Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ευ. Τσακαλώτος στη Βουλή: / Ευ. Τσακαλώτος στη Βουλή: "Πήραμε 14 δισ. αρνητικά μέτρα και 14 δισ. θετικά μέτρα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευ. Τσακαλώτος στη Βουλή: / Ευ. Τσακαλώτος στη Βουλή: "Πήραμε 14 δισ. αρνητικά μέτρα και 14 δισ. θετικά μέτρα"

«Εμείς υποστηρίζουμε τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων σε δυσμενείς συνθήκες» δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου.

«Στην επταετία 2015-2021 θα έχουμε πάρει αρνητικά μέτρα 14 δισ. ευρώ» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, για να συμπληρώσει ωστόσο πως «θα έχουμε πάρει και 14 δισ θετικά μέτρα». «Αν τα διαιρέσουμε ανά έτος (διά επτά έτη), τότε θα έχουμε πάρει ετησίως μέτρα 2 δισ. ευρώ, όταν προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει 63 δισ. ευρώ σε μια πενταετία» πρόσθεσε, κάτι που συνεπάγεται πάνω από 12 δισ. κάθε χρόνο, τα οποία είναι μόνο αρνητικά.

Το ΔΝΤ πήρε δύναμη βέτο από Γερμανία και Ολλανδία και γι' αυτό οι συνθήκες ήταν δύσκολες, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέροντας πως το Ταμείο έχει αναδειχτεί ως «συλλογικός κεφαλαιούχος».

Απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε: “Να δεχτώ ότι είναι το τέταρτο Μνημόνιο αν η Ν.Δ. δεχτεί ότι είναι το 14ο Μνημόνιο”. Επιπλέον σημείωσε ότι σε κάθε αναθεώρηση υπογράφεται συμπληρωματικό Μνημόνιο αναφέροντας ότι στο πρώτο υπήρχαν πέντε αναθεωρήσεις και στο δεύτερο άλλες τέσσερις.

Παραδέχτηκε ότι δεν ήταν βούληση της κυβέρνησης η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων παραδεχόμενος πως έγινε ένας συμβιβασμός γιατί το ΔΝΤ έπρεπε να μπει στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν αποζημιώνονται «ένα προς ένα» από τα αντίμετρα όλοι οι συνταξιούχοι. Ωστόσο “λέμε ότι βοηθούμε να μην χρειάζεται να πληρώνουν για τη στέγαση των παιδιών τους και προσπαθούμε να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έως το τέλος του έτους η άρση των capital controls

Η βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο αυξήθηκε 8% για έκτο συνεχόμενο μήνα. Οι λιανικές πωλήσεις έχουν αυξηθεί 4,6%, ενώ η Εργάνη δείχνει 125.000 θέσεις απασχόλησης, με πάνω από τις μισές μόνιμες, ενώ οι εξαγωγές πάνε καλύτερα απ’ όσο αναμενόταν.

"Αυτό που δεν πάει καλά είναι οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, γιατί οι επενδυτές ανέστειλαν τις αποφάσεις τους μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση και να μπούμε στο QE" τόνισε και πρόσθεσε ότι "το 2% ανάπτυξη είναι πολύ εφικτό αν μπούμε στο QE και βρούμε τη λύση στο χρέος". "Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορούμε να φύγουμε από τα capital controls έως τα τέλη του έτους" κατέληξε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Οικονομικών θα υπάρξει μεγάλη εισροή επενδύσεων και θα πρέπει να υπάρξει ένα σκανάρισμα προκειμένου να εντοπιστούν αυτοί που θέλουν πραγματικά να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL