Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Ελπίδα από την πρώτη, αισιοδοξία για τις... επόμενες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελπίδα από την πρώτη, αισιοδοξία για τις... επόμενες

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τη χθεσινή έξοδο της χώρας μας στις αγορές καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, “στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια”. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τόνισε ότι ξεπεράστηκαν οι κυβερνητικές προσδοκίες, τονίζοντας παράλληλα πως θα ακολουθήσουν και άλλες έξοδοι το επόμενο διάστημα. Ακόμη, παράγοντες της αγοράς θεωρούν θετικό το γεγονός ότι το εγχείρημα της κυβέρνησης συνέβη ύστερα από μια ακολουθία θετικών γεγονότων, όπως ο τερματισμός της παραμονής της Ελλάδας σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος της Ε.Ε, η ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s και η αναβάθμιση της προοπτικής από τη S&P. Την ίδια ώρα, ο διεθνής Τύπος καλωσόρισε το ελληνικό εγχείρημα, ενώ θετικά αντέδρασε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Καλύτερο αποτέλεσμα από το 2014

Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε χθες το ποσό των 3 δισ. ευρώ, “εκπληρώνοντας τον στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος”, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους. Ειδικότερα, το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375%, ενώ το ύψος της απόδοσης στο 4,625%, σε τιμές σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, όταν είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95%, αντίστοιχα. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί ότι από τις 200 και πλέον επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειονότητα αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τσακαλώτος: Ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες μας...

“Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος, με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ’ αυτό που περιμέναμε”. Το παραπάνω τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας ότι η έκδοση του ομολόγου ξεπέρασε τις κυβερνητικές προσδοκίες.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι “βγήκαμε με ένα κουπόνι 4,375%, που είναι περίπου 0,3% λιγότερο απ’ την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές. Βεβαίως η απόδοση είναι λίγο μεγαλύτερη και στις δύο περιπτώσεις”. Ωστόσο, σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, που μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

Ακόμη, ο ίδιος στηλίτευσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης σε σχέση με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνοντας ότι διαψεύδονται. Σημείωσε μάλιστα πως από όσο κατάλαβε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν καλή, προσθέτοντας ότι "τα κόμματα κατάλαβαν ότι δεν έχει σημασία ότι η Moody’s μας αναβάθμισε, δεν θεώρησαν αξιοσημείωτο ότι η S&P θεώρησε πως πρέπει να έχουμε θετική εξέλιξη, δεν πήραν υπόψη την απόφαση της Κομισιόν να μας βγάλει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος".

Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε δεν είναι το τέλος, αλλά μια αρχή “που τη συζητήσαμε πολύ, μακριά από τους φακούς της δημοσιότητας, με υπευθυνότητα, να βρούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να βγούμε στις αγορές, αποφασίσαμε ότι σήμερα ήταν οι συνθήκες σωστές και βγήκαμε με αυτόν τον ικανοποιητικό τρόπο”.

Τόνισε ότι “από εδώ και πέρα στοχεύουμε στον Αύγουστο του 2018, ξέρουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πάρα πολύ, έχει υποφέρει παραπάνω απ’ ό,τι του αναλογεί, αλλά νομίζω επίσης ότι βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές”. “Θα υπάρχει και δεύτερη, και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα Μνημόνια με διαφορετικούς όρους και να μπορεί η κυβέρνησή μας να κάνει τα πράγματα που έχει υποσχεθεί”.

Δ. Παπαδημητρίου: Επιτυχημένη η έξοδος

Επιτυχημένη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, μιλώντας στην ΕΡΤ. Σημείωσε ότι ήταν στοχευμένη και στρατηγικά διευθετημένη, επισημαίνοντας ότι όλα δείχνουν πως η χώρα είναι σε καλύτερη θέση από το 2014 καθώς υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων επενδυτών και μείωση της ανεργίας, απαντώντας επί της ουσίας στην αντιπολίτευση.

Αντίδραση γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας χαιρέτισε τη διάθεση κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Αθήνα χρειάζεται τώρα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, να προωθήσει πιο σθεναρά μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει έγκαιρα την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων ήταν και παραμένει ο στόχος του συνεχιζόμενου προγράμματος προσαρμογής. Χαιρετίζουμε έτσι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στην αγορά βήμα-βήμα» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Τώρα θα πρέπει να εδραιώσει τη μόλις ανακτηθείσα εμπιστοσύνη, να ενισχύσει περαιτέρω τις μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει την επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος έγκαιρα» πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η μακροπρόθεσμη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η αξιοπιστία έχουν ουσιώδη σημασία για την εξασφάλιση της διαρκούς εμπιστοσύνης των αγορών, επέμεινε.

Θετικά δημοσιεύματα

Των χθεσινών ανακοινώσεων από την ελληνική πλευρά ακολούθησαν μια σειρά από θετικά διακείμενα για το όλο εγχείρημα δημοσιεύματα τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του αμερικανικού Τύπου. Για παράδειγμα, για πλήρη μεταστροφή στο θέμα της φερεγγυότητας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό “Spiegel”, σε δημοσίευμά του, με αφορμή την έξοδο της Αθήνας στις αγορές, και με τίτλο «H Ελλάδα είναι και πάλι φερέγγυα». Τον τίτλο "Επιτυχία για τον Αλ. Τσίπρα η έξοδος στις αγορές" δίνει η Deutsche Welle, σε μια πρώτη ανασκόπηση του γερμανικού Τύπου μετά τη σημερινή έξοδο της Αθήνας στις αγορές. Την ίδια ώρα, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa κάνει λόγο για την επιστροφή της αισιοδοξίας στην Ελλάδα, και σημειώνει ότι η έξοδος στις αγορές είναι το πρώτο βήμα επιστροφής στην ομαλότητα. Η ιταλική εφημερίδα “La Rebbublica”, τονίζει ότι "πρόκειται για ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 4,94%, που είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014». «Η έκδοση του ελληνικού ομολόγου αποτελεί ορόσημο στην έξοδο από τα Μνημόνια, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του αμερικάνικου Associated Press για τη χθεσινή διάθεση 5ετών τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL