Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Έμφαση σε εισπραξιμότητα και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έμφαση σε εισπραξιμότητα και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Από φορολογική επιβάρυνση, κυρίως με μείωση του αφορολογήτου, θα προέλθει τη διετία 2020 - 2021 η μισή εξοικονόμηση των 3,8 δισ. ευρώ που επιζητεί (καθώς 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,9 δισ. ευρώ θα προέλθει από φορολογικά έσοδα και το άλλο 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό) η συμφωνία των 140 προαπαιτούμενων με τους δανειστές.

Ουσιαστικά τα φορολογικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στοχεύουν σε εισπρακτικά αποτελέσματα προς επίτευξη στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, διεύρυνση φορολογικής βάσης, καθώς με το νέο αφορολόγητο θα υπόκεινται περισσότεροι σε καταβολή φόρου εισοδήματος αποτελεσματικότερη ενεργοποίηση μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί), ώστε να ανακοπεί το κύμα αύξησης των απλήρωτων οφειλών στο Δημόσιο, και ραγδαίας αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών (3,3 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο), σε βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Αναφορικά με την ακολουθητέα δημοσιονομική πολιτική ζητούνται τήρηση του προϋπολογισμού και υιοθέτηση παραμετρικών μέτρων επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν συμφωνηθεί έως το τέλος του 2018, καθώς και σειρά δημοσιονομικών μέτρων για μετά το πρόγραμμα (Μεσοπρόθεσμο 2018-2021, φορολογικό πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης, υψηλής ποιότητας επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές κ.λπ.).

Στο πακέτο περιλαμβάνεται η απαίτηση να κατατεθούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018 - 2021 και τα ήδη συμφωνηθέντα πρόσθετα μέτρα 450 εκατ. ευρώ για το 2018 (κατάργηση φοροαπαλλαγής ιατρικών δαπανών ύψους 121 εκατ. ευρώ και έκπτωσης 1,5% στον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου ύψους 68 εκατ. ευρώ, περικοπή επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ, κατάργηση επιδομάτων ύψους 10 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση 188 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΠΥ).

Η κυβέρνηση καλείται να ψηφίσει την προτεραιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, αλλά και να επεκτείνει την εθελοντική συμμετοχή της ναυτιλίας και για το 2018. Επίσης να επανεξετάσει τον νόμο εταιρικής φορολόγησης σε ό,τι αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Καλείται επίσης να παρουσιάσει στρατηγική απέναντι στο λαθρεμπόριο και σχέδιο δράσης για διευκόλυνση του εμπορίου. Για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προβλέπεται η υιοθέτηση της στρατηγικής κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και η δημιουργία χρονοδιαγράμματος πλήρους στελέχωσης και εξοπλισμού για όλες τις κινητές μονάδες έως τον Ιούνιο.

Αυτά που ζητούνται αναλυτικότερα για τη φορολογία είναι:

* Μεταρρύθμιση φόρου εισοδήματος προς εξοικονόμηση 1% επί του ΑΕΠ το 2020 και 2021.

* Φορολογικό πακέτο τόνωσης της ανάπτυξης που να αντιστοιχεί στα έσοδα από τη μεταρρύθμιση του φόρου ατομικού εισοδήματος (μείωση φόρου εισοδήματος και εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης κατά 0,8% του ΑΕΠ, μείωση του εταιρικού φόρου κατά 0,1% του ΑΕΠ και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 0,1%).

* Αναθεώρηση της εταιρικής φορολογικής νομοθεσίας που καλύπτει εξαγορές και συγχωνεύσεις και εφαρμογή των αρχών του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όσον αφορά συγχωνεύσεις και μεταβίβαση των τιμολογίων.

* Παράταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλίας το 2018.

* Επανεξέταση και μεταρρύθμιση των διαδικασιών φορολογικής διαχείρισης για αναγκαστική πώληση ενεργητικού σε πλειστηριασμούς του Δημοσίου.

* Κατάργηση του άρθρου 6 του νόμου 2523/1997 (πρόστιμα για εικονικά και πλαστά τιμολόγια).

* Ψήφιση προϋπολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, επιλογή και διορισμός 55 από τους βασικούς μάνατζερς, υιοθέτηση στρατηγικού πλάνου της ΑΑΔΕ.

Μεταρρύθμιση δημόσιων εσόδων με βελτίωση συμμόρφωσης (η ΑΑΔΕ θα υιοθετήσει επιχειρησιακό σχέδιο, ενώ προβλέπεται και υιοθέτηση σχεδίου αύξησης της φορολογικής συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων βελτίωσης της συμμόρφωσης σε επίπεδο διατύπωσης και της συμμόρφωσης σε επίπεδο πληρωμών).

Συνεργασία με τη Δικαιοσύνη

Για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής προβλέπονται:

* Δημιουργία εγγράφου πολιτικής για διευκρίνιση βασικών αξόνων και χρονοδιαγράμματος της μεταρρύθμισης με σκοπό τη βελτίωση του μοντέλου συνεργασίας ανάμεσα σε Δικαιοσύνη και φορολογική διοίκηση προκειμένου να καταπολεμηθούν οι "υψηλού προφίλ φορολογικές απάτες. * Υιοθέτηση νομοθεσίας που καθιστά τις δυνατότητες του οικονομικού εισαγγελέα σύμφωνες με την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

* Υιοθέτηση νομοθεσίας που επιτρέπει στους εισαγγελείς να στέλνουν πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση ως απλή πληροφορία χωρίς δεσμευτικό αποτέλεσμα, αφήνοντας στη φορολογική διοίκηση τη διακριτική ευχέρεια να διαχειρίζεται την πληροφορία.

Παρεμβάσεις στην αγορά

Σειρά παρεμβάσεων μέσω προαπαιτουμένων επιχειρεί η συμφωνία και στην επιχειρηματική αγορά και συγκεκριμένα προβλέπει:

* Τροποποίηση του νόμου 4177/2013 με αφαίρεση των περιορισμών στο μέγεθος και το είδος των καταστημάτων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή.

* Υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για one stop shops για τις επιχειρήσεις.

* Υιοθέτηση νομοθεσίας για τις εκκρεμείς συστάσεις του ΟΟΣΑ για τις άδειες εμπόρων καυσίμων.

* Συμφωνία με τους θεσμούς για τους όρους του δεύτερου γύρου εκτίμησης των επιπτώσεων επιλεγμένων μεταρρυθμίσεων (π.χ. τιμές βιβλίων και τουρισμός).

* Υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για το μητρώο μηχανικών δημοσίων έργων.

* Υιοθέτηση πρωτογενούς νομοθεσίας για διαβούλευση σχετικά με την άρση αδικαιολόγητων και δυσανάλογων περιορισμών στις δραστηριότητες των μηχανικών.

* Ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Οργανισμό Τυποποίησης για την τυποποίηση των οικοδομικών υλικών, σε συμφωνία με τις σχετικές συστάσεις της εργαλειοθήκης.

* Εφαρμογή της μεταρρύθμισης τιμολόγησης over the counter, εξαιρουμένων των over the counter αγορών από νοσοκομεία.

* Υιοθέτηση τουλάχιστον 270 από τις συστάσεις στην εργαλειοθήκη ΙΙΙ του ΟΟΣΑ.

* Νομοθεσία απλοποίησης διαδικασίας έκδοσης αδειών για επιχειρήσεις κλάδου τροφίμων ζωικής προέλευσης.

* Υιοθέτηση πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας για συστάσεις εξωτερικών συμβούλων σχετικά με επάγγελμα λιμενεργατών.

* Κλειστά επαγγέλματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL