Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σήμερα το τυπικό "πράσινο φως" του ESM για τη δόση

"Θα είναι τη Δευτέρα το πρώτο Eurogroup μετά από πολλά που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα" σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης

Την πεποίθησή του ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί μέχρι σήμερα το απόγευμα και ότι κατά την τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 7,7 δισ. εξέφρασε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Θα είναι το πρώτο Eurogroup μετά από πολλά που η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην ατζέντα» υπογράμμισε ο αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, συμπληρώνοντας πως «Είμαι πεπεισμένος ότι στην αυριανή τηλεδιάσκεψη όποια εκκρεμή ζητήματα θα αξιολογηθούν ως εκπληρωμένα. Τα μικρά αυτά ζητήματα θα έχουν επιλυθεί μέχρι αύριο το απόγευμα» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Πού θα πάνε τα χρήματα

Το “πράσινο φως” για τη συνολική τρίτη δόση του ελληνικού προγράμματος ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδριάζουν με το "καπέλο" των μελών του Δ.Σ. του ESM.

Από το συνολικό ποσό των 8,5 δισ. τα 6,9 δισ. θα εκταμιευθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 1,6 δισ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν σε υποδόσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσίευσε ο ESM ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης, εφόσον το Δ.Σ. του ESM δώσει το "πράσινο φως", θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση των 7,7 δισ. πριν από τις 31 Ιουλίου 2017.

Από αυτά το ποσό των 6,9 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στον ξεχωριστό λογαριασμό που προορίζεται για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν σε ειδικό λογαριασμό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ που προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο της πρώτης εκταμίευσης θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 80% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα κεφάλαια που εκταμιεύθηκαν το 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του προγράμματος.

Τέλος, τα εναπομείναντα 800 εκατ. της τρίτης δόσης που θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα αποδεσμευτούν σε μία ή περισσότερες υποδόσεις από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και μετά. Σύμφωνα με το έγγραφο του ESM, η εκταμίευση και το μέγεθος κάθε υποδόσης θα υπόκεινται στην ικανοποιητική απόδοση της Ελλάδας στη μείωση του αποθέματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, χρησιμοποιώντας τα ήδη εκταμιευθέντα κεφάλαια, στη βάση της αξιολόγησης των θεσμών.

Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εκκαθαριστούν χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό των ιδίων πόρων της Ελλάδας και των εσόδων από τις εκταμιεύσεις, σε ποσοστό τουλάχιστον ένα ευρώ ιδίων πόρων για κάθε δύο ευρώ των εσόδων από εκταμιεύσεις. Η τελευταία ημερομηνία για την αποδέσμευση των υπόλοιπων υποδόσεων θα είναι η 31η Οκτωβρίου 2017.

Η έξοδος στις αγορές

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι τόνιζαν πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σε σχέση με έκδοση ομολόγου του ελληνικού δημοσίου εντός του επόμενου δεκαημέρου, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα. Μάλιστα σημείωναν πως "όπως έχουν δηλώσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών «η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα για μία επιτυχή έξοδο στις αγορές με κύριο γνώμονα την προετοιμασία του εδάφους, ώστε από τον Αύγουστο του 2018 το ελληνικό δημόσιο να είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος του χωρίς τη στήριξη του επίσημου τομέα».

 

Δείτε όλα τα σχόλια