Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.8°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
10.7°C15.6°C
3 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.0°C16.0°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 62%
Αλ. Χαρίτσης στην «Αυγή»: «Σε πρώτο πλάνο οι εργαζόμενοι και νέοι»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Χαρίτσης στην «Αυγή»: «Σε πρώτο πλάνο οι εργαζόμενοι και νέοι»

«Η κρίση των προηγούμενων ετών ανέδειξε τα μεγάλα προβλήματα του παραγωγικού μοντέλου πάνω στο οποίο δομήθηκε η ελληνική οικονομία τις προηγούμενες δεκαετίες. Ένα μοντέλο εσωστρεφές, χαμηλής τεχνολογίας, που στηριζόταν σε λίγους παραδοσιακούς κλάδους, και το οποίο στάθηκε ανίκανο να παρακολουθήσει τις διεθνείς εξελίξεις. Η ανάταξη της οικονομίας και η δημιουργία όρων βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης περνάει αναγκαστικά μέσα από την αλλαγή αυτού του μοντέλου.

Εκεί ακριβώς επικεντρώνει ο αναπτυξιακός σχεδιασμός που από την πρώτη στιγμή υλοποιούμε στο υπουργείο Οικονομίας. Αξιοποιούμε και συντονίζουμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ, νέος Αναπτυξιακός Νόμος, νέα Ταμεία), ώστε να ωθήσουμε την οικονομία σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα στηριγμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και κυρίως στο υψηλά μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα. Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν στην ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας και στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας που θα ανακόψουν το κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε έμφαση στην τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας με ουσιαστική στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και της σύνδεσής τους με την παραγωγή, με στόχο υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανά να σταθούν στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ενισχύουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ώστε να βελτιώσουν την εξωστρέφειά τους και να αναπτύξουν συνέργειες και ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τη μεταποίηση και τη διάθεση των προϊόντων στις αγορές.

Η προσπάθεια αυτή όμως απαιτεί την κινητοποίηση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και ιδίως αυτών που τα προηγούμενα χρόνια ήταν αποκλεισμένες από τους σχεδιασμούς και τη χρηματοδότηση. Με συγκεκριμένα προγράμματα λοιπόν και σαφή προσανατολισμό υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, δίνουμε τη δυνατότητα σε νέες και νέους, άνεργους, πτυχιούχους και ερευνητές να αναπτύξουν παραγωγική δραστηριότητα και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τα ταλέντα τους, παίρνοντας πάνω τους την υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL