Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Ισχυρός ο Νότος απέναντι στον Β. Σόιμπλε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισχυρός ο Νότος απέναντι στον Β. Σόιμπλε

Ζούμε τη Μέρα της Μαρμότας

Οι περισσότεροι έχουν μάθει γι' αυτήν την ημέρα, με αφορμή την ταινία του 1993, στην οποία πρωταγωνιστεί ένας αλαζονικός μετεωρολόγος της τηλεόρασης, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ρεπορτάζ στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια, στην ετήσια Μέρα της Μαρμότας, βρίσκει τον εαυτό του παγιδευμένο στον χρόνο και αναγκασμένο να ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά. Η «Ημέρα της Μαρμότας» γιορτάζεται κάθε δεύτερη μέρα Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ ανελλιπώς από το 1886, όταν πλήθος ατόμων συγκεντρώνεται στο Πανξατόνι της Πενσυλβάνια και ετοιμάζεται να παρακολουθήσει τις κινήσεις μιας μαρμότας με σκοπό να προβλέψουν πότε θα τελειώσει ο χειμώνας. Σύμφωνα με την παράδοση, αν η μαρμότα δει τη σκιά της, τότε ο χειμώνας θα διαρκέσει περίπου άλλες έξι εβδομάδες, ενώ, αν έχει συννεφιά και δεν τη δει, τότε ο ερχομός της άνοιξης θα έρθει γρηγορότερα.

Τη... σκιά του στο πρόσωπο του Πολ Τόμσεν φαίνεται να είδε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο προχθεσινό Eurogroup με αποτέλεσμα να... παίξει καθυστερήσεις στο ζήτημα του χρέους, καθώς η συμβιβαστική (μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον) πρόταση που "έπεσε" στο τραπέζι έφερε τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, προεξάρχοντος του νέου Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ενώ ακολούθησαν ο Ιταλός Κάρλο Παντοάν και ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, απορρίπτοντας επί της ουσίας την τελευταία πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι.

Το παρασκήνιο

Τι συνέβη όμως στις Βρυξέλλες; Ύστερα από το τελευταίο μεγάλο διάλειμμα το βράδυ της Δευτέρας η συνεδρίαση ξανάρχισε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και αφού είχαν αποσυρθεί για διαβουλεύσεις οι Ντάισελμπλουμ, Τόμσεν, Σόιμπλε και Λεμέρ, με βάση ένα τελικό σχέδιο ανακοινωθέντος που κατατέθηκε στους υπουργούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι εκείνη την ώρα είχαν απορριφθεί δύο συμβιβαστικές προτάσεις, είτε γιατί δεν ικανοποιούσαν τη Γερμανία, καθώς το ΔΝΤ ζητούσε μεγάλη επιμήκυνση λήξεων ομολόγων και πτώση των επιτοκίων, είτε το αντίθετο.

Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, στόχος για πλεόνασμα πάνω από 2,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2022-2060 σημαίνει ότι δεν χρειάζεται επί της ουσίας κάποια παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ στόχος κάτω από 2% του ΑΕΠ σημαίνει ότι χρειάζεται ελάφρυνση με δημοσιονομικές μεταβιβάσεις, κάτι το οποίο δεν θέλουν με τίποτα κυρίως οι βόρειες χώρες, καθώς θα σημάνει κάποιου τύπου "κούρεμα". Επομένως ένα ποσοστό ανάμεσα στο 2% και το 2,2% θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η τρίτη πρόταση

Κατά την επανέναρξη της συνεδρίασης, λοιπόν, για να επιστρέψουμε στη νύχτα της Δευτέρας, υπήρχε η αίσθηση ότι η τρίτη πρόταση θα είναι συμβιβαστική για όλους. Ωστόσο το περιεχόμενο και αυτού του τελικού σχεδίου απορρίφθηκε με ηρεμία και νηφαλιότητα από την ελληνική πλευρά, η οποία είδε να λαμβάνει "σάρκα και οστά" το αποκαλούμενο μέτωπο του Νότου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό "αγκάθι", που οδήγησε στο ναυάγιο ήταν πως το σχέδιο συμφωνίας προέβλεπε ότι το ΔΝΤ θα συνέχιζε να παρακολουθεί το ελληνικό πρόγραμμα, αλλά η συμμετοχή του με δικό του Μνημόνιο και χρηματοδότηση θα ενεργοποιούνταν μόνον όταν θα άρχιζαν να εφαρμόζονταν αργότερα και σε κάθε περίπτωση μετά τις γερμανικές εκλογές, κάτι το οποίο ήταν εντελώς νεφελώδες, ενώ δεν εξυπηρετούσε τους σκοπούς της χώρας μας για ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE, γεγονός το οποίο ανέφερε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Γαλλική... ασπίδα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η λύση αυτή ενόχλησε την Αθήνα, ενώ θετική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ έσπευσε άμεσα να σταθεί στο πλευρό του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ζητώντας να βρεθεί μια πραγματική λύση που να ξεπερνά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο έπραξαν ο Ιταλός και ο Πορτογάλος ομόλογός τους. Ξεκάθαρη ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος τόνισε: "Υπήρξε μια πρόταση, η οποία κατατέθηκε στο τραπέζι μέσα από τις συνήθεις διαδικασίες με τις οποίες κατατίθενται προτάσεις στο Eurogroup και, κατά την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και πολλών από τους εταίρους μας, ήταν μια πρόταση που δεν έδινε σαφή και καθαρή λύση στο πρόβλημα. Αντιθέτως, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ότι μεταθέτει τη λύση του προβλήματος στο μέλλον". Φυσικά αυτή η στάση μετέτρεψε την ελληνική άρνηση ως ένα φυσικό επακόλουθο, και μάλιστα μέσα σε ήρεμο κλίμα.

Άδειασμα από τα δεξιά

Με τον τρόπο αυτόν φάνηκε ξεκάθαρα η απομόνωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάτι που αποτυπώθηκε στον γερμανικό Τύπο, αλλά και στις "αμυντικές" χθεσινές του δηλώσεις. Μάλιστα ο ίδιος δέχθηκε και ένα "άδειασμα" από τα... δεξιά, καθώς ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε πως οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να κινηθούν προς μια κοινή διαχείριση του χρέους, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει "ένας βαθμός αμοιβαιοποίησης".

Τα βέλη του προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος δήλωσε: «Με την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πρόοδο στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε εξακολουθεί να είναι πρόβλημα για την Ευρώπη».

Οι αντιδράσεις είναι απόλυτα δικαιολογημένες, καθώς ολόκληρη η διαδικασία των συζητήσεων που προηγήθηκε της ψήφισης μέτρων και αντίμετρων από τη Βουλή, αλλά και της προετοιμασίας ενόψει του Eurogroup, είχε οικοδομηθεί σε μία διαφορετική βάση, δηλαδή στη συμφωνία για μία διατύπωση που θα επιτρέψει την πλήρη είσοδο του ΔΝΤ από τώρα στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, έστω και αν παραπέμπει την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος προς το τέλος του προγράμματος. Άλλωστε και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε προχθές ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν από το καλοκαίρι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάπως έτσι η συζήτηση για συμφωνία παραπέμπεται για τη 15η Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL