Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.0°C17.6°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.4°C16.6°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
3 BF 62%
Ο Ντράγκι και η λέξη - κλειδί για το χρέος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Ντράγκι και η λέξη - κλειδί για το χρέος

Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών στον γερμανικό Τύπο δείχνουν ότι έχουν εκκινήσει για τα καλά οι διαδικασίες σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πολλοί διερωτώνται αν θα υπάρξει συγκεκριμενοποίησή τους στο προσεχές Eurogroup της 22ης Μαΐου. Άλλοι πάλι λένε ότι αν την επομένη του συμβουλίου αυτού μπορούν να γίνουν συγκεκριμένοι υπολογισμοί για την ελάφρυνση, που να ευνοούν την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ικανοποιούν φυσικά την Ελλάδα, θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο κόμμα της Μέρκελ εν όψει των επικείμενων γερμανικών εκλογών. Την ίδια ώρα, υπάρχει και η παράμετρος Ντράγκι, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να ζητά εγγυήσεις για την εφαρμογή των μέτρων στο τέλος του προγράμματος, ήτοι τον Σεπτέμβριο του 2018, προκειμένου να εντάξει τη χώρα μας στο QE.

Όπως αναφέρουν στην “Α” παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, το πιο σημαντικό για τον Μ. Ντράγκι είναι να υπάρξει η λέξη “guarantee” (εγγύηση), παρά η λέξη “specificity” (συγκεκριμενοποίηση). Και παρά το ότι η πρώτη λέξη - κλειδί φοβίζει τρόπον τινά τους Γερμανούς, εντούτοις υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να υπάρξει μια τέτοια κομψή διατύπωση στο Eurogroup της 22ης Μαΐου, η οποία θα βάζει τη χώρα μας στο QE. Ενώ οι συζητήσεις με “μολύβι και χαρτί” θα καταστεί εφικτό να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να μπει και το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, η ίδια πηγή θεωρεί πως το τι θα αποφασιστεί θα κριθεί σε συνάντηση κορυφαίου επιπέδου, κάτι που σημαίνει μεταξύ Μέρκελ και Σόιμπλε και ενδεχομένως την τελευταία στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, και μόλις ολοκληρωθεί η ψήφιση μέτρων και αντίμετρων από την ελληνική Βουλή, τότε όλη η "πίεση" θα μεταφερθεί στο να βρεθεί μια λύση για το χρέος μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Αλ. Τσίπρας: "Είμαστε πιο κοντά από ποτέ"

"Είμαστε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε σε μια ουσιαστική διευθέτηση" δήλωσε για το θέμα του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “η μπάλα τώρα δεν είναι στο δικό μας γήπεδο”. “Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να μη δώσω πολλές λεπτομέρειες σε σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται, αλλά διεξάγονται συζητήσεις και διαπραγματεύσεις” τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το αν θα υπάρξει ρητή αναφορά στο πολυνομοσχέδιο πως εάν δεν ρυθμιστεί το χρέος, δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα 2019-2020, ο πρωθυπουργός είπε: "Δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας όπου κλείνουμε μια αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα, δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο βέβαια ότι θα έχουμε τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους (...) Εάν δεν έχουμε συμφωνία για το χρέος, σημαίνει ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα και άρα σημαίνει ότι δεν υπάρχει απαίτηση αυτών των μέτρων".

Τόνισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο Eurogroup της 22ης Μαΐου και υπογράμμισε ότι “η μη εφαρμογή των αντίμετρων ανήκει πλέον στη σφαίρα της φαντασίας" καθ’ ότι η οικονομία είχε ήδη πλεόνασμα 4,2%.

Δ. Τζανακόπουλος: "Στο Eurogroup θα ανοίξει ο δρόμος για έξοδο στις αγορές"

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα στον Real FM ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί πως στο Εurogroup της 22ης Μαΐου "θα μπει και τυπικά η σφραγίδα της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας" και παράλληλα "θα συζητούνται όλο αυτό το διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν, έτσι ώστε να καλυφθεί το ΔΝΤ, δηλαδή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος". "Από εκεί και πέρα, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που αποτελεί την εγγύηση για επιτυχημένες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές" συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL