Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Κωδικός "προσέλκυση επενδύσεων"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωδικός "προσέλκυση επενδύσεων"

Σε επενδυτικό κρεσέντο βρίσκεται η κυβέρνηση μετά και τις χθεσινές κατευθύνσεις που όρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, όπου έδωσε το σύνθημα για δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος.

Ήδη από την περασμένη Δευτέρα, ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου βρίσκεται στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με επιχειρηματίες για την προσέλκυση επενδύσεων στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου που κάνει λόγο για δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από χθες βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου και πραγματοποιεί επαφές με υποψήφιους επενδυτές.

Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται από τον τουρισμό, καθώς αυξήθηκαν κατά 11,3% τα έσοδα τον Απρίλιο από τον τομέα αυτό, με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, να εκτιμά πως φέτος θα ξεπεράσουν τα 30 εκατ. οι τουρίστες στην Ελλάδα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να υπόσχεται, από το ίδιο βήμα, την οριστική άρση των capital controls στο προσεχές διάστημα.

Σύντομα έξοδος στις αγορές

Σήμα εξόδου στις αγορές στο τέλος του 2017 ή αρχές του 2018 εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, την ώρα που η απόδοση των διετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010, καταγράφοντας ακόμη μια μείωση μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Όπως τόνισε ο υπουργός, «νομίζω ότι η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολική σημασία, παρά ουσιαστική επέκταση της χρηματοδότησης", προσθέτοντας ότι η προσδοκία για έξοδο στις αγορές είναι στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Από εκεί και πέρα, η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία, η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η αντιμετώπιση του brain drain, η προώθηση της κοινωνικής και πράσινης οικονομίας, περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης τον οποίο παρουσίασε ο Δ. Παπαδημητρίου μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα. Σημείωσε ότι οι τομείς που προσφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι, μεταξύ άλλων, ο εξειδικευμένος τουρισμός, η ακίνητη περιουσία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η βιοτεχνολογία και η παραγωγή τροφίμων και τόνισε ότι έχουν ήδη ανακοινωθεί σημαντικές επενδύσεις από την Κίνα και τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, όπως η συμφωνία με το Calamos Group για την Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της Philip Morris International. Ακόμη, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου W. Ross, με τον οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, "συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς των εξαγωγών και των επενδύσεων".

Έκρηξη στον τουρισμό

Αισιόδοξη ότι, «αν όλα πάνε καλά», η Ελλάδα θα έχει το 2017 πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες εμφανίστηκε την Τετάρτη η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ήδη, όπως είπε, τα στοιχεία του πενταμήνου δείχνουν αύξηση σε αφίξεις, έσοδα, διανυκτερεύσεις και πληρότητες, καθώς και άνοδο 15-70% στις προκρατήσεις, έπειτα από διαδοχικά ρεκόρ αφίξεων το 2015 (26 εκατ.) και το 2016 (28 εκατ.), ενώ και τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ έδειξαν αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό για τον Απρίλιο της τάξης του 11,3%. Η υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των επιδόσεων συνοδεύεται και από αύξηση των επενδύσεων στον τομέα, καθώς το 2016 κατατέθηκαν φάκελοι για 142 τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ στον αναπτυξιακό νόμο πάνω από τις μισές επενδυτικές προτάσεις αφορούν ξενοδοχεία.

Αίρονται τα capital controls

Τα θετικά μηνύματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε την οριστική άρση των capital controls κατά το επόμενο διάστημα, τονίζοντας τη σημασία των εξαγωγών για την ανάπτυξη της οικονομίας και κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς «να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε πως "μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια πολιτικής σταθερότητας" και συμπλήρωσε ότι "ενωμένοι θα πρέπει να ομονοήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο εξυγίανσης του κράτους και ανάπτυξης της οικονομίας".

Αύξηση των εξαγωγών

Στην ανάγκη εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στάθηκε και η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, παρατηρώντας πως ήδη σε επίπεδο τετραμήνου οι συνολικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ρυθμούς αύξησης της τάξης του 18%. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση ρεκόρ 18,5 δισ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL