Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Bloomberg: Τα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα ηγούνται της αναθέρμανσης της ζήτησης για χρέος της Ευρωζώνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Bloomberg: Τα ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα ηγούνται της αναθέρμανσης της ζήτησης για χρέος της Ευρωζώνης

    Τα ελληνικά και τα πορτογαλικά ομόλογα οδηγούν την αναθέρμανση της ζήτησης για χρέος χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τους κινδύνους της Ευρωζώνης και η μεταβλητότητα παραμένει χαμηλή, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων κινούνται προς επίπεδα προ της κρίσης του 2009, ενώ τα κέρδη για τους επενδυτές από τους πορτογαλικούς τίτλους είναι τα μεγαλύτερα μετά από αυτά που δίνουν οι ελληνικοί τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με τους παγκόσμιους δείκτες ομολόγων του Bloomberg.

Η Ελλάδα είναι η σταρ των επιδόσεων στην περιφέρεια, με το επασφάλιστρο κινδύνου (σ.σ.: spread) των 10ετών ομολόγων της έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να έχει μειωθεί πάνω από 200 μονάδες βάσης (2 ποσοστιαίες μονάδες) τους τελευταίους τρεις μήνες και να κυμαίνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014. Σε πρόσφατη έκδοση τρίμηνων έντοκων γραμματίων, η προσφορά ανήλθε στο 1,61 της έκδοσης, που είναι η υψηλότερη αναλογία από την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στις αρχές του 2015.

Τα ιρλανδικά ομόλογα κατατάσσονται, επίσης, στην πρώτη δεκάδα, σηματοδοτώντας μία στροφή για τις χώρες της Ευρώπης που υστερούσαν, καθώς ο κίνδυνος φεύγει από την αγορά μετά την αποτυχία να κερδίσουν στις ολλανδικές και γαλλικές εκλογές οι υποψήφιοι κατά του ευρώ. «Τα περιφερειακά ομόλογα έχουν ακόμη περιθώριο να υπεραποδώσουν», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής για τα ευρωπαϊκά επιτόκια της Societe Generale, προσθέτοντας: «Η προοπτική για ακόμη χαμηλότερη μεταβλητότητα είναι σπουδαία για όσους διακρατούν πιστωτικό κίνδυνο».

Συγκριτικά, η Ελβετία και η Γερμανία έχουν τα ομόλογα με τις χειρότερες επιδόσεις, καθώς έχει εκλείψει η ανάγκη των επενδυτών να τα αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο νίκης της Μαρίν Λεπέν που τάσσεται κατά του ευρώ. Το ισοζύγιο των κινδύνων δείχνει προοπτική περαιτέρω ανόδου για το ελληνικό χρέος (σ.σ.: οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντίστροφα από τις αποδόσεις τους), με τη βαθμιαία βελτίωση της οικονομίας και την προοπτική ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, σύμφωνα με την Pavilion Global Markets.

Η Commerzbank παραμένει επιφυλακτική στο να είναι υπερβολικά αισιόδοξη για την Ελλάδα και προτιμά την Πορτογαλία, όπου «λαμβάνει χώρα μία αντίστοιχη και ακόμη πιο εντυπωσιακή επίδοση», δήλωσε στέλεχός της. Οι αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μειώθηκαν 10 μονάδες βάσης χθες και τα spread τους σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα μειώθηκαν περίπου 100 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL