Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Εμμένει στην καθαρή λύση για το χρέος η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμμένει στην καθαρή λύση για το χρέος η κυβέρνηση

Καθαρή λύση για το ελληνικό χρέος συνεχίζει να ζητάει η ελληνική κυβέρνηση από τους θεσμούς, προετοιμάζοντας το έδαφος πρώτα για το EuroWorkingGroup της 10ης Ιουνίου, αλλά και ακολούθως για το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως φάνηκε και από τη “διαρροή” των συνομιλιών του τελευταίου συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την παραπάνω συνθήκη επιθυμούν πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστρία. Οπότε το βασικό ζητούμενο είναι τα βρουν οι δύο ακραίοι του παιχνιδιού, ήτοι Βερολίνο και ΔΝΤ. Μάλιστα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ταμείου, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC, προχώρησε στην κυνική εκτίμηση ότι οι επερχόμενες πληρωμές ελληνικών ομολόγων αποτελούν την καλύτερη «εγγύηση» για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.

«Υπάρχoυν ορισμένα ευαίσθητα πολιτικά θέματα τα οποία καθυστερούν τη διαδικασία, αλλά οι πληρωμές των ελληνικών ομολόγων τον Ιούλιο διασφαλίζουν την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα», έσπευσε να προσθέσει το στέλεχος του ΔΝΤ, δείχνοντας ότι όσο προσεγγίζουμε τον Ιούλιο, οπότε και λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 8 δισ., κυρίως προς την ΕΚΤ, η κατάσταση δυσκολεύει. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η αναγκαία συμφωνία θα επιτευχθεί εντός των επόμενων τριών εβδομάδων, χάρη στην πίεση του χρόνου». «Στόχος μας είναι να φθάσουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου», υπερθεμάτισε μια δεύτερη πηγή που πρόσκειται στην πλευρά της Κομισιόν.

Παρότι ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εμφανίζεται βέβαιος για τη συμφωνία στο ζήτημα του χρέους, ο ίδιος αμφιβάλλει για το αν η Ελλάδα θα σταματήσει να προκαλεί πονοκέφαλο στις χώρες της Ευρωζώνης. «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να ‘διορθωθεί’ η ζημιά στην Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ ο διευθυντής του Τομέα Χρηματοπιστωτικών Ερευνών του ΔΝΤ Τομπίας Άντριαν δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό “Focus” ότι «δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ελάφρυνση τους χρέους της. Η άποψη αυτή του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει».

Στήριξη Γιούνκερ

Από τη Σικελία όπου συνεδριάζουν οι G7, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε μήνυμα στήριξης προς τη χώρα μας λέγοντας «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».

Υπέρ Σόιμπλε η Bundesbank

Απολύτως ταυτισμένη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται η κεντρική τράπεζα της χώρας. «Γιατί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;» διερωτάται στο μηνιαίο δελτίο της η Bundesbank.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL