Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Αλ. Τσίπρας: Αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης η ενέργεια / Σχεδιασμός για ελάφρυνση των λογαριασμών της ΔΕΗ από τις επιβαρύνσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης η ενέργεια / Σχεδιασμός για ελάφρυνση των λογαριασμών της ΔΕΗ από τις επιβαρύνσεις

Αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας -υπό την απαραβίαστη προϋπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος- που συνίσταται τόσο σε μεγάλα έργα γεωπολιτικής σημασίας και στην αξιοποίηση των εθνικών πόρων όσο και στη ελάφρυνση των τιμολογίων ηλεκτρισμού για τα νοικοκυριά.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο χαρακτήρισε “ιδιαίτερο”, ο Αλ. Τσίπρας, μίλησε για την σημασία του ενεργειακού σχεδιασμού στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις της χώρας τονίζοντας την αναβάθμιση της γεωπολιτικής ισχύος της χώρας με την αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της γεωστρατηγικής θέσης, την επιδίωξη της κυβέρνησης να καταστεί η χώρα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος, αλλά και πόλος ειρήνης και σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή.

Όπως ανέφερε, στρατηγικός στόχος είναι η Ελλάδα να γίνει ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο (hub) όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην ενέργεια: “ένα διεθνές ενεργειακό hub” καθώς οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος δεν μπορούν παρά να περνούν από την Ελλάδα.

Υδρογονάνθρακες

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου αναφερόμενος και στις συμβάσεις για τρία οικόπεδα, που υπογράφονται σήμερα για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με ΕΛΠΕ και Energean Oil, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο και νοτίως και δυτικά της Κρήτης, σημειώνοντας το έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει διεθνείς, ενεργειακοί κολοσσοί.

Όπως τόνισε, “θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση αυτής της πολύ δύσκολης καμπής, της δεύτερης αξιολόγησης, και ευελπιστώντας και σε μια θετική απόφαση για τη δημιουργία ενός καθαρού διαδρόμου για την αποπληρωμή των χρεών μας, θα δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον”.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε με νόημα ότι “εμείς πάμε σοβαρά, στοχευμένα, βήμα - βήμα, χωρίς τυμπανοκρουσίες και φανφάρες, αλλά θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία και τα συμφέρονται του ελληνικού λαού” -σε αντίθεση με προηγούμενους υπουργούς Ενέργειας “που μιλούσαν για 250 δισ. τα οποία θα έλυναν το πρόβλημα της χώρας και ήθελαν να το παίζουν και σοβαροί και επιστήμονες”...

Μίλησε παράλληλα για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που καλύπτει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένο με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αναδιάρθρωση τιμολογίων

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη και η διεύρυνση των κοινωνικών τιμολογίων, που αποτελούν εργαλείο στήριξης για ευπαθείς και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι προωθείται ο σχεδιασμός για συνολική ελάφρυνση των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Εξήγησε ότι η αιφνιδιαστική επιβάρυνση των λογαριασμών, που προκάλεσε η αύξηση ύψους περίπου 9% στην κατανάλωση ρεύματος και η αντίστοιχη μετάβαση σε υψηλότερη κλίμακα στις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ -που αφορούν τη στήριξη των νησιωτών και των ειδικών κοινωνικών τιμολογίων), με τρόπο αναντίστοιχο, θα αντιμετωπιστεί άμεσα.

“Μας απασχολεί ιδιαίτερα και είπα πως θα το αντιμετωπίσουμε” σημείωσε, ενώ ανέφερε ότι το άμεσο και πρακτικό θέμα είναι η δυνατότητα της ΔΕΗ να δώσει έναν διακανονισμό, εντός του υφιστάμενου πλαισίου, για την αποπληρωμή.

Παράλληλα, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε άμεσα, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ, σε αναδιάρθρωση των κλιμάκων των τιμολογίων αναφορικά με τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε το επόμενο διάστημα, ουσιαστικά, και την επιβάρυνση από την συμμετοχή στις ΥΚΩ. Όπως τόνισε, αυτό θα γίνει με τα έργα διασύνδεσης των νησιών και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις, ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των ΥΚΩ, αλλά και να περιοριστούν σημαντικά οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ).

Μάλιστα αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ σημειώνοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αιολικά πάρκα.

Εξάλλου ανακοίνωσε ότι το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, που θα αφορά το σύνολο των ιδιωτικών και δημόσιων κτηρίων και τον κλάδο των μεταφορών, αποτελεί άμεσο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ και η πρώτη του εφαρμογή θα ξεκινήσει έως το τέλος του καλοκαιριού.

Ο καθείς στον ρόλο του

Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες τοποθετήσεις του επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “ο καθένας έχει ένα ρόλο και ο ρόλος του κ. Παναγιωτάκη, ως επικεφαλής της ΔΕΗ, είναι να καταθέτει τις δικές του σκέψεις και προτάσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των θεμάτων που η ΔΕΗ έχει συμφέρον να διαχειριστεί”.

Από ’κει και πέρα, τόνισε, δεν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργικό συμβούλιο και ο υπουργός Ενέργειας αυτοί που διαπραγματεύονται με τους θεσμούς και παράγουν πολιτική. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, “θα πρότεινα στον ίδιο να συμφιλιωθεί με την πραγματικότητα”.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση στο θέμα της διαπραγμάτευσης για τη ΔΕΗ έχει κάνει το καλύτερο δυνατόν, αποφεύγοντας να πάμε σε σχέδιο “μικρής ΔΕΗ”, που επανήλθε στο τραπέζι από θεσμούς και αντιπολίτευση και ενείχε τον κίνδυνο να μπουν “στον κουβά των ιδιωτικοποιήσεων” όχι μόνο λιγνιτικές μονάδες αλλά και τα νερά, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, που είναι πολύ προσοδοφόρα για τη ΔΕΗ, θέτοντας την επιχείρηση σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι το θέμα με τις λιγνιτικές μονάδες συνδέεται με τη σχετική καταδικαστική για τη χώρα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και όχι με τις απαιτήσεις των δανειστών. Υπ’ αυτή την έννοια, σημείωσε, έχουμε καταλήξει, μετά από δύσκολη διαπραγμάτευση, στους καλύτερους δυνατούς όρους και στις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, ώστε να ανταποκριθούμε στο πλαίσιο των κανόνων του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και ταυτόχρονα στην υποστήριξη του δημόσιου συμφέροντος.

Θεσμός η ενεργειακή κοινότητα - συνεταιρισμών

Ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάθεση του νομοσχεδίου, τον Ιούνιο, που αφορά την “ενεργειακή δημοκρατία”, δηλαδή την εισαγωγή του θεσμού της ενεργειακής κοινότητας - συνεταιρισμών, η οποία θα είναι δύο ειδών:

α. Κερδοσκοπική. Φυσικά πρόσωπα που θα κάνουν κοινότητα / συνεταιρισμό και θα επιδιώκουν να παράγουν ενέργεια για να την πωλούν.

β. Μη κερδοσκοπική. Οποιοσδήποτε φορέας - δημόσιος, ημιδημόσιος, ιδιωτικός, ξενοδοχεία, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.λπ. - που θέλει να παράγει την ενέργεια που καταναλώνει.

Στις θεσμικές παρεμβάσεις στην ενέργεια περιλαμβάνονται επίσης το νέο πλαίσιο για μια πιο ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, καθώς και η συμφωνία με τους θεσμούς για τη ΔΕΗ, ενώ αναφέρθηκε και στην προετοιμασία νομοθετικής παρέμβασης που θα ανοίξει τον δρόμο στη γεωθερμία διαφοροποιώντας πλέον τα διάφορα επίπεδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL