Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Κυβέρνηση / Τα σενάρια εξόδου στις αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυβέρνηση / Τα σενάρια εξόδου στις αγορές

Τη νέα περίοδο για τη χώρα, μετά τη συμφωνία του Eurogroup, σκιαγραφεί σταδιακά η κυβέρνηση. Μια νέα φάση που θα ορίζεται από τα αναγκαία βήματα για τη διατήρηση και την αποκομιδή των οφελών από την οικονομική ανάπτυξη ούτως ώστε με το τέλος του προγράμματος, σε έναν χρόνο από τώρα, να έχουν ήδη μπει οι βάσεις για τη δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας.

Όπως υπογραμμίζουν στο Μαξίμου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναζητήσει πιστωτική γραμμή στήριξης ή νέο "κεκαλυμμένο μνημόνιο" στο τέλος του προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι. "Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής" υπογράμμισε από το βήμα του "Economist" ο Αλ. Τσίπρας. Και μάλιστα χωρίς την ανάγκη της ποσοτικής χαλάρωσης, όπως διεμήνυσαν από το ίδιο βήμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης.

Με δύο παρεμβάσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας. Με την ομιλία του στο συνέδριο του "Economist", παρουσίασε τον θετικό αντίκτυπο από τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup, με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, την προληπτική γραμμή στήριξης και τις αποφάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Με την ομιλία του, ο πρωθυπουργός περιέγραψε και τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και περιέγραψε τα μέτρα που θα οδηγήσουν στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα με τη δίκαιη ανάπτυξη, το μέρισμα της οποίας οφείλει να επιμεριστεί στο κοινωνικό σύνολο, που βίωσε με σκληρό τρόπο τις συνέπειες της κρίσης, ο πρωθυπουργός, με την ομιλία του στο υπουργείο Υγείας, ανέδειξε τον δεύτερο μεγάλο πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους.

Αισιόδοξα μηνύματα

Αισιοδοξία προκαλούν στην κυβέρνηση και τα μηνύματα των αγορών, τα ιστορικά χαμηλά της κρίσης που καταγράφονται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αλλά και η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Επομένως, το επόμενο ερώτημα είναι το πότε θα επιχειρήσει η χώρα μας να κάνει την πρώτη έξοδο στις αγορές. Οι πιο... βιαστικοί εντός της κυβέρνησης εισηγούνται μια μικρή πρώτη έξοδο εντός Ιουλίου, ούτως ώστε να εξουδετερωθεί και η μη ένταξη στο QE. Οι πιο... συγκρατημένοι, όπως και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, περιορίζονται να μιλούν για έξοδο μέχρι το τέλος του έτους, ώστε η κίνηση να είναι ουσιαστική και όχι επικοινωνιακή. Το πιο σημαντικό επιχείρημα είναι ότι μια βιαστική έξοδος μπορεί να δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα σε περίπτωση που δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, κάτι που ίσως γνωρίζει καλύτερα από όλους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ουδέτερος εμφανίζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και στο συνέδριο του "Economist" τόνισε: "Δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα, αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική", ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα άπτεται και της τεχνικής συμβολής του ΟΔΔΗΧ.

Ωστόσο, παρά το θετικό μομέντουομ, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να εφησυχάσει σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς μετά τις γερμανικές εκλογές αναμένεται να δημιουργηθεί ένας "χώρος" διαπραγμάτευσης ο οποίος θα έχει ορίζοντα το καλοκαίρι του 2018. Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου έγινε ένα πρώτο θετικό βήμα, όμως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους... αντέχουν σε επιπλέον συγκεκριμενοποίηση, ούτως ώστε να δοθούν περαιτέρω ελκυστικά μηνύματα έλευσης επενδύσεων μέσα στους επόμενους μήνες.

Θέμα ημερών η δόση

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει το σχέδιο συμφωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τη μορφή letter of intent (επιστολή προθέσεων) και αναμένεται να το υπογράψει και να το επιστρέψει πάλι στην ίδια μορφή προς το Ταμείο προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την απόφαση που πρέπει αυτό να λάβει έως τις 27 Ιουλίου για μια συμφωνία επί της αρχής για τρίτο πρόγραμμα με την Ελλάδα. Πρόκειται για μία συμφωνία επί της αρχής χωρίς το δικαίωμα εκταμίευσης των δόσεων του δανείου, που υπολογίζεται έως 2 δισ. δολάρια. Μάλιστα, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν «καίγεται» ούτως ή άλλως για την εκταμίευση του δανείου δεδομένων των υψηλών επιτοκίων του.

Επιπλέον, τόνισε ότι η εκταμίευση της δόσης από τον ESM υπολογίζεται να γίνει στο Eurogroup της 10ης Ιουλίου, καθώς θα επικυρωθεί από το ανώτατο όργανο του Μηχανισμού Σταθερότητας που συγκαλείται σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει ζήτημα στην εκταμίευση της δόσης, καθώς η ολοκλήρωση διαδικασιών εξελίσσεται ομαλά.

Αδιέξοδο στη Ν.Δ.

Όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολιτικό και επικοινωνιακό αδιέξοδο που την οδηγεί σε μια αντιπολιτευτική πρακτική η οποία κινείται στα όρια της προβοκάτσιας.

Σύμφωνα με κύκλους του πρωθυπουργού, η Ν.Δ. "είδε τη γραμμή που εξύφαινε εδώ και σχεδόν ενάμιση χρόνο, από την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος και την κατάθεση του αιτήματος για εκλογές να οδηγεί σε αδιέξοδο", σημειώνοντας πως έχει επιδοθεί σε έναν "ανταρτοπόλεμο με στόχο να διασαλευθεί η κοινωνική ηρεμία και να εμφανίσει ότι η χώρα εσωτερικά διέρχεται φάση κρίσης, αδιαφορώντας τόσο για τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όσο και για την τουριστική περίοδο που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αναμένεται να καταγράψει νέα ρεκόρ".

Τους άξονες αυτού του σχεδίου είχε περιγράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: Η επιχείρηση δημιουργίας αναταράξεων στον κυβερνητικό συνασπισμό με την απόπειρα εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας στην υπόθεση του Noor 1 η απόπειρα δημιουργίας έντασης με τη συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στην πλατεία Εξαρχείων. Τέλος, η στάση της στην απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου με παρέμβαση της ηγεσίας του κόμματος στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ επιχειρήθηκε να υπονομευτούν η συμφωνία που επιτεύχθηκε με παρεμβάσεις Τσίπρα και Σκουρλέτη, καθώς και η νομοθετική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση.

Ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα του "Economist" επεσήμανε ότι "Η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές προστατευμένα για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL