Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ενισχύεται σημαντικά η στρατηγική σχέση με την Κίνα / Ο Τσίπρας για δουλειές στο Πεκίνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενισχύεται σημαντικά η στρατηγική σχέση με την Κίνα / Ο Τσίπρας για δουλειές στο Πεκίνο

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα εμβάθυνσης στις ελληνοκινεζικές σχέσεις ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση με την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο στις 12-15 Μαΐου και την υπογραφή με την πανίσχυρη NDRC (Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων) ενός τριετούς σχεδίου δράσης για την πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός θα πετάξει για το Πεκίνο στις 12 του επόμενου μήνα προκειμένου να συναντήσει στις 13 τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιαν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ο χαρακτήρας αυτών των συναντήσεων θα είναι καθαρά διμερής. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και ένα φόρουμ πόλεων, στο οποίο θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες δήμων και περιφερειών των δύο χωρών και θα αφορά κυρίως τους τομείς του πολιτισμού και των εμπορικών σχέσεων.

Στη συνέχεια, στις 14 και 15 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο συνέδριο για τον σύγχρονο δρόμο του μεταξιού, με την παρουσία πολλών ηγετών χωρών και πολιτικών προϊσταμένων διεθνών οργανισμών. Και στο συνέδριο αυτό η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πιθανότατα ο μόνος ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας που θα εκφωνήσει ομιλία.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί το ταξίδι στο Πεκίνο και η υπογραφή της τριετούς συμφωνίας στον τομέα των επενδύσεων να αποτελέσει ένα ουσιαστικό βήμα εμβάθυνσης των ελληνοκινεζικών σχέσεων, οι οποίες αποτελούν τη σημαντικότερη θετική πρόκληση στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Κι αυτό γιατί αφορούν μια τεράστια δύναμη, η οποία έχει συγκεκριμένο οικονομικό και γεωστρατηγικό σχεδιασμό που προωθεί για την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη (Σερβία, Ουγγαρία) και τον ρόλο της περιοχής ως διαδρόμου μεταφοράς των προϊόντων της στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη νέα τριετή συμφωνία με την NDRC, είναι μεν στρατηγικής σημασίας, αλλά, παρ’ όλα αυτά, αποτελεί ενδιάμεσο βήμα για την ευόδωση αυτού του σχεδίου. Περιγράφει τους τομείς της συνεργασίας και θα προβλέπει και εξαμηνιαίες αξιολογήσεις της προόδου. Στο σχέδιο δράσης που θα υπογραφεί, ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δίνεται στις μεταφορές και ειδικά σε λιμάνια, αεροδρόμια, στον τομέα των logistics και στον σιδηρόδρομο (με τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου να θεωρείται κομβικής σημασίας). Επίσης, έμφαση θα δίνεται σε τηλεπικοινωνίες και ενέργεια.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν από τις επαφές που θα πραγματοποιηθούν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ελληνικής αποστολής υπό τον πρωθυπουργό. Εξάλλου, το πλέγμα των ελληνοκινεζικών σχέσεων ξεπερνά κατά πολύ τον τομέα των επενδύσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται να ενδιαφέρεται για τις εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων και τον τουρισμό, καθώς και για ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις σε τεχνολογία πληροφορικής, ναυπηγεία και βιομηχανία (γραμμές συναρμολόγησης).

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί η αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Πεκίνου (δύο φορές την εβδομάδα) από κινεζική εταιρεία.

Διυπουργική με Αραβικά Εμιράτα

Του ταξιδιού στο Πεκίνο θα προηγηθεί αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα (3 και 4 Μαΐου) η μεικτή διυπουργική επιτροπή και επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με επικεφαλής για τα Εμιράτα τον υπουργό επικρατείας Αλ Τζάμπερ. Με τα Εμιράτα η κυβέρνηση επιδιώκει να έχουν και οικονομικό αποτέλεσμα οι ήδη πολύ καλές πολιτικές σχέσεις που έχουν χτιστεί. Ενδιαφέρον υπάρχει από την αραβική πλευρά για επενδύσεις στο ελληνικό real estate, στην ενέργεια και στον τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι πριν από τον Αύγουστο αναμένονται και επαφές της κυβέρνησης σε κορυφαίο επίπεδο με το Ισραήλ και τη Σερβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL