Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συμβιβαστική λύση προωθεί το Παρίσι / Γαλλική πρόταση για το χρέος με... ρήτρα ανάπτυξης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμβιβαστική λύση προωθεί το Παρίσι / Γαλλική πρόταση για το χρέος με... ρήτρα ανάπτυξης

Τη σύνδεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας φέρεται να προτείνει η Γαλλία σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για το ελληνικό ζήτημα, την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυε τα "βέλη" του προς την ελληνική κυβέρνηση δύο εβδομάδες πριν το θέμα του ελληνικού χρέους τεθεί εκ νέου στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου!

Νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα φέρεται να σχεδιάζει η Κομισιόν, στο... περιθώριο της διελκυστίνδας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το παραπάνω προκύπτει από ένα 16σέλιδο εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν, το οποίο, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» απεστάλη στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής.

Βάσει πηγών της εφημερίδας, το Παρίσι πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση όμως βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσσελντορφ επικεντρώνεται στις προσπάθειες των ευρωπαϊκών θεσμών να πείσουν το ΔΝΤ να βελτιώσει τις προβλέψεις του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μειωθεί και η ανάγκη για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Εντός του συγκεκριμένου πλαισίου προτείνεται μεταξύ άλλων να διατεθούν περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε. στην Ελλάδα για την ενίσχυση των επενδύσεων και δη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - πέραν του υφιστάμενου κοινοτικού προϋπολογισμού που λήγει το 2020.

Η λογική είναι να συνεχίσουν να γίνονται οι κατ’ εξαίρεσιν διευκολύνσεις στην Ελλάδα για την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων, με πολύ χαμηλή εθνική συμμετοχή στα διάφορα έργα. Επιπλέον, προτείνεται να συμμετέχουν ενεργά οι αναπτυξιακές τράπεζες άλλων κρατών - μελών με την παροχή οικονομικής και τεχνικής βοήθειας, όπως κάνει ήδη η γερμανική KfW.

Προτείνεται, επίσης, να διατεθούν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα, για την τόνωση των επενδύσεων και την υποστήριξη των ανέργων. Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται η «Handelsblatt», με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα έως και 4,4 δισ. ευρώ.

Μετωπική επίθεση Β. Σόιμπλε σε Αλ. Τσίπρα... και υπαινιγμοί για Grexit

Σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση προς την πολιτική ηγεσία της χώρας μας και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα» δήλωσε ο ίδιος χθες από το βήμα συνεδρίου που διεξάγεται στη Γερμανία.

«Έγιναν βήματα προόδου, αλλά η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας φορτώνει το βάρος στους αδύνατους. Ο Τσίπρας υποσχέθηκε να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές. Τίποτα δεν έγινε. Πράγματι στην Ελλάδα μεταφέρθηκε το βάρος στα ασθενέστερα στρώματα, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών» είπε, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και στον Μάριο Ντράγκι για άλλη μια φορά, λέγοντας πως είναι «σίγουρα κατάλληλη» για ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης, αλλά ελαφρώς... χαλαρή για τη Γερμανία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ, ο Β. Σόιμπλε άφησε υπονοούμενο περί Grexit, τονίζοντας πως εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής σε σταθερό νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, τότε πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό μηχανισμό της σε κατάσταση που να διασφαλίζει αυτή την παραμονή μακροχρόνια.

Απάντηση Μαξίμου

"Οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους", ανέφεραν χθες το απόγευμα κυβερνητικές πηγές.

Εκταμίευση της δόσης

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις έδωσε σήμα για εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στο Bloomberg, η χώρα μας υλοποιεί τις δεσμεύσεις της με βάση το πρόγραμμα και είναι ώρα να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup του Ιουνίου, ο Ντομπρόβσκις απάντησε: «Ελπίζουμε, επειδή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολογήσαμε τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις δεσμεύσεις του προγράμματος και βλέπουμε ότι η Ελλάδα τις υλοποιεί από την πλευρά της». Επομένως, πρόσθεσε, είναι ώρα να προχωρήσουμε και οι εταίροι στο πρόγραμμα, για να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση.

Συμφωνία χωρίς ελάφρυνση

Εφικτή χαρακτηρίζει την επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, ένας εκ των λεγόμενων «5 σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle τόνισε: «Κάποια συμφωνία θα πρέπει να υπάρξει στις 15 Ιουνίου, ακόμη κι αν είναι μόνον τυπική. Δεν πιστεύω όμως ότι στις 15 θα αποφασιστούν ήδη μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Κατά συνέπεια αυτό θα σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν θα είναι διατεθειμένο να διαθέσει πόρους και άλλα δάνεια στην Ελλάδα».

Ο Λαρς Φελντ συνέχισε λέγοντας: «Βλέπουμε ήδη τώρα ένα απροσδόκητα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο δεν περιμέναμε. (...) Εάν παραμείνει σε αυτή την τροχιά, δεν αποκλείεται να πετύχει η Ελλάδα και το 2017 ένα μεγάλο πλεόνασμα, και αυτό θα έδειχνε και στο ΔΝΤ ότι υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες απ’ ό,τι προβλέπει".

Eurasia: Συμφωνία στις 15 Ιουνίου

To ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης με χρηματοδοτικό ρόλο, εκτιμά ο αναλυτής της Eurasia Mujtaba Rahman. Πάντως, μια συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, που περιλαμβάνει την εκταμίευση προς την Αθήνα μαζί με κάποια επιπρόσθετη αλλά περιορισμένη ελάφρυνση χρέους, παραμένει η βασική μας πρόβλεψη, τόνισε σε σημείωμά του προς τους πελάτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL