Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Αποτίμηση από τη ΔΕΗ / Τουλάχιστον 250 εκατ. επιβαρύνουν την οικονομία οι οι ρευματοκλοπές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποτίμηση από τη ΔΕΗ / Τουλάχιστον 250 εκατ. επιβαρύνουν την οικονομία οι οι ρευματοκλοπές

Τουλάχιστον 250 εκατ. το έτος κοστίζουν στην οικονομία οι ρευματοκλοπές, εκ των οποίων τα 170 εκατ. επιβαρύνουν την ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΔΕΗ για το φαινόμενο των ρευματοκλοπών για το οποίο έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου επανειλημμένα, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, το ποσοστό των ρευματοκλοπών ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε 3,2% όταν σε άλλες προηγμένες χώρες το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνονται στο 1%.

Πώς υπολογίζεται

Ειδικότερα, τα ανωτέρω προκύπτουν με βάση την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τιμολογείται λόγω των ρευματοκλοπών, και το κόστος της οποίας βαρύνει το δίκτυο Διανομής και ανακτάται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των προμηθευτών ως μέρος του κονδυλίου “Χρέωση Χρήσης Δικτύου” (δηλαδή ΔΕΔΔΗΕ). Στην ουσία υπολογίζεται το ρεύμα που εισήλθε στο σύστημα και πόσο εξ αυτού τιμολογήθηκε στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, το ποσό αυτό έχει προσδιοριστεί με απόφαση της ΡΑΕ σε ποσοστό 3,2% επί της συνολικά εγχεόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό

Λαμβάνοντας υπόψη το ίδιο ποσοστό και για τα νησιά και ότι η συνολική εγχεόμενη ενέργεια στο δίκτυο διανομής ανήλθε το 2016 σε 47.665.372 MWh, το σύνολο των ρευματοκλοπών εκτιμάται σε 1.525.292 Mwh επισημαίνεται και σημειώνεται ότι στην πραγματικότητα το μέγεθος των ρευματοκλοπών είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Οι απώλειες

Πάντως, αναφέρεται, με δεδομένη την ποσότητα, που αναγνωρίζει η ΡΑΕ, τα έσοδα που διαφεύγουν κάθε χρόνο λόγω των ρευματοκλοπών με βάση τις μοναδιαίες τιμές του 2016 έχουν ως εξής:

* ΔΕΗ: 120-125 εκατ.

* Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ): 21 εκατ.

* ΕΤΜΕΑΡ: 32 εκατ.

* ΑΔΜΗΕ: 7,3 εκατ.

* ΔΕΔΔΗΕ: 26,5 εκατ.

* Σύνολο: 206,8 έως 211,8 εκατ.

Όπως διευκρινίζει η επιχείρησης, δεδομένου ότι τα ποσά των ΥΚΩ αποτελούν κατά 98% περίπου έσοδο της ΔΕΗ, και τα ποσά του ΕΤΜΕΑΡ είναι μέρος των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, το έλλειμμα του οποίου καλύπτεται κατά 85%-90% από τη ΔΕΗ, προκύπτει ότι τα διαφεύγοντα έσοδα της ΔΕΗ από τις ρευματοκλοπές είναι της τάξης των 170 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών υπάρχουν και διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου (περίπτωση φοροδιαφυγής), λόγω μη είσπραξης ΦΠΑ και ΕΦΚ της τάξης των 35 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, και ένα επιπλέον ποσό λόγω της μη επιβολής φόρου εισοδήματος επί των κερδών της μη τιμολογηθείσας ενέργειας.

Επομένως, βάσει των ανωτέρω τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα λόγω των ρευματοκλοπών, στο πλαίσιο των σχετικών εκτιμήσεων, είναι της τάξης των 250 εκατ., αν και στην πραγματικότητα είναι σημαντικά μεγαλύτερα.

Τριπλασιασμό των ρευματοκλοπών βλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ

Σημειώνεται ότι το ποσοστό των ρευματοκλοπών έχει τριπλασιαστεί με βάση τα στοιχεία από τις σχετικές μελέτες του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς ανήλθε σε 3,2% (μελέτη 2016) από 1,1% (μελέτη 2014).

Αντίστοιχα ανοδική πορεία εμφανίζουν και τα “νούμερα” των εντοπισμένων ρευματοκλοπών από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς από 6.650 περιπτώσεις το 2014, ανήλθαν σε 8.409 το 2015 για να φτάσουν σε 10.636 περιπτώσεις το 2016, ενώ τους δύο πρώτους μήνες του 2017 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) άγγιξαν τις 1.347 περιπτώσεις. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι εκτός της έξαρσης του φαινομένου η αύξηση συνδέεται και με την ενίσχυση των ελέγχων για το συγκεκριμένο θέμα του Διαχειριστή τα τελευταία χρόνια - φτάνοντας σε 40.000 στοχευμένους ελέγχους ετησίως. Ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει τις αδικαιολόγητες μειώσεις καταναλώσεων μέσω αυτόματης μηχανογραφικής εφαρμογής και διενεργεί άμεσα ελέγχους στους αντίστοιχους μετρητές. Για τον σκοπό αυτόν έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι, ενώ τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πρόσφατα ενισχύθηκαν με νέο τεχνικό προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι στις υποθέσεις ρευματοκλοπών υποβάλλονται μηνύσεις εναντίον των παρανομούντων καταναλωτών στα αρμόδια δικαστήρια, αφού προσδιορισθεί με κάθε πρόσφορο μέσο η κλαπείσα ενέργεια, επί του κόστους της οποίας προστίθενται όλες οι δαπάνες της ρευματοκλοπής. Σε πολλές περιπτώσεις που έχουν εκδικασθεί, έχουν επιβληθεί στους κατηγορούμενους ποινές φυλάκισης έως και τρία έτη για “κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, κατ' εξακολούθηση”.

Θετική η ΡΑΕ στην αύξηση των προστίμων

Παράλληλα, η ΡΑΕ φαίνεται πως έχει αντιμετωπίσει θετικά σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ για την αυστηροποίηση του πλαισίου για τις ρευματοκλοπές (πρόστιμα κ.λπ.).

ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Πρώτης προτεραιότητας ζήτημα η αντιμετώπιση του προβλήματος

Οι απώλειες λόγω των ρευματοκλοπών σε συνδυασμό με τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελούν σημαντικά προβλήματα για τη ΔΕΗ, την αντιμετώπιση των οποίων έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, καθώς έχουν και ιδιαίτερα σοβαρή κοινωνική διάσταση πέραν της τεράστιας οικονομικής επιβάρυνσης.

Υπενθυμίζεται ότι προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση -σε σχέση με τη συμφωνία για τα ενεργειακά- είναι και η υποβολή στους θεσμούς λεπτομερούς σχεδίου δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των κρίσιμων αυτών θεμάτων για τη ΔΕΗ.

Το σχέδιο θα περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου τομέα, λεπτομερές πλάνο αντιμετώπισης του φαινομένου των ρευματοκλοπών, διαδικασία αναγνώρισης και προσφυγής κατά των στρατηγικών παραβατών (με προστασία των ευάλωτων πελατών), χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή “έξυπνων” μετρητών κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL