Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κινεζικό "boost" στις επενδύσεις

Όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, σε ενημέρωση με δημοσιογράφους, μετά την επίσημη συμμετοχή σε πρωθυπουργικό επίπεδο στο φόρουμ στο Πεκίνο προέκυψε τριετές μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών.

Μέρος της "πίτας" από τα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει μέσα στην επόμενη τριετία η Κίνα και τα 3 τρισ. δολάρια εμπορικές συναλλαγές -προκειμένου να υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο «One Belt and One Road»- διεκδικεί η Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, σε ενημέρωση με δημοσιογράφους, μετά την επίσημη συμμετοχή σε πρωθυπουργικό επίπεδο στο φόρουμ στο Πεκίνο προέκυψε τριετές μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό ήδη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας, αυτή του Ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δισ. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέχθηκε να δώσει εναρκτήρια ομιλία αλλά και να ξαναμιλήσει τη δεύτερη μέρα, στο κλείσιμο του φόρουμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός ανέφερε πως στο πλαίσιο του φόρουμ έγιναν επαφές με σειρά κινεζικών εταιρειών που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της τηλεπικοινωνίας και των μεταφορών.

Το τριετές Action Plan με την NDRC, σκοπός του Πλαισίου Συνεργασίας 2017-2019, είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της πρωτοβουλίας «One Belt and One Road» με την «Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας».

 

Ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες

Ενδιαφέρον για συμμετοχή στους διαγωνισμούς πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ "βλέπει" ο υφυπουργός, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι το σχέδιο συνεργασίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC στο project Μελίτη που προβλέπει την κοινοπραξία των δύο επιχειρήσεων μαζί με ελληνικές τεχνικές εταιρείες για την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ρεύματος στη Φλώρινα, μπαίνει στον "πάγο".

Ο ίδιος τόνισε πως οι όποιες επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν μέσω διεθνών διαγωνισμών, ενώ ερωτηθείς για τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε έργα δικτύων ανέφερε πως "όλα τα έργα, από τη βόρεια Αφρική μέχρι την Ευρώπη, γίνονται από κοινού”. Σημείωσε επίσης πως η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της, στην οποία οφείλει να δώσει ευρωπαϊκή διάσταση.

Δείτε όλα τα σχόλια