Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χρηματαγορά: Ευφορία λόγω Moody's - Ψυχρολουσία από Μ.Ντράγκι

Ευφορία στην χρηματαγορά, η οποία μεταφράστηκε σε υποχώρηση ακόμη και κάτω του 5,40% ενδοσυνεδριακά στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου (γύρω στις 16:30 είχε πέσει στο 5,391%) προκάλεσε η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά μία μονάδα, από Caa3 σε Caa2 και με θετικό "outlook" στην οποία προχώρησε η Moody's τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Τα επίπεδα αυτά είναι και τα χαμηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2009. Η απόδοση βρέθηκε στο 5,410 έναντι ανοίγματος στις 5,443 μονάδες και κλεισίματος της Παρασκευής στις 5,422 μονάδες.

Για τον ίδιο λόγο, υποχώρησε η απόδοση και του ελληνικού 2ετούς ομολόγου, η οποία κινήθηκε κάτω από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,916% με βελτίωση της τάξης του 8,93% από τα επίπεδα της Παρασκευής, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου του 2010.

Τόσο η αντιστροφή της τάσης ταχείας υποχώρησης των επιτοκίων των ομολόγων, όσο και η μεταστροφή του δείκτη του χρηματιστηρίου της Αθήνας από θετικό πρόσημο σε αρνητικό στο κλείσιμο, οφειλόταν εν πολλοίς στις χθεσινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις οποίες:

«Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τα οποία αναφέρονται στην ανακοίνωση του eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν παρέχουν επαρκή διαύγεια για την διενέργεια μιας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ως εκ τούτου, ώσπου να υπάρξουν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα, παραμένουν σοβαρές ανησυχίες όσον αφορά την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ο γενικός δείκτης απώλεσε τις 820 μονάδες που είχε υπερβεί την Παρασκευή κλείνοντας στις 819,09 με απώλεια 0,17% και με τζίρο 56,5 εκατ. ευρώ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τώρα δεν παίζουμε

Αυτή η κυβέρνηση τράβηξε μέχρι σήμερα έναν εξαιρετικά δύσκολο δρόμο. Εξελέγη με την εντολή να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήταν δική της. Είχε να διαχειριστεί μια κοινωνία εξουθενωμένη και...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο