Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Βουλή και χρέος οι κρίσιμες μάχες για ολοκλήρωση της συμφωνίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βουλή και χρέος οι κρίσιμες μάχες για ολοκλήρωση της συμφωνίας

Το βλέμμα στη λύση για το χρέος στρέφει η κυβέρνηση, με στόχο να συνεχίσει αμέσως μετά με έξοδο στις αγορές και, αν όλα πάνε καλά, τελικά με την οριστική έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος. Παράλληλα, η κυβέρνηση αντεπιτίθεται στην αντιπολίτευση για τη μηδενιστική κριτική της στο περιεχόμενο της συμφωνίας πετώντας της το γάντι για την ψήφιση των θετικών αντιμέτρων.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε χθες την τεχνική συμφωνία “εν τέλει ισορροπημένη και βιώσιμη" δηλώνοντας κατανόηση για τις “πιθανές κριτικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα περιοριστικά μέτρα της συμφωνίας". Ωστόσο πέταξε το γάντι προς την πλευρά των άλλων κομμάτων ξεκαθαρίζοντας ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν τα θετικά μέτρα τα οποία θα κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων.

Επιπλέον επισήμανε ότι “από αύριο η προσοχή της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά, στρέφονται στη μεγάλη προσπάθεια για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους καθώς, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι στις 22 Μαΐου να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος", η οποία “θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας μας στις αγορές χρήματος και την οριστική έξοδο από την επιτροπεία".

Μάλιστα παρέπεμψε στα "θετικά σημάδια από το εξωτερικό" για το ίδιο θέμα και τις σχετικές δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και στο κοινό ανακοινωθέν των τεσσάρων θεσμών, όπου όλοι έθεταν την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους έως το Eurogroup στις 22 Μαΐου ως το μείζον ζήτημα που απομένει.

Επισήμανε δε ότι η εξέλιξη αυτή “έρχεται σε πλήρη σύγκρουση και αντίθεση με το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, που δύο μόλις χρόνια πριν θεωρούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο αναζητώντας μάλιστα και σχετικά πιστοποιητικά".

Επιπλέον απάντησε στον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι το πακέτο που συμφώνησε η κυβέρνηση είναι 8,5 φορές πάνω από το περιβόητο e-mail Χαρδούβελη λέγοντας πως “τα μαθηματικά του κ. Μητσοτάκη παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στη φαντασιοπληξία του success story των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου". "Φαίνεται ότι δεν έχει πάρει καμία απολύτως απόσταση από τα τότε κυβερνητικά πεπραγμένα" πρόσθεσε.

Χωρίς φόβους για τη συνοχή της κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κουμουνδούρου δεν φαίνεται να ανησυχούν για την επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή και τη συνοχή της κυβέρνησης, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να απαντά χθες μονολεκτικά σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί η συμφωνία που διαμορφώθηκε, καθώς και τα βήματα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου. Την επομένη θα συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ΑΝ.ΕΛΛ., επίσης, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους ενόψει της ψήφισης των συμφωνηθέντων μέτρων από τη Βουλή. Επίσης εκφράζουν γενικότερη αισιοδοξία εκτιμώντας ότι μέχρι το Eurogroup της 22ης Μαΐου μπορούν να έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή θέματα, αν και παραμένουν συγκρατημένοι για τυχόν αρνητικές εκπλήξεις από τους συνήθεις υπόπτους του εξωτερικού.

Στο “τέταρτο Μνημόνιο” έμεινε η Ν.Δ.

Με “πολιορκητικό κριό” το “αφήγημα” περί “τέταρτου Μνημονίου”, αλλά και το χρέος, εισήλθε χθες η Ν.Δ. στην πολιτική αντιπαράθεση που πυροδότησε η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιχειρεί να “εξουδετερώσει” προκαταβολικά τις όποιες θετικές συνέπειες από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και να προσελκύσει τους “χαμένους” της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. συγκάλεσε χθες το “σκιώδες υπουργικό συμβούλιο” του κόμματός του ώστε να πάρει πάνω του τη σύγκρουση με την κυβέρνηση, δεδομένου του φόβου στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανοίγει εκ νέου το πολιτικό παιχνίδι.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, λοιπόν, επιχείρησε να πείσει ότι η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών συνιστά... “τέταρτο Μνημόνιο”, καίτοι πρόκειται για τα μέτρα - εξιτήριο από το τρίτο. Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε την ίδια ξαναζεσταμένη κατηγορία που είχε εξαπολύσει κατά της κυβέρνησης η Ν.Δ. πέρυσι τέτοιες μέρες, όταν έκλεινε η πρώτη αξιολόγηση.

“Ο κ. Τσίπρας χαμογελά για το τέταρτο Μνημόνιο. Οι Έλληνες όχι” επεσήμαινε στις 10 Μαΐου του 2016 η Ν.Δ. και χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο εκ νέου για “τέταρτο Μνημόνιο” χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό... “προκλητικά χαμογελαστό”.

“Θα εξηγήσουμε στην ελληνική κοινωνία ακριβώς τι έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέταρτο Μνημόνιο χωρίς επιπρόσθετη χρηματοδότηση. Με πρόσθετα βάρη μισού δισ. ευρώ και για το 2018. Με μόνιμα μέτρα 2% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020. Kαι με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια” υπογράμμισε στους τομεάρχες του κόμματός του ο κ. Μητσοτάκης, που επιχείρησε, επιπροσθέτως, να ακυρώσει τη σημασία και των θετικών “αντιμέτρων”.

“Τα περιβόητα αντίμετρα θα ισχύσουν μόνο αν υπερβούμε τον στόχο τού, ούτως ή άλλως, πολύ υψηλού πλεονάσματος του 3,5%, συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορώντας την κυβέρνηση και επειδή “δεν έχουμε καμία ρητή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, πλην όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί, και καμία ρητή αναφορά για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ”.

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι... “με τα μέτρα που θα ψηφιστούν, ο λογαριασμός Τσίπρα - Καμμένου φτάνει τα 12,5 δισ. ευρώ”, για να προσθέσει ότι “με τη Ν.Δ. θα είχαμε τελειώσει με τα Μνημόνια”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL