Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Στ. Πιτσιόρλας: Ευκαιρία για επενδύσεις με «ουρά» από την Κίνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Πιτσιόρλας: Ευκαιρία για επενδύσεις με «ουρά» από την Κίνα

Ένα μέρος από τα 40 δισ. δολάρια που πρόκειται να επενδύσει μέσα στην επόμενη τριετία η Κίνα και τα 3 τρις. δολάρια εμπορικές συναλλαγές–προκειμένου να υλοποιήσει το στρατηγικό σχέδιο μιας Ζώνης ένας δρόμος- διεκδικεί η Ελλάδα, μεταξύ όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας σε δημοσιογράφους

Μετά την επίσημη συμμετοχή σε πρωθυπουργικό επίπεδο στο forum στο Πεκίνο προέκυψε τριετές μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας το οποίο επικεντρώνεται στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό ήδη υπογράφηκαν δύο συμφωνίες συνεργασίας, αυτή του ομίλου Κοπελούζου και του Shenhua Group ύψους 3 δις. ευρώ στον τομέα της ενέργειας και της Forthnet με την ZTE που αφορά την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ύψους 500 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέχθηκε να δώσει εναρκτήρια ομιλία αλλά και να ξαναμιλήσει τη δεύτερη μέρα στο κλείσιμο του Φόρουμ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο υφυπουργός ανέφερε πως στο πλαίσιο του forum έγιναν επαφές με σειρά κινεζικών εταιρειών που δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν συντονισμένα στην Ελλάδα. Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, τηλεπικοινωνίας και μεταφορών

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή, το τριετές Action Plan με την NDRC σκοπός του Πλαισίου Συνεργασίας 2017-2019 είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της Πρωτοβουλίας «One Belt and One Road» με την «Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας». Η Ελλάδα και η Κίνα συμφώνησαν σε βασικούς τομείς, που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση και θα προωθήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη των δύο χωρών.

Όπως σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας η στρατηγική «One Belt One Road» η στρατηγική αυτή δημιουργεί τον χώρο και τις δυνατότητες στην Ελλάδα να αναβαθμίσει τον δικό της ρόλο στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Η Ελλάδα ως χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ μπορεί, στον αντίποδα λογικών επιστροφής στον προστατευτισμό, να αναλάβει την πρωτοβουλίες αναζήτησης συγκλίσεων ανάμεσα στους στόχους της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρώπης με τους στόχους του One Belt One Road και να είναι η εισηγήτρια ευρωπαϊκών στρατηγικών επιλογών που θα δίνουν νέα πνοή και νέο όραμα στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στη λογική της δικής της συμβολής στη διαμόρφωση του νέου πολυπολικού κόσμου.

Διπλή ευκαιρία

Σύμφωνα με τον ίδιο η ευκαιρία που ανοίγεται είναι διπλή γιατί πέρα από επενδύσεις στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα ελληνικών εταιρειών να συμμετάσχουν στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Κίνα. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ανοίγεται ο δρόμος συνεργασιών στο ευρύτερο Ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα προσκομμάτων από το πολιτικό ή το νομοθετικό περιβάλλον της ΕΕ, ανέφερε ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέροντα και δυνητικές συνεργασίες με τον Κινεζικό παράγοντα. Έτσι εκτίμησε ότι θα υπάρξουν συνέργειες και καλή θέληση για την υπερπήδησή τους νομοθετικών κωλυμάτων. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο του διάμεσου στην προσέγγιση ΕΕ – Κίνας. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την ευκαιρία και διεκδικεί να την κάνει πράξη. Εξάλλου η χώρα εκμεταλλεύτηκε τη στρατηγική της θέση προσεγγίζοντας τη μεγάλη επένδυση της Cosco στον Πειραιά. Ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για τη σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Ευρώπη εκ μέρους των Κινέζων.

Επενδύσεις ανά κατηγορία

Ανά κατηγορία έγιναν επαφές με τις ακόλουθες επιχειρήσεις:

Κατασκευές-Υποδομές

1. China Railway Construction Engineering Group (CRCEG)

2. China State Construction Engineering,

Προτάσεις για Ελλάδα: Μεγάλα δημόσια έργα σε μεταφορές (π.χ. Σιδηροδρομικές υποδομές, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κ.α.), Ενεργειακά έργα υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου).

Τουρισμός-Ακίνητα

1.Dalian Wanda
2. Country Garden Holdings 
3. Beijing Urban Construction Group
4. ΗΝΑ 
5. ZHONG FU TIAN DI GROUP

Προτάσεις για Ελλάδα: Επενδύσεις σε μεγάλα ακίνητα (Τουριστικά, Εμπορικά, θεματικά πάρκα, αθλητικός τουρισμός), παραγωγή ταινιών στην Ελλάδα, χρηματοδότηση δράσεων για τον πολιτισμό, προώθηση τουριστικών πακέτων για κινέζους τουρίστες μέσα από το δίκτυo γραφείων της. Επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων, συνδυασμός και προβολή πωλήσεων στην Κίνα με το πρόγραμμα Greece My Residence, μεγάλα ακίνητα χαρτοφυλακίου, και τουριστικά-ξενοδοχεία. Έργα Logistics, αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, μαρίνων. Επενδύσεις στην υγεία, καθώς και σε ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, μονάδες υγείας (χαρτοφυλάκιο έργων).

Χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί

1. ICBC 
2. China Development Bank
3. Everbright Financial Investment Holding

Προτάσεις για Ελλάδα: Επέκταση δραστηριοτήτων στην Ελλάδα με διευκολύνσεις για την χρηματοδότηση επενδύσεων από ελληνικές, κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις. Χρηματοδότηση ενεργειακών έργων υποδομών (δίκτυα, εργοστάσια παραγωγής, εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου), μεγάλων δημόσιων έργων σε μεταφορές (π.χ. Σιδηροδρομικές υποδομές, Θριάσιο, αστικές μεταφορές, λιμενικές εγκαταστάσεις, κ.α.), χρηματοδότηση έργων στον Τουρισμό και τα Ακίνητα. Πρόταση για ίδρυση υποκαταστήματος στην Ελλάδα.

Μεταλλικά ορυκτά

1. China Aluminum International Engineering

Πρόταση για Ελλάδα: Αναβάθμιση και επέκταση μονάδων παραγωγής αλουμινίου.

Τρόφιμα-Αγροτικά προϊόντα

1. New Hope Group

Πρόταση για Ελλάδα: Επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων (χαρτοφυλάκιο) πρωτογενή παραγωγή-μεταποίηση, εγκαταστάσεις αποθήκευσης-διακίνησης τροφίμων (ΟΛΠ, Θριάσιο, ηπειρωτική Ελλάδα). Συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες τροφίμων για εισαγωγές στην Κίνα.

Προτυποποίηση

1. SAC

Πρόταση για Ελλάδα: Συνεργασία με ΕΛΟΤ, πιστοποίηση εξαγώγιμων προϊόντων.

1. Silk Road Chamber of International Commerce (SRCIC)

Πρόταση για Ελλάδα: Δράσεις για την διοργάνωση εκδηλώσεων-επισκέψεων των μελών τους στην Ελλάδα και προώθηση συνεργασιών με ελληνικές επιχειρήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL