Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.4°C26.9°C
3 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
21.3°C28.2°C
2 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
21.6°C24.0°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.1°C26.9°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
28 °C
27.9°C27.9°C
0 BF 26%
Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών / Λύση που να οδηγεί στο QE ζητάει η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών / Λύση που να οδηγεί στο QE ζητάει η Ελλάδα

Εξαιρετικά συγκρατημένη είναι η ελληνική κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και το αποτέλεσμα που θα διαμορφωθεί στο θέμα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν ότι όλες οι πλευρές εμφανίζονται αποφασισμένες πολιτικά για μια λύση - συμβιβασμό μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, αλλά ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το κοινό έδαφος ενός τέτοιου συμβιβασμού και, ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα την εξεύρεση λύσης ώς το Eurogroup της Δευτέρας ή έστω κατά τη διάρκειά του.

Σε κάθε περίπτωση, ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος υπογράμμιζε στην “Αυγή” ότι η Ελλάδα θέλει “συνολική λύση (αξιολόγηση και χρέος) που να ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”. Ως γνωστόν, η ΕΚΤ έχει θέσει ως όρο για να συμβεί κάτι τέτοιο, να έχει μια θετική μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επίσης, αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι πια “η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών" και ότι η Ελλάδα δικαιούται από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας "μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού".

Ρ. Σβίγκου: Αναγκαιότητα

Στο ίδιο πνεύμα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου εξέφρασε την εκτίμηση στον ρ/σ Alpha ότι “βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας ευνοϊκής λύσης για τη χώρα μας” και ότι “πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν και η ρύθμιση για το χρέος αποτελεί μια αναγκαιότητα”. Σημείωσε δε ότι η προχθεσινή ψηφοφορία δεν αφορούσε μόνο τα μέτρα και τα αντίμετρα, αλλά ουσιαστικά “ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο με βασικούς άξονες τόσο τη στήριξη της ανάπτυξης, όσο και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους” πάνω στο οποίο η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.


Πιέσεις από παντού

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η άσκηση πιέσεων από όλες τις κατευθύνσεις για το θέμα του χρέους.

Αργά την Πέμπτη το βράδυ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικανός Άντι Μπαρ, κατά τη διάρκεια ακρόασης με θέμα «Τα διδάγματα από τις διασώσεις του ΔΝΤ στην Ελλάδα», επιχειρηματολόγησε σε πολύ αυστηρό ύφος κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, υπογράμμισε πως «σε περίπτωση που το κάνουν τελικά (σ.σ.: το ΔΝΤ), θα είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος των αποφάσεών τους θα γίνει εξονυχιστικός». Επίσης, ξεκαθάρισε πως “σε περίπτωση χρηματοδοτικής συμμετοχής, θα μιλάμε για ένα συμβολικό ποσό", αλλά προειδοποίησε ότι “αυτό ενέχει τον κίνδυνο το ΔΝΤ να μετατραπεί σε έναν συμβολικό οργανισμό».

Οι δηλώσεις αυτές μάλλον θα πρέπει να εκληφθούν ως παρότρυνση στην Κριστίν Λαγκάρντ να κρατήσει ανυποχώρητη στάση στο θέμα του χρέους.

Ωστόσο, ο γερμανικός Τύπος αποφεύγει να εστιάσει στη σύγκρουση της Γερμανίας με το ΔΝΤ, προσπαθώντας να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα ως αυτόν που πιέζει για μια λύση στο χρέος.

Αισιοδοξία Καραμούζη

Στην ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή και τις προσδοκίες να επιβεβαιωθεί το «καλό σενάριο», που προβλέπει συμφωνία για το χρέος που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ και ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εστίασε ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ο οποίος δήλωσε: «Η συμφωνία με τους δανειστές περιέχει μερικά υφεσιακά μέτρα, περιλαμβανομένης της απαίτησης να επιτευχθούν αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα μερικά χρόνια». «Αυτός ο αρνητικός αντίκτυπος θα αντισταθμιστεί και με το παραπάνω από το καλύτερο κλίμα στην αγορά και την οικονομία, τη συμμετοχή στο QE και μια βιώσιμη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους» συμπλήρωσε.

Αμετάβλητο και σε υψηλό επίπεδο το χρέος

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης και το 2017, καθώς τον Μάρτιο ανήλθε στα 326,528 δισ. ευρώ, έναντι 326,258 δισ. που είχε φτάσει τον Δεκέμβριο.

Από τα 326,5 δισ. ευρώ, το 67,6% του είναι κυμαινόμενου επιτοκίου. Αυτά είναι που η κυβέρνηση θέλει να τα «κλειδώσει» σε σταθερό επιτόκιο εν όψει της νέας ρύθμισης του χρέους. Στην περίπτωση αυτή, θα προστατευτεί μακροχρόνια από τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL