Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ρεαλιστικότερες πλέον οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Ρεαλιστικότερες πλέον οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους

«Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, βασιζόταν σε εξαιρετικά μη ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και για τα μακροχρόνια πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία προβλεπόταν να υπερβαίνουν το 4%» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες προσθέτουν ότι «με βάση τις προβλέψεις εκείνες, η τότε κυβέρνηση αποδεχόταν τη θέση του Ταμείου ότι δεν απαιτείται ρύθμιση χρέους».

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη και απέφερε καρπούς. Δεν αποδέχτηκε τις μη ρεαλιστικές προβλέψεις (βάσει των οποίων οι κύριοι Σαμαράς και Σταϊκούρας θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο και έχτιζαν το «success story» τους) με αποτέλεσμα να διαπραγματευτεί και να επιτύχει ρύθμιση χρέους, όπως προκύπτει και από την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου».

Τέλος, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι «η πορεία προς τη βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται πλέον σε πιο ρεαλιστικές προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι «όλα αυτά τα έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στον κ. Σταϊκούρα. Ευτυχώς έχει όλο το χρόνο να τα εμπεδώσει εφ’ όσον θα παραμείνει στην αντιπολίτευση για τα επόμενα δύο χρόνια. Τουλάχιστον!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL