Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Καμία σύνδεση μέτρων για χρέος με επιπλέον μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμία σύνδεση μέτρων για χρέος με επιπλέον μνημόνιο

Μεγάλη αναστάτωση και… ευκαιρία σε μερικούς κύκλους να δουν ακόμη ένα μνημόνια μπροστά στα μάτια τους αποτέλεσε  ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείτο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιέχει πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναφορικά με το εναλλακτικό σενάριο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Αυτό το οποίο όξυνε τη φαντασία ορισμένων έγκειται στο ότι στο συγκεκριμένο κείμενο αναφέρεται πως «μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων θα πρέπει να συνοδεύεται από μία de facto νέα δανειακή σύμβαση το μέγεθος της οποίας θα εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων».  

Όπως ανέφεραν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές στο avgionline, η ερμηνεία της αναφοράς σε "de facto νέο δάνειο" ή "factually νέο δάνειο" είναι διαστρεβλωτική της πραγματικότητας, φτάνοντας στα όρια της προπαγάνδας, προσθέτοντας ότι εφόσον ευσταθεί μια τέτοια  αναφορά, προφανώς ενισχύει την άποψη ότι δεν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου!

Οι ίδιοι αναλυτές προσέθεταν ότι οποιαδήποτε αντίθετη προσέγγιση προσβάλλει την κοινή λογική, καθώς είναι γνωστό σε οποιονδήποτε έχει πάρει στη ζωή του δάνειο, ότι κάθε επέκταση δανείου αποτελεί εκ των πραγμάτων νέο δάνειο γιατί εισάγει νέο πιστωτικό κίνδυνο για τον πιστωτή. Εξίσου γνωστό ήταν και τον Μάιο του 2016 όταν και αποφασίστηκε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα περιλαμβάνουν επεκτάσεις δανείων. Το θέμα είναι αν το νέο αυτό "δάνειο" αποτελεί de facto δάνειο ή συμβατικό δάνειο. «Ένα de facto δάνειο είναι ένα δάνειο που ακριβώς δεν προκύπτει από σύμβαση», ανέφεραν οι ίδιοι οικονομικοί παράγοντες, τονίζοντας ότι «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των αντισυμβαλλομένων κρατών προκύπτουν μόνο από συμβάσεις».

 
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμιστεί ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα έχουν εισαχθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα με την απόφαση της 24ης Μαΐου 2016 μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ήδη εκτελούνται και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. 
 
Στην απόφαση αυτή που αποτελεί το μόνο υπάρχον συμβατικό νομικό πλαίσιο των μέτρων το οποίο και θα ήταν ικανό να εισάγει δικαιώματα και υποχρεώσεις στους αντισυμβαλλομένους, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά σε επιπλέον "conditionality", σε επιπλέον μνημόνια, ή επιπρόσθετες προϋποθέσεις που να επιβαρύνουν την ελληνική πλευρά. 
Αντιθέτως με βάση την απόφαση αυτή τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αποτελούν την συμβατική υποχρέωση που ανέλαβε η πλευρά των δανειστών ως αντίκρισμα για την νομοθέτηση των μεταρρυθμίσεων από την  Βουλή των Ελλήνων.
Το επιχείρημα αυτό είναι ακόμη πιο συντριπτικό στο μέτρο που η επέκταση των δανείων δεν είναι μια νέα τεχνική μείωσης της παρούσας αξίας του χρέους που εφηύρε ο ESM μετά το Μάιο του 2016 ώστε να χρειάζεται να τροποποιηθεί μελλοντικά η απόφαση του Μαΐου 2016 για να την περιλάβει. Αντίθετα, στην απόφαση υπάρχει ρητή αναφορά σε επέκταση της διάρκειας των δανείων ως μέτρο απομείωσης του χρέους. 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρεται επίσης πως ο «εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων μέχρι το 2048 θα είναι περίπου 118-123 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL