Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία εντός τριών εβδομάδων - Ντάισελμπλουμ: Πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τσακαλώτος: Εφικτή η συμφωνία εντός τριών εβδομάδων - Ντάισελμπλουμ: Πολύ κοντά σε συνολική συμφωνία

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup  και όπως τόνισαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα ανοικτά ζητήματα ωστόσο για την συνολική συμφωνία παρέπεμψαν στο Eurogroup  του Ιουνίου.

"Τις επόμενες 3 εβδομάδες θα εργαστούμε ώστε να υπάρξει συμφωνία" υπογράμμισε ο Ε.Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. "Συμφωνήσαμε το δημοσιονομικό πλεόνασμα και ότι θα συνεχιστεί για 4 χρόνια μετά το 2018" συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι τα μέλη των εκπροσώπων των θεσμών δήλωσαν ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. "Υπάρχει γενική συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει κάνει ότι έχει δεσμευθεί. Η συμφωνία ήταν ότι θα ξεκαθαρίσουμε τα μέτρα για το χρέος τώρα ώστε να εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. Έχουν έρθει λίγο πιο κοντά αλλά στο τέλος της συνάντησης κατανόησαν όλοι ότι δεν υπάρχει καθαρότητα. Θα πρέπει να έχουμε το χρόνο για να αποσαφηνιστούν τα μέτρα για το χρέος. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία, να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό" κατέληξε ο Ευκ.Τσακαλώτος.

https://www.youtube.com/embed/_slGFHWKpBQ

"Η τελική ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Για να υπάρξει πλήρης συμφωνία για το χρέος αυτό θα γίνει στο τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και σήμερα τα μειώσαμε. Υπάρχει πλήρη συμφωνία για το 3,5% πρωτογενών πλεονασμάτων για 5 χρόνια και μετά ότι ισχύει στο σύμφωνο σταθερότητας. Αυτό δημιουργεί μια σαφήνεια για το εγγύς μέλλον στην Ελλάδα" Τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Από την πλευρά ο Π.Μοσκοβισί τόνισε ότι "η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδος σε σχέση με όσα απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε επόμενο Eurogroup" και όπως υπογράμμισε έγιναν "εξαιρετικά αναλυτικές οι συζητήσεις για το χρέος. Δεν φτάσαμε σε συμπέρασμα αλλά έγιναν οι προσπάθειες. Έχουμε ένα γόνιμο έδαφος για την επόμενη συνάντησή μας. Τις επόμενες εβδομάδες θα καταλήξουμε σε συμφωνία που όλοι επιθυμούν."

Νωρίτερα πηγή της Ευρωζώνης είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ότι  δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου .

https://www.youtube.com/embed/qyp1_pGvb5U

Μακρόν σε Τσίπρα: Συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Στο επίκεντρο της συνομιλίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόνβρέθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο είναι σε εξέλιξη και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Στην ανάγκη να βρεθεί συνολική λύση για το ελληνικό χρέος προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν νωρίτερα σήμερα.

Συμφώνησαν επίσης, να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και να βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία.

Β. Σόιμπλε: Θα καταλήξουμε σε συμφωνία και η δόση θα καταβληθεί εγκαίρως

«Σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει η γενική προσδοκία ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό βήμα την ψήφιση των μέτρων από το ελληνικό Κοινοβούλιο και σημειώνοντας πως «σήμερα θα λάβουμε την έκθεση των θεσμών και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση», προσέθεσε: «Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα "complience report" και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».

Τζ. Πιτέλα: Οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα

«Τώρα είναι η ώρα για συγκεκριμένες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη βιωσιμότητά του» διαμηνύει με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα.

Με ανάρτηση στο Twitter, που δημοσιεύει στον λογαριασμό της η Ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, ο Πιτέλα σημειώνει πως οι δανειστές πρέπει να εκπληρώσουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους προς την Ελλάδα.

Το πράσινο φως του EuroWorking Group πήρε η έκθεση των θεσμών για τα προαπαιτούμενα

«Υπάρχουν πολλές απόψεις και πολλές τεχνικές λύσεις» σημείωσε η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας επίσης ότι το ελληνικό ζήτημα είναι τελευταίο στην ατζέντα του Eurogroup και η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται να είναι μακρά.

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας ο YΠΟΙΚ της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας σήμερα τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο νέος υπουργός της Γαλλίας ανέφερε ότι ειχε ήδη σειρά επαφών με τους ομολόγους του ενόψει του σημερινού Eurogroup. Όπως είπε πέρα από τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βερολίνο με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μίλησε μεταξύ άλλων με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε προσερχόμενος ο Πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η τελική και συγκεκριμένη απόφαση για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή του χρόνου. Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ θέλει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος και αυτό εξετάζει σήμερα το Eurogroup. 

Δ. Παπαδημητρίου: Τέσσερις τρόποι ελάφρυνσης του χρέους

Έτοιμη να ξεπεράσει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι η ελληνική οικονομία, εάν οι εταίροι τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ώστε να προχωρήσει η ποσοτική χαλάρωση, να ελαφρυνθεί το δημόσιο χρέος και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας στον ρ/σ "Στο Κόκκινο".

"Σε τέσσερις πυλώνες και με επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό προωθείται το νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, πέρασε τα όποια προαπαιτούμενα για τη συμφωνία και πλέον είμαστε προσηλωμένοι στο Eurogroup, περιμένουμε να κάνουν το ίδιο και οι εταίροι μας", είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

To χρέος στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup

Στο τραπέζι του Eurogroup τίθεται σήμερα και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος. Σε συνέχεια της νομοθέτησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προσδοκία όλων των πλευρών, πλέον, είναι να επιτευχθεί σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL