Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
"Πράσινο φως" από 14 κράτη - μέλη και Κομισιόν / Καθαρή ενέργεια στα νησιά με ευρωπαϊκή βούλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" από 14 κράτη - μέλη και Κομισιόν / Καθαρή ενέργεια στα νησιά με ευρωπαϊκή βούλα

Την εκκίνηση της πρωτοβουλίας για τη μετάβαση των νησιών της Ε.Ε. στην καθαρή ενέργεια, θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νησιωτική Ελλάδα, σηματοδοτεί η χθεσινή υπογραφή σχετικής πολιτικής διακήρυξης από 14 κράτη - μέλη και την Κομισιόν στη Μάλτα.

Πιο συγκεκριμένα, στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που συνεδρίασε χθες στη Βαλέτα της Μάλτας, οι Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψαν πολιτική διακήρυξη για καθαρή ενέργεια στα νησιά της Ε.Ε. Τη διακήρυξη για την ελληνική πλευρά υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης και όπως ανακοινώθηκε θα ακολουθήσει η δημιουργία φόρουμ για τα νησιά, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στα Χανιά της Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τη συνάντηση του Γ. Σταθάκη με τον Ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Α. Κανιέτε, στη Αθήνα, είχε προαναγγελθεί η υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κομισιόν “Ενεργειακά Νησιά” επί μαλτέζικης προεδρίας, καθώς και η πρώτη συνεδρίαση του σχετικού φόρουμ στην Κρήτη.

Η πρωτοβουλία αυτή της Κομισιόν αποσκοπεί στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια των περισσότερων από 2.700 νησιών της Ευρώπης, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης των νησιών από ενεργειακές εισαγωγές, προωθώντας τη χρήση των δικών τους πηγών ανανεώσιμης ενέργειας και υιοθετώντας περισσότερο σύγχρονα και καινοτόμα ενεργειακά συστήματα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκονται τόσο η μείωση του ενεργειακού κόστους όσο και η βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη αναγνωρίζονται τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διαφορετικά νησιά, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι καλύτερες πρακτικές και η εμπειρία από σχετικά πιλοτικά προγράμματα. Επίσης, προβλέπεται η διευκόλυνση της πρόσβασης σε νέες ενεργειακές τεχνολογίες αλλά και σε πηγές χρηματοδότησης.

Στόχος το 30%

Στο πλαίσιο του συμβουλίου, που αφορούσε το “Χειμερινό Ενεργειακό Πακέτο”, ο Γ. Σταθάκης σημείωσε ότι ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας για τα κράτη - μέλη την περίοδο 2020-2030 θα πρέπει να κινείται στο 30%, ώστε να διασφαλιστούν οι στόχοι που πηγάζουν από τη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, όμως ο χαρακτήρας του δεν πρέπει να είναι δεσμευτικός προκειμένου τα κράτη να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια προσαρμογής.

Σχετικά με τις υποχρεώσεις ενεργειακής απόδοσης, που περιλαμβάνουν δεσμεύσεις των κρατών-μελών για επενδύσεις σε ενεργειακή εξοικονόμηση κτηρίων και γενικότερα σε εξοικονόμηση ενεργειακών προϊόντων, ο υπουργός επισήμανε την αναγκαιότητα ευελιξίας της μεθόδου προσδιορισμού τους. Όπως ανέφερε, το ύψος των υποχρεώσεων αυτών οφείλει να συναρτάται με τα χρηματοδοτικά περιθώρια που το κάθε κράτος - μέλος διαθέτει για σχετικές επενδύσεις.

Ιδιαίτερα τόνισε ότι, με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, είναι κρίσιμο το νέο πλαίσιο να προβλέπει μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας, που θα αποτελέσουν “ομπρέλα” προστασίας των εισοδηματικά ευάλωτων νοικοκυριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL