Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μια η προϋπόθεση: Καθαρό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

Πότε εφαρμόζονται τα αντίμετρα; - Δεν συμπεριλαμβάνονται το 1% των μέτρων για τις συντάξεις και το 1% της μείωσης του αφορολογήτου

Τελικά υπό ποιες προϋποθέσεις θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα; Μία είναι προϋπόθεση, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών: Να υπάρξει κοινή πρόβλεψη των θεσμών ότι θα επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος της επόμενης χρονιάς, ήτοι το 3,5%, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το 1% παρεμβάσεων στις συντάξεις το 2019 και το 1% που προέρχεται από τη μείωση του αφορολογήτου το 2020.

Πιο συγκεκριμένα θα υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός από όλους τους θεσμούς μηχανισμός, ο οποίος προς το τέλος κάποιας χρονιάς (π.χ. Οκτώβριος) θα προβλέπει το πού θα φτάσει το πλεόνασμα της επόμενης. Εφόσον αυτός προβλέψει 3,5%, τότε αυτομάτως εφαρμόζονται τα αντίμετρα. Για παράδειγμα, αν ο μηχανισμός αυτός προβλέψει τον Οκτώβριο του 2018 ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 είναι 3,5%, χωρίς να συνυπολογίζεται το 1% μέτρων από τις συντάξεις, τότε από 1.1.12019 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το 1% των αντίμετρων. Δηλαδή θα εφαρμοστούν όλα τα αντίμετρα και όχι η ισόποση υπέρβαση από τον στόχο, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η Ν.Δ.

Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα υπήρξαν χθες στη Βουλή οι σφοδρές αντιπαραθέσεις στη Βουλή για τα αντίμετρα μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης, με τη Ν.Δ. να “σπεκουλάρει”. Επίκεντρο, και αυτή τη φορά, το πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν τα αντίμετρα.

"Κάνετε λεκτικές υπερβολές, αν δεν το καταλάβετε να σας το εξηγήσω κι άλλη μια φορά" ξεκίνησε να λέει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφερόμενος στο πότε θα ισχύσουν τα αντίμετρα. Κι ενώ ο ΥΠΟΙΚ ξεκίνησε να εξηγεί λέγοντας: "Αν κάνουμε πρόβλεψη το 2018 ότι το 2019 θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%, τότε πάμε και για μέτρα και για αντίμετρα". Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτό που λέει η κυβέρνηση με τα αντίμετρα ταυτίζεται με όσα αναφέρει και ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Το 2019 είμαστε στον δρόμο για να έχουμε 3,5% και το 2020, υπάρχουν τα αντίμετρα και για το 2020. Έχετε στήσει μια ολόκληρη φιλολογία, χτίζετε πάνω στο ψέμα ότι δεν υπάρχουν τα αντίμετρα" είπε χαρακτηριστικά.

Γ.Α.

Δείτε όλα τα σχόλια