Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

Στα 124 εκατ. τα καθαρά κέρδη α' τριμήνου, αυξημένα κατά 287,5%

Την ανοδική του πορεία συνεχίζει ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων και κατά το τρέχον έτος, καταγράφοντας ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα και βελτιωμένες επιδόσεις σε όλες τις δραστηριότητές του στο πρώτο τρίμηνο 2017.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ανήλθαν σε 124 εκατ., αυξημένα κατά 287,5% έναντι του αντίστοιχου περσινού τριμήνου, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη (EBITDA) έφτασαν στα 229 εκατ., αυξημένα κατά 35%, και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 126 εκατ., αυξημένα κατά 80%.

Παράλληλα, η βελτιωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων κατά 11% και 16% αντίστοιχα, με συνολικές πωλήσεις άνω των 4 εκατ. τόνων. Άνοδος καταγράφηκε και σε όλες τις επιμέρους αγορές, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 18% και τις πωλήσεις εσωτερικής αγοράς κατά 13% λόγω της αύξησης των μεριδίων της αγοράς και της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα ΕΛ.ΠΕ., η λειτουργία των διυλιστηρίων με αριστοποιημένη ποιότητα αργών ενίσχυσε ουσιαστικά τα οικονομικά αποτελέσματα οδηγώντας σωρευτικά σε αυξημένη υπεραπόδοση έναντι των ενδεικτικών περιθωρίων σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα.

Σημειώνεται ότι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά καυσίμων σημείωσε αύξηση 3%, λόγω κυρίως των ψυχρότερων καιρικών συνθηκών, καθώς οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης παρουσίασαν αύξηση 11%, ενώ τα καύσιμα κίνησης κατέγραψαν συνολικά μείωση 2%.

Για συνέχιση της ανοδικής πορείας του ομίλου με σταθερά βήματα έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Γ. Στεργιούλης, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν είναι ενδεικτικά της προσήλωσης στον στόχο να μετατραπεί ο όμιλος σε ενεργειακή ναυαρχίδα της ΝΑ Ευρώπης. Τόνισε δε ότι η απρόσκοπτη και ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων και η βέλτιστη αξιοποίηση του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ο πρόεδρος του ομίλου Ευ. Τσοτσορός ανέφερε ότι οι ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις και τα αποτελέσματα οδήγησαν σε αύξηση των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά 48% και σε παραπέρα μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 29%. Ανάλογη είναι και η αύξηση της κεφαλαιοποίησης, που προσέθεσε 1.058 εκατ. στην αξία της εταιρείας, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι παράλληλα ολοκληρώθηκε και η κατάρτιση του νέου Πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης 2017-2021 με επενδύσεις ύψους 1 δισ. περίπου.

Δείτε όλα τα σχόλια