Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μ. Ντράγκι: "Λυπόμαστε που δεν συμφωνήσαμε για το χρέος"

Δ. Τζανακόπουλος: Θέλουμε συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει το... μέλλον του ΔΝΤ

Παρέμβαση υπέρ μιας λύσης για το ελληνικό χρέος, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα μας να εισαχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πραγματοποίησε χθες ο Μάριο Ντράγκι, επιβεβαιώνοντας όσα ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες η “Αυγή” για τη στάση που κράτησε η κεντρική τράπεζα κατά τη διάρκεια του Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς έθεσε ως προϋποθέσεις για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο Μάριο Ντράγκι την ώρα που η ελληνική πλευρά, τόσο διά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και μέσω των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Δημήτρη Τζανακόπουλου, συνεχίζει να ζητάει έναν καθαρό διάδρομο, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, τότε δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής στις 22 Ιουνίου, όπως δήλωσε άλλωστε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα περιθώρια στενεύουν, καθώς από τις 17 Ιουλίου ξεκινούν οι υποχρεώσεις αποπληρωμής ελληνικών ομολόγων, κυρίως προς την ΕΚΤ, οι οποίες φτάνουν συνολικά για τον Ιούλιο τα 7,4 δισ.

 

Προϋποθέσεις από την ΕΚΤ

«Ας υπάρξει μια συνολική συμφωνία, ώστε να βρεθούν τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο. Καλωσορίζουμε το Staff level Agreement και λυπόμαστε που δεν φτάσαμε σε συμφωνία για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup» είπε ο Μ. Ντράγκι παραπέμποντας εμμέσως στο επόμενο, αυτό της 15ης Ιουνίου. Μάλιστα, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, τόνισε: «Να σας πω τι περιμένουμε από το επόμενο Eurogroup. Η συμφωνία σχετικά με το χρέος -δηλαδή το ποια είναι τα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο για την Ελλάδα... Φτάσαμε λοιπόν στη στιγμή που τα δυο μέρη θα πρέπει να βρουν ένα κοινό σημείο. Αυτό χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή".

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι "κάθε QE έχει τα δικά του κριτήρια επιλεξιμότητας. Όταν θα μπει και η Ελλάδα στο πρόγραμμα, θα δούμε αυτά τα στοιχεία", προσθέτοντας θα υπάρχει επιλεξιμότητα και για εταιρικά ομόλογα της Ελλάδας, αρκεί να πληρούν οι εταιρείες τα σχετικά κριτήρια.

 

Αλ. Τσίπρας: Λύση μέσα στον Ιούνιο

Η κυβέρνηση παλεύει να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του Γιούρι Ράτας. Ερωτηθείς για το εάν θα επιτευχθεί λύση στις 15 Ιουνίου στο πλαίσιο του Eurogroup στις 22 Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε «λύση να έρθει και όποτε έρθει, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο», για να συμπληρώσει πως η κυβέρνηση παλεύει ώστε να έχει τη συνολική λύση στις 15 Ιουνίου». Συμπερασματικά «προσδοκούμε μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο, πριν αναλάβει η Εσθονία την προεδρία, για οριστική διευθέτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε.

 

Ανοίγει ο δρόμος

Την ανάγκη για μια συνολική συμφωνία, η οποία θα δίνει ένα τέλος στην αμφιβολία ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θα ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επανέλαβε χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι "το κρίσιμο είναι να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε σταδιακές εξόδους στις αγορές, ώστε να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς να έχουμε ανάγκη τη στήριξη του επίσημου τομέα".

«Όλες οι πλευρές πιέζουν πλέον για να έχουμε συμφωνία» ανέφερε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές, για να προσθέσει πως «δεν έχω καταλάβει να μην υπάρχει βούληση για συμφωνία». Μάλιστα, χθες ο ίδιος συνάντησε τους πρέσβεις των χωρών - μελών της Ευρωζώνης, μαζί με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με τους υπουργούς να τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και αναμένει πλέον από τους εταίρους έναν οδικό χάρτη για την έξοδο στις αγορές και άρα την έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, κάτι που δείχνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας οικονομικός και διπλωματικός αγώνας της κυβέρνησης.

"Κανείς δεν θέλει η Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Περισσότερο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Είμαι σίγουρος ότι εργάζεται για μια λύση στο θέμα της Ελλάδας παρ' όλα όσα είπε στο Eurogroup της 22ης Μαΐου".

Σε ερώτηση που έγινε για την προοπτική στο Eurogroup του Ιουνίου η Ελλάδα να πάρει εγγυήσεις για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ο υπουργός δεν πήρε σαφή θέση. «Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό είναι θέμα της ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη και, όπως και ο 'Κύριός μας', λειτουργεί με μυστήριους τρόπους". "Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κάνουν, αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι η δική μας βούληση είναι να βγούμε στις αγορές"

Σημείωσε παρ' όλα αυτά ότι το τελευταίο σενάριο που ήρθε στο τραπέζι, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς χρηματοδότηση και την αναβολή της περιγραφής της λύσης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές, απλώς δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό. «Δεν ζητάμε μια τέλεια λύση αλλά μια καλή λύση αυτό που μας προσφέρθηκε δεν μπορείς να το ονομάσεις λύση» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών επέρριψε εμμέσως την ευθύνη για τη μη συμφωνία στη σκληρή στάση και τις απαιτήσεις που έθεσε το ΔΝΤ. Σε ό,τι αφορά το άμεσο μέλλον, τόνισε: «Όλα εξαρτώνται από το ΔΝΤ, αν θα είναι στο πρόγραμμα ή όχι. Θα έπρεπε να έχει αποφασίσει από τον Μάιο του 2016, τώρα έχουμε Μάιο του 2017, σχεδόν Ιούνιο. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος».

 

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη θέση του πρωθυπουργού ότι, αν δεν είναι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Ελλάδα δεν θα εφαρμόσει την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου που ψήφισε πρόσφατα, απάντησε: "Θα ήταν περίεργο να πληρώσουμε το τίμημα για τη συμμέτοχη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για μετά το 2018 και μετά το ΔΝΤ να φύγει. Αυτό θα ήταν ίδιο με ένα πρόγραμμα του ΔΝΤ χωρίς τη συμμετοχή του. Άλλη μια παγκόσμια πρωτοτυπία για την παγκόσμια οικονομία".

 

Ποια ανάπτυξη;

Το ΔΝΤ δεν θέλει να δεχθεί πως η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη πάνω από 1%, τόνισε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας: «Πρέπει τώρα να συζητήσουμε με το ΔΝΤ σχετικά με το ποια ανάπτυξη θα έχει η Ελλάδα για τα επόμενα 40 χρόνια, και το ΔΝΤ δεν είναι έτοιμο να δεχθεί ανάπτυξη πάνω από 1%». Πρόσθεσε ακόμη ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να προσπαθήσουν εκ νέου προκειμένου να βρουν κοινή λύση για τον εταιρικό φόρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σόιμπλε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές.

 

Δείτε όλα τα σχόλια