Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Τα μέτρα έρχονται στη Βουλή / Από το 24% στο 13% μειώνεται το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα μέτρα έρχονται στη Βουλή / Από το 24% στο 13% μειώνεται το ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια

Από 1.7.2017 θα ισχύσει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια (προμήθειες των αγροτικών επιχειρήσεων πλην πετρελαίου), όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια εξαγγελία που έχει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Επιπλέον, αποτελούσε ένα από τα πάγια αιτήματα των αγροτών, αλλά ήταν και ένα εκ των τεσσάρων “αντιμέτρων” που είχε προτείνει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επομένως, είναι μια κίνηση της κυβέρνησης η οποία αναμένεται να έχει και σημαντική πολιτική σημασία.

Επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νέο αφορολόγητο το 2020 δεν θα πέσει κάτω από τα 6.250 ευρώ για τον άγαμο (όπως είχε γράψει η “Αυγή” την περασμένη εβδομάδα). Με δεδομένη την ενεργοποίηση του αντίμετρου μείωσης του κατώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, αυτό το παραπάνω σημαίνει ότι η φορολογική επιβάρυνση θα είναι περίπου 570 ευρώ ετησίως.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε ότι «η συμφωνία δεν είναι ούτε άσπρη ούτε μαύρη», ενώ κριτική εξαπέλυσε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας το πρωί σε δημοσιογράφους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος σημειώνοντας ότι «ήδη διεξάγονται συζητήσεις σε όλες τις πλευρές». Αναφορικά με τα μέτρα που προέκυψαν από τη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, διευκρίνισε πως αυτά θα έχουν ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη 18 Μαΐου και απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να ορίζει πως, εάν δεν υπάρξει λύση για το ελληνικό χρέος, τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Δ. Τζανακόπουλος: Οι αγορές δίνουν σήμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των κυβερνητικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε εκφράσει την ελπίδα ότι η δυναμική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε μια συμφωνία και στο χρέος, "είτε -ιδανικά- στο ερχόμενο Eurogroup είτε λίγες μέρες μετά αν παραστεί ανάγκη περαιτέρω διαβούλευσης".

"Σε κάθε περίπτωση η χώρα περνάει σε μια περίοδο σταθερότητας, με σημάδια σταδιακής ανάκαμψης να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους" συμπλήρωσε, επισημαίνοντας πως τον Απρίλιο του 2017 κατεγράφη ρεκόρ 16ετίας με 92.132 περισσότερες θέσεις εργασίας στο ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων, για να κλείσει συνολικά το πρώτο τετράμηνο του έτους με 125.770 νέες θέσεις εργασίας, και ότι τον Απρίλιο οι συμβάσεις πλήρους εργασίας έφτασαν στο 55%, έναντι 45% που αφορούν σχέσεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ως δεύτερο σημείο που συνιστά δείκτη ανάκαμψης και στοιχείο ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία ανέφερε την εικόνα που διαμορφώνεται σχετικά με τις αξίες των ελληνικών ομολόγων, σημειώνοντας ότι το δεκαετές ομόλογο διαμορφώθηκε χθες στο 5,67%, ενώ το διετές ομόλογο διαμορφώθηκε ακόμα χαμηλότερα, στο 5,44%, τιμές που αποτελούν χαμηλό επταετίας.

Όπως τόνισε, “δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για δείγμα του θετικού κλίματος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης" και “σήμα ότι οι αγορές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων για το χρέος, που συνεπαγόμενα θα οδηγήσουν στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ".

"Είναι σαφές ότι, αν αυτά τα στοιχεία ανάκαμψης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης είχαν προκύψει επί διακυβέρνησης της Ν.Δ., το αφήγημα του success story θα είχε πάρει μορφή γενικευμένης επικοινωνιακής υστερίας. Ευτυχώς όμως για τη χώρα, η σημερινή κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να στήσει επικοινωνιακά αφηγήματα ούτε να προκαλεί το κοινό αίσθημα με success stories” είπε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας την προσήλωση “στη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει για τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την επιτροπεία". "Διότι δικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε την ανάκτηση της εμπιστοσύνης ώστε να βάλουμε τις βάσεις για την ανάκτηση της εργασίας, αλλά και την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους" κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL