Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Μπενουά Κερέ για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης: / Απόφαση για το QE ανεξάρτητα από το ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπενουά Κερέ για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης: / Απόφαση για το QE ανεξάρτητα από το ΔΝΤ

Στην τελική ευθεία βρισκόμαστε για την πρώτη σοβαρή συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup για συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Έναν «επαρκή βαθμό συγκεκριμενοποίησης» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να θεωρήσει το χρέος βιώσιμο και να εξετάσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters το μέλος του Εκτελεστικού του Συμβουλίου Μπενουά Κερέ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η Δευτέρα θα είναι η ημέρα για πολιτικές αποφάσεις» και συμπλήρωσε ότι «αυτό που θα θέλαμε να δούμε ως ΕΚΤ είναι μια ξεκάθαρη περιγραφή των μέτρων για το χρέος και πόσο θα συμβάλουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Χρειαζόμαστε έναν επαρκή βαθμό εξειδίκευσης».

Ο κ. Κερέ είπε στη συνέντευξή του ότι έγινε το πρώτο βήμα, που ήταν να συμφωνήσει η Ελλάδα σε μια σειρά πολιτικών με τους δανειστές της. Είναι θετικό βήμα και μια τεράστια προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Το επόμενο βήμα, είπε, είναι να συμφωνήσουμε σε μέτρα που αντιμετωπίζουν θέματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Παράλληλα, όμως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν αναμένεται να συζητήσει το θέμα πριν αποφασίσει και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρ' όλο που η ΕΚΤ θα πάρει την απόφασή της ανεξάρτητα από το ΔΝΤ, είπε, και δεν χρειάζεται τυπικά να έχει αποφασίσει το ΔΝΤ, «σαφέστατα θα μας ανακούφιζε αν το ΔΝΤ συμμετείχε σε όρους αξιοπιστίας των μέτρων για το χρέος». Αυτή η δήλωση πρακτικά σημαίνει ότι η απόφαση για το QE θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, όπως ανέφερε και χθεσινό ρεπορτάζ της "Α".

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το χρέος με στόχο μια συνολική συμφωνία έως τις 22 Μαΐου με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας» τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει η συνολική συμφωνία λίγες μέρες αργότερα, στις αρχές Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL