Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά από την έξοδο της χώρας στις αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά από την έξοδο της χώρας στις αγορές

Θετικά σημάδια, τα οποία μόνο ευεργετικά μπορούν να επιδράσουν στη λειτουργία της αγοράς, διακρίνει αναφορικά με τις εξελίξεις στην οικονομία κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ - ΕΣΕΕ) και παρατηρεί σε σχετική έκθεσή του ότι σε οικονομία και εμπόριο διαπιστώνεται στασιμότητα και διστακτική επιστροφή στην κανονικότητα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΝΕΜΥ, οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για το μήνα Ιούλιο 2017, τόσο στον κλάδο του εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει, συνοψίζονται ως εξής:

* Ετήσια αύξηση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, με ταυτόχρονη όμως μείωσή του σε μηνιαία συγκριτική βάση.

* Βελτίωση της μισθωτής απασχόλησης στο λιανικό εμπόριο.

* Διόγκωση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών.

* Μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών.

* Μείωση του ποσοστού ανεργίας.

* Μικρή ενίσχυση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επίπεδο τιμών.

Αναλυτικά, όπως σημειώνει το ΙΝΕΜΥ, "η βελτιωμένη σε ετήσια βάση εικόνα του τζίρου, η ενίσχυση της μισθωτής απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο και η σταδιακή αποκλιμάκωση του γενικού ποσοστού ανεργίας αποτελούν θετικά σημάδια, τα οποία μόνο ευεργετικά μπορούν να επιδράσουν στη λειτουργία της αγοράς. Αντιθέτως, τείνουν να παγιοποιηθούν οι μηνιαίες και συχνά έντονες αυξομειώσεις του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, ένδειξη της εξάρτησης από τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Επιπλέον, το γενικό επίπεδο των τιμών εξακολουθεί να κινείται σε θετική τροχιά, τάση η οποία καταγράφεται σε συστηματική βάση από την αρχή του έτους".

Σημειώνει ακόμη ότι:

* Ο εποχικά διορθωμένος ΔΚΕ στο Λιανικό Εμπόριο (χωρίς τα καύσιμα και τα λιπαντικά) σημείωσε σε ετήσια βάση (Μάιος 2017/Μάιος 2016) αύξηση κατά 1,1%, ενώ αντίθετα η μηνιαία μεταβολή του Δείκτη (Μάιος/Απρίλιος 2017) ήταν πτωτική κατά 1,4%. Η παραπάνω εξέλιξη αποδίδεται στη σύγκριση με τον καλύτερο μήνα του τελευταίου τριμήνου, στη διάρκεια του οποίου συνέπεσε και ο εορτασμός του Πάσχα (Απρίλιος 2017). Προς την ίδια κατεύθυνση, με μικρότερη όμως ένταση, κινήθηκε και ο τζίρος της περιόδου Μαΐου/ Απριλίου 2016 (-0,4%).

* Η επίδοση του Μαΐου μπορεί να είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν (+1,1%), δεν συνεχίστηκε όμως η πορεία ανάκαμψης που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιος/Μάρτιος 2017: +1,7%). Η παρατηρούμενη υποχώρηση της κατανάλωσης είναι πολύ πιθανό να συνδέεται και με την ενίσχυση της αποταμίευσης, καθώς το χρονικό διάστημα Μαΐου/Απριλίου 2017 σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

* Περαιτέρω υποχώρηση κατέγραψε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον προηγούμενο Απρίλιο, με συνέπεια να διαμορφώνεται πλέον στο 21,7%, έναντι 22% τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους και 23,6% τον Απρίλιο του 2016. Η διαμορφούμενη μέχρι στιγμής εικόνα για το 2017 οδηγεί στο συμπέρασμα πως από την αρχή του έτους παρατηρείται συστηματική ετήσια υποχώρηση του αριθμού των ανέργων (Απρίλιος 2017/2016: -92.700 άτομα), με ταυτόχρονη άνοδο των απασχολουμένων (Απρίλιος 2017/2016: +79.900 άτομα).

* Η συνεχιζόμενη, για τέταρτο μήνα αποκλιμάκωση της ανεργίας, αποδίδεται κυρίως στην επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία συνέπεσε με το πέρας της εορταστικής περιόδου του Πάσχα και αναμένεται τη φετινή περίοδο να είναι ιδιαίτερα θετική. Εντούτοις, και σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τον Απρίλιο του 2017 η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας τόσο στο γενικό σύνολο, 21,7% έναντι 7,8% στην Ε.Ε., όσο και στους νέους 15 - 24 ετών, με 45,5% έναντι 16,9%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL