Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
ΥΠΑΑΤ: Σε διαβούλευση η χρηματοδότηση νέων ομάδων - οργανώσεων / Ενίσχυση της οργάνωσης των παραγωγών με 25 εκατ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΑΑΤ: Σε διαβούλευση η χρηματοδότηση νέων ομάδων - οργανώσεων / Ενίσχυση της οργάνωσης των παραγωγών με 25 εκατ.

Τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός σημαντικού χρηματοδοτικού - αναπτυξιακού εργαλείου στήριξης, αλλά και την ενθάρρυνση της δημιουργίας συνεργατικών σχημάτων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, παρέχει το μέτρο για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το πολυαναμενόμενο μέτρο 9 τέθηκε χθες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε διαβούλευση έως τις 2 Ιουνίου.

Το μέτρο απευθύνεται σε νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών που έχουν αναγνωριστεί επίσημα, μετά την 26η Απριλίου 2016, και ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).

Βασικός στόχος είναι η οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στον τομέα της γεωργίας, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής.

Στο πλαίσιο του μέτρου υποστηρίζεται η σύσταση των ανωτέρω σχημάτων παραγωγών (ως αυτοτελών νομικών οντοτήτων του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου) παρέχοντάς τους ενίσχυση για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους προκειμένου να καλύψουν λειτουργικά τους έξοδα.

Όροι – προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο της απόφασης, ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10 άτομα και για τις ομάδες ζωικής παραγωγής είναι 5 άτομα.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι υποχρεούνται να υποβάλουν επιχειρηματικό σχέδιο, διάρκειας πέντε ετών, το οποίο πρέπει να περιγράφει τις ενέργειες για τη μελλοντική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, σε σχέση με την αρχική κατάσταση, μέσω διατύπωσης σχετικών δεσμευτικών στόχων.

Το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να έχει γεωργικό προσανατολισμό, να αφορά τον γεωργικό τομέα, δηλαδή την πρωτογενή γεωργική παραγωγή (συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων καθετοποίησης), και να περιλαμβάνει σαφείς και μετρήσιμους στόχους με περιγραφή των ενεργειών για την επίτευξη αυτών.

Παράλληλα τίθεται ελάχιστη τιμή ανά στόχο, όπως αύξηση όγκου παραγωγής 20% (μέσος όρος πενταετίας)

αύξηση αξίας παραγωγής 20% (μέσος όρος πενταετίας),

καθετοποίηση / διαφοροποίηση παραγωγής 70% της παραγωγής,

αύξηση όγκου παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο και πληροί απαιτήσεις ειδικού “καθεστώτος ποιότητας” (π.χ. πιστοποιημένη βιολογική γεωργίας, προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης κ.ά.): 50% της παραγωγής,

εφαρμογή νέων πρακτικών / τεχνικών, μεθόδων ή/και προϊόντων 80% των μελών,

περιβαλλοντική διαχείριση υπολειμμάτων και αποβλήτων 80% των μελών

συμμετοχή σε μέτρα/δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος 70% των μελών κ.λπ..

Σημειώνεται ότι στα βαθμολογικά κριτήρια αυξημένη βαρύτητα έχουν οι νέοι γεωργοί (έως 40 ετών), καθώς και όσοι δραστηριοποιούνται σε νησιωτικές - ορεινές - μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Οικονομική στήριξη

Η ενίσχυση καταβάλλεται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ’ αποκοπή), που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών. Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ (έως 500.000 στην πενταετία).

Η πρώτη δόση καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης με την υποβολή σχετικής αίτησης από το δικαιούχο. Οι υπόλοιπες τέσσερις δόσεις καταβάλλονται μία κάθε έτος για τα επόμενα τέσσερα έτη και με τη συμπλήρωση του ημερολογιακού έτους από την αναγνώριση της ομάδας / οργάνωσης από τον αρμόδιο φορέα.

Το ποσό στήριξης που καταβάλλεται κατ’ έτος βαίνει μειούμενο από την πρώτη προς την τελευταία (πέμπτη) δόση: 10% της αξίας παραγωγής, που έχει διατεθεί στο εμπόριο το πρώτο έτος, 8% το δεύτερο, 6% το τρίτο, 4% το τέταρτο και 2% το πέμπτο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL