Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Η Βελκουλέσκου συνεχίζει την «πίεση» για χρέος και πλεονάσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Βελκουλέσκου συνεχίζει την «πίεση» για χρέος και πλεονάσματα

Στη συνέχιση της «πίεσης» εμμέσως προς τη γερμανική πλευρά εμμένει η επικεφαλής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέλια Βελκουλέσκου, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας αλλά και μικρότερα πλεονάσματα

"Το θέμα του χρέους πρέπει να διευθετηθεί σε μακροπρόθεσμο επίπεδο" επισήμανε η κα Βελκουλέσκου μέσω Skype μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Προειδοποίησε μάλιστα τους υπόλοιπους δανειστές της χώρας μας ότι η πλήρης υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να φέρει από μόνη την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να έχει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη μεγαλύτερη από 1% μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα αναφέροντας πως η αιτία όπως είπε γι αυτόν τον χαμηλό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ θα είναι η γήρανση του εργατικού δυναμικού, το οποίο μάλιστα θα έχει απώλειες κατά το 1/3 του μέχρι το 2060. Για αυτό και προέτρεψε τους θεσμούς σε μία αξιόπιστη λύση για το ελληνικό χρέος αλλά και την κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι τώρα σχεδιάζει η κάθε πλευρά.  

«Αιχμηρή» απάντηση από Παπαδημητρίου

«Είναι δύσκολο να διατηρείς μοντέλα που να προβλέπουν την ανάπτυξη για 45 χρόνια, είναι τουλάχιστον αβέβαιη αυτή η πρόβλεψη» απάντησε με νόημα στην κυρία Βελκουλέσκου ο υπουργός Οικονομίας. Δημήτρης Παπαδημητρίου ο οποίος συμμετείχε στο ίδιο πάνελ. Πρόσθεσε ότι κανένας δεν θα έλεγε όχι σε μια παρέμβαση για το χρέος σαν αυτή που προτείνει το ΔΝΤ αλλά θύμισε στην κυρία Βελκουλέσκου ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεννοηθεί και με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Υφίστανται διαφωνίες, αλλά πιστεύω ότι θα βρούμε λύση στην επόμενη αξιολόγηση. Και μέχρι το έλος του προγράμματος. Υποθέτω ότι η κα Βελκουλέσκου είναι συγκρατημένα αισιόδοξη», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου

Αμέσως μετά η κυρία Βελκουλέσκου ανταπάντησε ότι μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη μπορεί να είναι πάνω από 1% αλλά ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι δημογραφικοί παράγοντες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο Σημείωσε επίσης ότι η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα, καθώς χρειάζεται το δίπτυχο χρέος και μεταρρυθμίσεις και μάλιστα σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ότι συζητείται σήμερα.    

Χρειάζεται χρόνος για το χρέος

"Πρέπει να αποφασίσουν οι εταίροι την ελάφρυνση του χρέους" επισήμανε. Εξήγησε για το νέο πρόγραμμα ότι "η καλύτερη λύση θα ήταν να αναλάβουν δεσμεύσεις οι Ευρωπαίοι για τη βιωσιμότητα χρέους, κάτι που  θα μας επέτρεπε (σ.σ ΔΝΤ) να μετάσχουμε πλήρως στο πρόγραμμα".

Για την αδυναμία πλήρους συμφωνίας είπε ότι "δεν είχαμε τον περισσότερο χρόνο που θέλαμε" αλλά και ότι "συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για να βρεθεί μία λύση αξιόπιστη για την Ελλάδα".  

Εξήγησε μάλιστα ότι "θα πρέπει να γίνουν σε ρεαλιστικές υποθέσεις και το πρωτογενές πλεόνασμα στο  3,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν θα είναι  αποτελεσματικό και πόσες επιπτώσεις θα έχει σε συνδυασμό με την ανάπτυξη για τον πληθυσμό της Ελλάδας".

"Η Ελλάδα έχει κάνει πράγματα που της επιτρέπουν να γυρίσει σε τροχιά ανάπτυξης" συμπλήρωσε και πρόσθεσε."Χρειάζονται μέτρα όπως παράταση λήξεων. Δεν είμαστε εκεί ακόμη. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δημιουργήσουμε μία στρατηγική που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην σταθερότητα

."Από την πλευρά μας ως ΔΝΤ έχουμε αναγνωρίσει τις θυσίες που έχουν γίνει από την Ελλάδα" ανέφερε. Πρόσθεσε ότι "παρ όλα αυτά θεωρούμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές οφείλουν να βοηθήσουν περαιτέρω την κατάσταση" και επισήμανε ότι "η συμμετοχή μας βοηθά σε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση της ελάφρυνσης του χρέους".

Είχε ξεφύγει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε πως η Ελλάδα έχει βελτιώσει την πολιτική, υιοθετήθηκαν πολλές μεταρρυθμίσεις όπως η μείωση των συντάξεων, ανέφερε. "Κατανοούμε ότι η Ελλάδα προέβη σε μία πολύ δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή γιατί τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση είχε ξεφύγει" αλλά "δεν θα υπήρχε βιωσιμότητα αν τα πράγματα είχαν παραμείνει έτσι" πρόσθεσε.

"Βλέπουμε ότι έχουμε όμως αύξηση των φόρων που είναι θα υψηλότερη από άλλα κράτη της Ευρώπης" πρόσθεσε. Είπε όμως και ότι υιοθετούνται πολιτικές για την ανάπτυξη και για αύξηση των κοινωνικών δαπανών και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL