Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.6°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.3°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.0°C
6 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C21.8°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.1°C
0 BF 59%
Μόνο για επιχειρήσεις σε πρώτη φάση / Έρχεται χαλάρωση των capital controls
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνο για επιχειρήσεις σε πρώτη φάση / Έρχεται χαλάρωση των capital controls

Νέα χαλάρωση στα capital controls φαίνεται πως είναι προ των πυλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, θα αφορά σε πρώτη φάση μόνο επιχειρήσεις και όχι φυσικά πρόσωπα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το υπουργείο Οικονομικών έχει στα “χέρια” του την εισήγηση της ΤτΕ και αναμένεται να καθορίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες, ούτως ώστε αυτή η απόφαση να “περάσει” σε ΦΕΚ. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην “Α” πως η απόφαση θα πάρει την άγουσα για την Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Οριστική άρση το 2018

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, της εκταμίευσης των δόσεων οικονομικής στήριξης του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και της εξόδου στις αγορές, κάτι το οποίο δείχνει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Εφόσον το επόμενο διάστημα υπάρξουν ομαλές εξελίξεις με οριστική έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018, τότε θα είναι πολύ κοντά και η ολοκληρωτική άρση των capital controls, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στον ρ/σ AlphaRadio 989, ο ίδιος επισήμανε ότι έχουν χαλαρώσει αρκετές φορές και πως αυτή η διαδικασία χαλάρωσης θα συνεχίσει έως την οριστική άρση τους. Αν και δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα ήμασταν μακριά από την αλήθεια αν πούμε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει και η ολοκλήρωση της άρσης και των τελευταίων κεφαλαιακών περιορισμών. Υποστήριξε ότι πάντως «δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη επιρροή στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, έχουν μικρή επίπτωση».

Τι αλλάζει

Αναφορικά με την επικείμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, σύμφωνα πάντα με τραπεζικές πηγές, οι τροποποιήσεις στους περιορισμούς θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για άνοιγμα νέων λογαριασμών, ενώ θα αυξηθούν και τα όρια για την εκτέλεση εισαγωγών. Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα αναδείχθηκε πρώτα από το in.gr. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, τα επόμενα βήματα θα γίνουν προσεκτικά και σταδιακά, ανάλογα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ταχύτητα χαλάρωσης των περιορισμών θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την αποκατάσταση της πρόσβασης Δημοσίου και τραπεζών στις αγορές, την επιστροφή των καταθέσεων και την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου.

Φυσικά πρόσωπα

Η σταδιακή χαλάρωση για φυσικά πρόσωπα αναμένεται να εφαρμοστεί σε δεύτερο στάδιο. Επί του παρόντος δεν προκρίνεται η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης έως και 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα, το άνοιγμα λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχων ακόμη κι αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη, η αύξηση στο 60% του ποσοστού των εμβασμάτων από το εξωτερικό που μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή και ο διπλασιασμός του ορίου ελεύθερης αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, στις 2.000 ευρώ. Τα παραπάνω αποτελούσαν προτάσεις τραπεζών, οι οποίες είχε φιλοξενήσει μάλιστα πρόσφατα πρωτοσέλιδο εφημερίδας, "πλασάροντάς" τες ως αποφάσεις.

Η αιτία που δεν προωθούνται έχει να κάνει με το ότι χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη μεγέθυνση της καταθετικής βάσης (σ.σ.: πάντως επέστρεψαν ένα δισ. καταθέσεις τον Ιούνιο). Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές θα γίνουν με τρόπο που να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μιας οπισθοδρόμησης, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν οι δέουσες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Συνάντηση Δραγασάκη με Ένωση Τραπεζών

Εν τω μεταξύ, άτυπη συνάντηση με στελέχη της διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (πρόεδρος Νίκος Καραμούζης και γενική γραμματέας Χαρούλα Απαλαγάκη) είχε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση και εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας που εγκαινιάστηκε στην ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, παρουσία υπουργών (Οικονομικών, Δικαιοσύνης κ.ά.), κυβερνητικών στελεχών, του προεδρείου της ΕΕΤ και των διευθύνοντων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας Αττικής.

Στη συνάντηση υπήρξε follow up της προηγούμενης συνεδρίασης και διαπιστώθηκε ότι σε δύο από τα βασικά ζητήματα που είχαν τεθεί («Εξωδικαστικός Μηχανισμός» και εγκατάσταση POS) έχει υπάρξει η επιθυμητή πρόοδος, η οποία καταδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να παραχθούν από τη συντονισμένη και λειτουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Ακόμα, επισημάνθηκε ότι, σε συνέχεια των αποφάσεων της σύσκεψης του Απριλίου, έχουν ήδη συγκροτηθεί δύο Ομάδες Εργασίας (μία μεταξύ της ΕΕΤ και στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και μία μεταξύ της ΕΕΤ και στελεχών του υπουργείου Δικαιοσύνης) και έχει δρομολογηθεί μία ακόμη (μεταξύ της ΕΕΤ και στελεχών του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης).

Και οι δύο πλευρές επισήμαναν ότι η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές διανοίγει θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της εμπιστοσύνης σε αυτή.

Ο κ. Καραμούζης ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο για τις πρωτοβουλίες της ΕΕΤ το επόμενο διάστημα, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον ως πρωταγωνιστικού επενδυτικού προορισμού.

Συμφωνήθηκε, ακόμη, να υπάρξει στο πεδίο αυτό συντονισμός με αντίστοιχες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL