Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Από "ψιλό κόσκινο" οι επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από "ψιλό κόσκινο" οι επιστροφές ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες

Σειρά πέντε βημάτων θα απαιτηθεί από τις εμπλεκόμενες αρχές προκειμένου να περαιωθεί η όλη διαδικασία επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κινητήρων στους αγρότες. Η εν λόγω διαδικασία ξεκινά με την αποστολή του αρχείου από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και ολοκληρώνεται με την αποστολή του ενημερωμένου πλέον αρχείου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία θα αποδώσει τα τυχόν υπόλοιπα (μετά τους συμψηφισμούς κ.λπ.) στους δικαιούχους. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως μια περίοδο αναμονής εκ μέρους των ενδιαφερομένων, καθώς θα πρέπει να διενεργηθούν έλεγχοι στα μεγάλα ποσά, να γίνουν συμψηφισμοί με ασφαλιστικά χρέη, τελωνειακές οφειλές, ληξιπρόθεσμα στην εφορία κ.λπ.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετά από ερώτηση στη Βουλή, η αρμόδια υπηρεσία της (ΔΕΛΕΔ) έχει διαθέσει εφαρμογή στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της Αρχής ώστε να απαντώνται ερωτήματα των ενδιαφερομένων σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κατά περίπτωση απαίτησης και δικαιούχου.

Η διαδικασία ελέγχου

Η διαδικασία ελέγχου θα ακουλουθήσει τα εξής βήματα:

1. Αποστολή αρχείου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τη ΔΗΛΕΔ.

2. Δημιουργία αρχείου από τη ΔΗΛΕΔ και υπολογισμός αρχικού ποσού ΕΦΚ.

3. Συμψηφισμοί με τελωνειακά χρέη - προσδιορισμός υπολοίπου.

4. Έλεγχος του αρχείου για οφειλές στις ΔΟΥ.

Εάν το αρχικά προσδιορισμένο ποσό επιστροφής είναι έως 1.500 ευρώ, γίνεται έλεγχος μόνο για βεβαιωμένα χρέη ατομικά, συνυποχρέωσης, συνυπευθυνότητας, διαφορετικά γίνεται έλεγχος αντίστοιχος του αποδεικτικού ενημερότητας. Εάν δεν υπάρχουν οφειλές (για επιστροφές μέχρι 1.500 ευρώ) ή είναι φορολογικά ενήμερος (για επιστροφές άνω των 1500 ευρώ), αποστέλλονται προς έλεγχο για ασφαλιστικές οφειλές στην ΗΔΙΚΑ.

Εάν υπάρχουν οφειλές, εάν είναι μόνο ατομικές, γίνεται κεντρικά συμψηφισμός και τυχόν εναπομείναντα υπόλοιπα αποστέλλονται προς έλεγχο για ασφαλιστικές οφειλές στην ΗΔΙΚΑ. Ο συμψηφισμός θα διενεργηθεί λόγω μεγάλης περιπτωσιολογίας από τις ΔΟΥ προκειμένου αυτή να διενεργήσει αρμοδίως τυχόν συμψηφισμούς και ασφαλιστικό έλεγχο οφειλών και, σε περίπτωση υπολοίπου, να το αποδώσει στον δικαιούχο.

5. Το αρχείο που στέλνεται από τη ΔΗΛΕΔ στην ΗΔΙΚΑ επιστρέφει ενημερωμένο (μετά τους συμψηφισμούς στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης - ΟΚΑ) από τη δεύτερη, ώστε τυχόν υπόλοιπα να αποδοθούν στους δικαιούχους και τα συμψηφιζόμενα από την ΗΔΙΚΑ ποσά στους ΟΚΑ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ΑΑΔΕ υπολογίζει στο αρχείο δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ τα αρχικά προς επιστροφή ποσά και στη συνέχεια συμψηφίζει με τελωνειακές, φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές. Ό,τι δεν δύναται να γίνει από αυτή αποστέλλεται στις αρμόδιες ΔΟΥ, ώστε να συνεχίσουν την ως άνω διαδικασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL