ευρώ για έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων. Επίσης, σε γιατρό έχει επιβληθεί πρόστιμο 2,36 εκατ. ευρώ για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας για την περίοδο 2007-2010. Ως προς τις υποθέσεις διαφθοράς, το 2016 έκλεισαν οι 444 και άνοιξαν 194 νέες. Ωστόσο, από προηγούμενα έτη εκκρεμούν 1.138 υποθέσεις.

Κατάσχεση ναρκωτικών

Το ΣΔΟΕ σε συνεργασία με τις διεθνείς διωκτικές αρχές (Europol, Interpol), το 2016, προχώρησαν στη μεγαλύτερη κατάσχεση φορτίου οπιούχων-ναρκωτικών δισκίων, περί τα 26 εκατομμύρια τεμάχια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση που έχει πραγματοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια. Η αξία των κατασχεθέντων ναρκωτικών δισκίων ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 11,7 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν έναν Τούρκο υπήκοο με διεθνές ένταλμα σύλληψης, με την κατηγορία συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ προχώρησε σε κατάσχεση δεμάτων με ναρκωτικά που διακινούνταν ταχυδρομικώς. Επίσης, κλιμάκια του ΣΔΟΕ κατάσχεσαν περισσότερα από 131 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων, με τις αρχές να εκτιμούν ότι το ύψος των διαφυγόντων δασμών θα ανέρχονταν σε 24,4 εκατ. ευρώ.

Διώξεις κρατικών λειτουργών

Το προηγούμενο έτος, 1.231 νέες υποθέσεις ελέγχθηκαν από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, εκ των οποίων οι 350 διαβιβάστηκαν στις αστυνομικές αρχές, 207 διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές, ενώ 308 μπήκαν στο αρχείο. Να σημειωθεί ότι, από τις 1.231, οι 689 αφορούσαν σε υποψία για εγκλήματα διαφθοράς στελεχών τόσο της Αστυνομίας όσο και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Συγκεκριμένα, οι 416 υποθέσεις αφορούσαν στη συμμετοχή αστυνομικών, οι 204 στη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων και οι 69 και στις δυο κατηγορίες κρατικών λειτουργών. Από τις 689 υποθέσεις, οι 285 εξελίχθηκαν σε ποινική δικογραφία, οι 291 διαβιβάστηκαν σε άλλη αρμόδια αρχή, ενώ οι 1.132 μπήκαν στο αρχείο.

Από τις ερευνηθείσες υποθέσεις διαφθοράς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 120 δημοσίους υπαλλήλους και σε 190 αστυνομικούς. Από τους 120 δημοσίους υπαλλήλους, οι 25 διώκονται για δωροληψία, οι 17 για απιστία περί την υπηρεσία, οι 14 για κατάχρηση εξουσίας. Από τους 190 αστυνομικούς, οι 82 διώκονται για παράβαση καθήκοντος, οι 16 για πλαστογραφία και οι 15 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Περισσότερες συλλήψεις

Το 2016, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (ΔΟΑ) διερεύνησε 1.618 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 873 αφορούσαν σε φοροδιαφυγή και ακολουθούν 97 καταγγελίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί παιγνίων, 66 για παραβάσεις της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας, 64 για λαθρεμπορία καπνικών και 316 για διάφορα αδικήματα. Από το σύνολο των καταγγελιών, διερευνήθηκαν 242 υποθέσεις και συντάχθηκαν 59 δικογραφίες, εκ των οποίων οι 24 στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Κατά τη διαδικασία συνελήφθησαν 113 άτομα και προέκυψαν ακόμη 174 κατηγορούμενοι.

Από υποθέσεις παρελθόντων ετών συν τις 242 νέες υποθέσεις, το 2016 η ΔΟΑ διερεύνησε 920 υποθέσεις, ενώ το 2015 διερεύνησε 705 υποθέσεις. Από τις 920 υποθέσεις, οι 454 αφορούν παραβάσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, 241 αφορούν στη φοροδιαφυγή, 40 αφορούν σε διαφόρων τύπων απάτες.

Να σημειωθεί ότι διαβιβάστηκαν στη ΔΟΑ από τις εισαγγελικές αρχές 339 δικογραφίες προς διεκπεραίωση, η πλειονότητα των οποίων αφορούσαν αδικήματα φοροδιαφυγής. Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι για το 2016 είναι αυξημένος ο αριθμός των εισαγγελικών παραγγελιών σε σχέση με τα προηγούμενα δυο χρόνια, ενώ οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν κατόπιν αστυνομικής προανάκρισης ακολουθούν πτωτική πορεία σε σχέση με τα προηγούμενα τρία έτη.

Σαφάρι ελέγχων

Μεταξύ των υποθέσεων που απασχόλησαν τη ΔΟΑ ήταν για φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος, αφού εταιρείες εξέδιδαν και ελάμβαναν εικονικά φορολογικά στοιχεία για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικής αξίας 3,5 εκατ. ευρώ. Εταιρεία διοργάνωσης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων απέκρυψε φορολογητέα ύλη αξίας 1,05 εκατ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014 και δεν απέδωσε στο Δημόσιο φόρους 500.000 ευρώ. Επίσης, η ΔΟΑ εξάρθρωσε δύο οργανώσεις που διακινούσαν νοθευμένα αλκοολούχα ποτά.

Η ΔΟΑ κατάσχεσε 24.342 τεμάχια ρούχων - μαϊμού σε επιχείρηση στην Πετρούπολη και συνέλαβε τον ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεύθυνσης, οι συναλλασσόμενες εταιρείες με τον συλληφθέντα επιχειρηματία ζημιώθηκαν με περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχο κύκλωμα με διακίνηση ρούχων - μαϊμού εξαρθρώθηκε στον Βοτανικό, με τη ζημία στις συναλλασσόμενες επιχειρήσεις να εκτιμάται στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Η ζημία του Δημοσίου

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΔΟΑ για το 2016 δείχνουν ότι η ζημία του Δημοσίου από φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, υποθέσεις διαφθοράς και απάτης αγγίζει τα 9,3 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά αναφέρουμε ότι η ζημία από τη φοροδιαφυγή το 2016 υπολογίζεται στο 1,21 εκατ. ευρώ, από απάτες στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης (εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων, παράνομη λήψη συντάξεων) 1,06 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ζημία 876.129 ευρώ από υποθέσεις λαθρεμπορίου και 193.532 ευρώ από υποθέσεις διαφθοράς. Ενώ για υποθέσεις απάτης πάσης φύσεως σε βάρος του Δημοσίου εκτιμάται ότι η ζημία ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα που έχει αναλάβει η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας το 2016 περιορίζονται σε 1,24 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,2 εκατ. ευρώ αφορούν σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και 7.550 ευρώ σε υποθέσεις που αφορούν την κοινωνική ασφάλεια.

Αυξημένες οι καταγγελίες

Αυξημένες ήταν το 2016 οι καταγγελίες στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), οι οποίες ανήλθαν στις 3.120, ενώ το 2015 είχαν συρρικνωθεί στις 1.855. Παρ’ ότι στο μεσοδιάστημα οι καταγγελίες πολιτών μειώθηκαν σημαντικά, οι πολίτες είχαν δείξει ανάλογη εμπιστοσύνη το 2010 υποβάλλοντας 3.038 καταγγελίες, ενώ ρεκόρ καταγράφηκε το 2014 με 3.691 καταγγελίες.

Το 2016, το ΣΕΕΔΔ συνέταξε συνολικά 441 εκθέσεις ελέγχου στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, εκ των οποίων οι 413 αφορούν παραβάσεις της αρχής νομιμότητας, αδιαφανείς διαδικασίες, κακοδιοίκηση, παρατυπίες. Οι 23 αφορούν έλεγχο περιουσιακής κατάστασης και οι υπόλοιπες 5 αφορούν σε ελέγχους που εμπλέκονται και άλλες ελεγκτικές αρχές.

Από τις 413 εκθέσεις, ελέγχου οι 267 προήλθαν από καταγγελία πολίτη, οι 49 μετά από αίτημα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, οι 47 από αίτημα δικαστικής αρχής, οι 20 από αίτημα δημόσιας υπηρεσίας, οι 17 διερευνήθηκαν αυτεπάγγελτα, οι 12 από εντολή υπουργού και μόλις μια από αίτημα ανεξάρτητης Αρχής. Οι περισσότερες εκθέσεις ελέγχου έχουν γίνει στην Αττική (135) και ακολουθούν Δυτική Ελλάδα (62), Θεσσαλία (42), Στερεά Ελλάδα (32).

Παραβάσεις στα δημόσια έργα

Ενδιαφέρον έχει ότι, παρά τη φημολογία πως οι πολίτες θεωρούν πιο διεφθαρμένες τις υπηρεσίες των δήμων, αυτό δεν αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχείων της κατανομής των εκθέσεων του ΣΕΕΔΔ. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 413 εκθέσεις ελέγχου, οι 65 αφορούν δημόσια έργα, προμήθειες και συμβάσεις (27 διερευνώνται από τις δικαστικές αρχές), οι 47 υποθέσεις δόμησης και χωροταξίας (15 διερευνώνται από τις δικαστικές αρχές), οι 42 τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης (11 διερευνώνται από τις δικαστικές αρχές), οι 28 υποθέσεις δημόσιας περιουσίας και εσόδων (8 διερευνώνται από τις δικαστικές αρχές) και μόλις οι 21 θέματα των δήμων (10 διερευνώνται από τις δικαστικές αρχές).

Και βέβαια, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Στην έκθεση αναφέρονται μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις κρατικών λειτουργών, που παρανόμησαν και εμφάνιζαν υπέρογκα εισοδήματα κατά τον έλεγχο του πόθεν έσχες. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει επέμβει ο γενικός επίτροπος Επικρατείας ζητώντας να καταλογιστεί το ποσόν των 339.872,8 ευρώ σε δημοτικό υπάλληλο, το ποσόν των 114.215,89 ευρώ σε άλλον δημοτικό υπάλληλο, το ποσόν των 435.841.53 ευρώ σε υπάλληλο πολεοδομίας, το ποσό των 505.707,88 ευρώ σε δημοτικό υπάλληλο και το ποσόν των 925.420,02 σε υπάλληλο πολεοδομίας.

Κυρώσεις 31,2 εκατ. ευρώ σε εργοδότες

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας το 2016 διενήργησε 53.941 ελέγχους επιβάλλοντας κυρώσεις στους εργοδότες ύψους 31,2 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, οι υπηρεσίες επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων διενήργησαν 28.365 ελέγχους και επέβαλαν κυρώσεις σε 8.410 περιπτώσεις, ύψους 26,1 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν οι υπηρεσίες επιθεώρησης ασφάλειας και υγείας που διενέργησαν 24.422 ελέγχους και, παρ’ ότι δεν είναι οριστικοποιημένες οι περιπτώσεις επιβολής κυρώσεων, τα βεβαιωμένα πρόστιμα ανέρχονται σε 3,43 εκατ. ευρώ. Επίσης, από τους 1.158 ελέγχους που διενήργησε η Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας, στις 217 περιπτώσεις επιβλήθηκαν κυρώσεις ύψους 1,64 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 2016 οι επιθεωρητές Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία διερεύνησαν 6.515 εργατικά ατυχήματα εκ των οποίων τα 72 ήταν θανατηφόρα. Από το σύνολο των θανατηφόρων ατυχημάτων κατά την εργασία προέκυψε μετά την ιατροδικαστική εξέταση ότι τα 39 οφείλονταν σε παθολογικά αίτια του θανόντος. Επίσης, οι επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων διενήργησαν 13.114 περιπτώσεις εργατικών διαφορών, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 6.128 υποθέσεις και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 10,9 εκατ. ευρώ. Οι επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων μαζί με ελεγκτικά κλιμάκια του ΙΚΑ διενήργησαν 34.222 ελέγχους, όπου, σε σύνολο 130.310 εργαζομένων, βρέθηκαν 9.222 ανασφάλιστοι και επιβλήθηκαν 5.564 πρόστιμα, ύψους 97,3 ευρώ. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βάζει και για τα επόμενα έτη ως πρώτο στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, καθώς λόγω της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο έχει ενταθεί.

Δείτε όλα τα σχόλια