Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.3°C14.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.5°C17.7°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.6°C11.6°C
0 BF 63%
Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ θέλουν δύο "οικόπεδα" της Κρήτης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ θέλουν δύο "οικόπεδα" της Κρήτης

Αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης κατέθεσε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) η κοινοπραξία των εταιρειών Total-ExxonMobil-Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).

Η συνεργασία των τριών εταιρειών (και η είσοδος της αμερικανικής Exxon στον ελληνικό χώρο) έχει προαναγγελθεί ουσιαστικά, ενώ με τη χθεσινή εξέλιξη επισημοποιήθηκε η πρόθεσή τους να διεκδικήσουν από κοινού θαλάσσια “οικόπεδα” προς διερεύνηση. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εταιρείες είχαν συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη στις 19 Μαΐου.

Με την κίνηση αυτή διαφαίνεται πως οι τρεις εταίροι κατέληξαν στις μεταξύ τους συζητήσεις ως προς την οριστικοποίηση των περιοχών νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για προσδιορισμό των περιοχών ενδιαφέροντος εντός του Ιουνίου και κατάθεση πρότασης τον Αύγουστο. Η γαλλική Total θα έχει ρόλο διαχειριστή (operator).

Ο ακριβής προσδιορισμός των περιοχών εναπόκειται στις ελληνικές αρχές, ενώ για τα επόμενα βήματα, εφόσον γίνει αποδεκτή η αίτηση, θα απαιτηθούν περίπου τρεις μήνες.

Οι τρεις εταιρείες ευχαρίστησαν τις αρμόδιες αρχές για τη συνάντηση που είχαν μαζί τους, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασαν, από κοινού, τη βούλησή τους να ερευνήσουν τις συγκεκριμένες ανεξερεύνητες περιοχές με τα μεγάλα βάθη θάλασσας και πλέον προσδοκούν από το ελληνικό κράτος να κάνει δεκτή την αίτηση και να δημοσιοποιήσει τη Διεθνή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία, αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.

Όπως τονίζεται, η τεχνική επάρκεια, καθώς και η ισχυρή οικονομική ευρωστία των εταίρων, διασφαλίζουν ότι όλες οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν με τα υψηλότερα επαγγελματικά πρότυπα και με μέγιστο σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος και στις τοπικές κοινωνίες.

Νέα εποχή για τη χώρα

Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευ. Τσοτσορός δήλωσε ότι οι τρεις εταιρείες μετουσίωσαν σε πράξη τη βούλησή του να συνεργαστούν και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η μακρά περίοδος αναμονής, μυθοπλασίας και εντυπώσεων θα αντικατασταθεί με επιστημονική τεκμηρίωση”. Εάν όντως αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων υδρογονανθράκων, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδος, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ. Στεργιούλης, αναφερόμενος στην κοινοπραξία, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό σχήμα που διαθέτει εξειδικευμένη και προηγμένη τεχνογνωσία, αλλά και ισχυρότατα οικονομικά μεγέθη, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση του πολύπλοκου εγχειρήματος των ερευνών σε μεγάλα βάθη θάλασσας. Ο όμιλος, ανέφερε, συναισθάνεται απόλυτα την ευθύνη της ανάληψης μιας πρωτοφανούς σε συνθετότητα προσπάθειας και δεσμεύεται να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης, εφόσον τελικώς επιλεγεί. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ο όμιλος “να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες για να επιστρέψει η χώρα σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης και να καταστεί ενεργειακός κόμβος κομβικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL