Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Ευφορία στην χρηματαγορά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευφορία στην χρηματαγορά

Τρία αισιόδοξα μηνύματα στέλνει η κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην ελληνική αγορά των ομολόγων εισηγμένων εταιρειών, ιδιαίτερα, δε, μετά και τη χθεσινή εντυπωσιακή υπερκάλυψη του ομολογιακού της Μυτιληναίος, με τη ζήτηση (740,8 εκατ. ευρώ) να υπερβαίνει κατά 2,5 φορές το αιτούμενο ποσό των 300 εκατ. ευρώ και με το επιτόκιο διαμορφούμενο στο 3,10%. Τα τρία ευοίωνα αυτά σημεία συνοψίζονται στα εξής:

* Αποδεικνύεται ότι υπάρχει στην ελληνική οικονομία ρευστότητα μεγαλύτερη από εκείνην που απεικονίζεται με βάση την πορεία των καταθέσεων. Τα χρήματα τα οποία απέσυραν καταθέτες από τις τράπεζες και τα άφησαν να "λιμνάζουν" ψάχνουν πλέον κάπου να τα τοποθετήσουν.

* Μεγάλες επιχειρήσεις προετοιμάζονται όχι μόνο για αναδιάρθρωση του παθητικού τους (υποχρεώσεις από προηγούμενα δάνεια) αλλά και για κεφάλαια κίνησης προοριζόμενα για επενδύσεις σε ένα γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που θα τους επιτρέπει να προσδοκούν ικανοποιητικά αποτελέσματα.

* Ενισχύονται οι τράπεζες από τα ομόλογα, με ρευστότητα η οποία θα μπορεί να διατεθεί για χρηματοδοτήσεις ικανές να συμβάλουν μεσοπρόθεσμα στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα όμως που η αγορά ομολόγων επιχειρήσεων στέλνει τα μηνύματα αυτά, ανάλογα ευοίωνα συμπεράσματα προκύπτουν τόσο από το χρηματιστήριο όσο και από τη δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεπέρασε χθες τις 820 μονάδες, κλείνοντας στις 820,52 μονάδες, κερδίζοντας έτσι ποσοστό 0,70.

Υποχώρηση 10ετούς

Ταυτόχρονα, στην αγορά ομολόγων η απόδοση των 10ετών ομολόγων βρέθηκε στο 5,422% (έναντι ανοίγματος στο 5,588% και προχθεσινού κλεισίματος στο 5,570%) σε επίπεδα χαμηλότερα τόσο του "χαμηλού" που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2014 (5,47%) όσο και των προ της κρίσης επίπεδα (στο τέλος του 2009 η απόδοση του 10ετούς βρισκόταν στο 5,90%), ενώ το υψηλότερο σημείο το έφθασε στις 3 Μαρτίου 2012, με απόδοση 36,7%.

Πιο αναλυτικά, φαίνεται ότι αποταμιευτικά κεφάλαια τα οποία ανασύρθηκαν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς αναζητούν επικερδείς μορφές τοποθετήσεων. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από την άνοδο τον τελευταίο καιρό του ημερήσιου χρηματιστηριακού τζίρου. Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Απρίλιο τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων παρέμειναν στα χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων μηνών. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε στο 0,31%, όσο και τον προηγούμενο μήνα. Όσο δε για το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος από νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,68%.

Σε αναζήτηση αποδόσεων

Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν εύγλωττα την αιτία για την οποία οι αποταμιευτές / επενδυτές αναζητούν διεξόδους αποκόμισης μεγαλύτερου οφέλους από τα επίπεδα του 0,30%. Αυτό προκύπτει λόγου χάριν από το ότι εκφράστηκε ζωηρό ενδιαφέρον για το ύψους 300 εκατ. ευρώ ομολογιακό δάνειο του ομίλου Μυτιληναίος όχι μόνο από θεσμικούς αλλά και -κυρίως- από απλούς επενδυτές. Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης (περί το 55% ή 410 εκατ. ευρώ) προήλθε από ιδιώτες, ενώ το 45% ή 330 εκατ. ευρώ αφορούσε προσφορές θεσμικών επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι και η έκδοση της Sunlight υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές και ήδη στις 21 Ιουνίου ξεκινά η διαπραγμάτευση και των 50.000 ομολογιών της εταιρείας στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι τα εισηγμένα ομόλογα δίνουν επιτόκιο του ΟΠΑΠ 3,5%, της MLS 5%, της Sunlight Μπαταρίες 4,25% και της Housemarket 5%.

Ναυτιλιακά ομόλογα

Ακόμη, η έκδοση ναυτιλιακών εταιρικών ομολόγων ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που οργάνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με εμπλεκόμενους στη διαδικασία της έκδοσης φορείς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ΤτΕ, Εθνική κ.λπ.). Στη συνάντηση διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων και πως πρόκειται για ένα νέο εγχείρημα, οι βάσεις του οποίου πρέπει να θεσμοθετηθούν με τον πιο ολοκληρωμένο τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL