Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Υπάρχει "καπνός" και "φωτιά" για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπάρχει "καπνός" και "φωτιά" για το χρέος

Μπορεί τα δεδομένα των τελευταίων ετών να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, κάτι το οποίο καθιστά καθόλα δυσλειτουργική τη χρήση της λέξης αυτής, ωστόσο σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι δρομολογούνται συγκεκριμένες εξελίξεις για την επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και μάλιστα όχι εν ευθέτω χρόνω, αλλά από αύριο Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup. Τόσο οι δηλώσεις του Β. Σόιμπλε περί ελπίδας για πολιτική λύση στο Eurogroup της 22άς Μαΐου όσο και της Κρ. Λαγκάρντ ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για το πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια στο ζήτημα αυτό, έπειτα από συνάντηση που έγινε στο περιθώριο της συνόδου G7 στο Μπάρι της Ιταλίας δείχνουν ότι υπάρχει και “καπνός”, και “φωτιά”.

Εδώ και τώρα!

Ωστόσο, η είδηση ήρθε από ευρωπαϊκούς κύκλους, οι οποίοι προκρίνουν αποφάσεις εδώ και τώρα! Σύμφωνα με αυτές, στόχος κατά την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι να ληφθούν τρεις αποφάσεις. Η πρώτη αφορά την πολιτική απόφαση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, σε συνέχεια της εφαρμογής των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση στο διάστημα που μεσολαβεί. Σε δεύτερο πλάνο, οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018. Και τελευταίο, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί το ΔΝΤ, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα. Αν γίνουν όλα τα παραπάνω, η Ελλάδα θα βρεθεί με τα δύο... πόδια στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σήμερα τα σπουδαία

Η πρώτη ουσιαστική συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο για το χρέος αναμένεται να γίνει στο EuroWorking Group , όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια ελάφρυνσής του στα οποία έχουν καταλήξει οι θεσμοί. Εκεί αναμένεται να υπάρξουν ένθεν και ένθεν αντεγκλήσεις για την “ορολογία” που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως ζητά το ΔΝΤ στη βάση, όμως, της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016. Άλλωστε, «τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους δεν χρειάζεται να μετρηθούν στο τελευταίο δεκαδικό ψηφίο ή να εφαρμοστούν πριν από τη λήξη του προγράμματος», όπως τόνιζαν πηγές του ΔΝΤ. Για να δούμε... Δευτέρα κοντή γιορτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL