Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Το μήνυμα θεσμών και αγορών / Το κλίμα έχει αλλάξει...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το μήνυμα θεσμών και αγορών / Το κλίμα έχει αλλάξει...

Θετικές στην προοπτική πρώτης άμεσης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές φέρονταν οι Βρυξέλλες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξαν καλές δηλώσεις των τελευταίων ημερών που έκαναν για την Ελλάδα οι Γιούνκερ (πρόεδρος Κομισιόν), Ρέγκλινγκ (επικεφαλής ESM), Ντομπρόβσκις (αντιπρόεδρος Ε.Ε.), Μοσκοβισί (επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων) και Τόμσεν (επικεφαλής του ευρωπαικού σκέλους του ΔΝΤ), ενώ είχε προηγηθεί μια δήλωση του Σόιμπλε (Γερμανός υπουργός Οικονομικών) στις αρχές Ιουλίου, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποστηρικτική. Μόνη παραφωνία αποτέλεσε η τοποθέτηση του Έλληνα διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, ανέφερε πως η προσπάθεια εξόδου της χώρας μας στις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι απαραίτητη, κρίνοντας ως πιο σκόπιμη την επίσπευση 2-3 ιδιωτικοποιήσεων.

Σε χαμηλή πτήση τα spreads των ομολόγων

Πάντως, η αλλαγή κλίματος για την Ελλάδα αποτυπώθηκε, κατά το τελευταίο διάστημα, στο γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της είναι οι χαμηλότερες από την περίοδο πριν ξεσπάσει η κρίση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις, θα αντιδράσουν θετικά στην έκδοση ελληνικών ομολόγων παρ' ότι η χώρα δεν συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι το οποίο δείχνει ότι δεν είναι καθοριστικής σημασίας η είσοδός μας στο QE, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Βάλντις Ντομπρόβσκις

“Κανονικά πρέπει να γίνει με το τέλος του προγράμματος το 2018, όμως οι χώρες που ήταν σε προγράμματα προσπάθησαν να επιστρέψουν στις αγορές από πριν. Έτσι οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα. Δεν θα ήθελα να βάλω χρονοδιαγράμματα σε αυτό το στάδιο, γιατί οι διεργασίες μόλις ξεκινούν, όμως εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές, για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για την επιστροφή της Ελλάδας”.

Κλάους Ρέγκλινγκ

«Ναι, τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά καλά. Η ευρωκρίση έχει ξεπεραστεί οριστικά και η οικονομία εξελίσσεται παντού καλύτερα του αναμενόμενου. Τέσσερις πρώην χώρες της κρίσης μπορούν να χρηματοδοτούνται πάλι αυτόνομα στις αγορές, και ακόμη και η Ελλάδα ενδέχεται από τα μέσα της επόμενης χρονιάς να αντεπεξέρχεται πάλι χωρίς πρόγραμμα βοήθειας του ESM, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους συμφωνηθέντες μεταρρυθμιστικούς όρους».

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο που γυρίζει σελίδα. Επιστρέφουν η εμπιστοσύνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη» είπε και συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την προσπάθεια. Χαίρομαι για όσα η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός πραγματοποιούν. Είναι μια γιγάντια επίδοση. Η πρόοδος είναι απόρροια ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια».

Πιερ Μοσκοβισί

"Οι αγορές και οι επενδυτές έλαβαν τις τελευταίες ημέρες δύο πολύ θετικά μηνύματα με την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία του ελλείμματος και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Είναι αναγκαία η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον μία αξιόπιστη χώρα".

Πολ Τόμσεν

«Αυτό (σ.σ.: η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους) γίνεται για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να σταθεί μόνη της, χωρίς να χρειάζεται το ΔΝΤ και τον ESM και να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές. Αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε. Αν η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει να βγαίνει στις αγορές, αυτό θα είναι βεβαίως καλοδεχούμενο».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (1.7.2017)

«Θα είμαι ευχαριστημένος όταν με το πρόγραμμα επιτύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε: να πάνε καλά τα πράγματα για τους Έλληνες πολίτες, η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές χωρίς πρόγραμμα και να μην εξαρτάται από πρόσθετη βοήθεια. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL