Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.1°C
4 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.4°C14.9°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
14.0°C14.8°C
1 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.7°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.4°C
2 BF 87%
Διευκρινίσεις της ΑΔΑΕ / Σε ποιες υπηρεσίες επιβάλλεται τέλος σταθερής τηλεφωνίας και ποιες απαλλάσσονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διευκρινίσεις της ΑΔΑΕ / Σε ποιες υπηρεσίες επιβάλλεται τέλος σταθερής τηλεφωνίας και ποιες απαλλάσσονται

Υπηρεσίες φωνής, ευρυζωνικής πρόσβασης ή και πρόσβασης στο Ιnternet, εφόσον παρέχονται σε «σταθερή θέση», σύνδεση με γεωγραφικό αριθμό Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης, χρήση αριθμών σειρών 800 και 801 καθώς και σύντομων κωδικών, αγορά προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, συμπεριλαμβανομένων καρτών με χρήση αριθμών σειράς 807, παροχή μισθωμένων γραμμών συμπεριλαμβανομένης τεχνολογίας Ethernet, που παρέχονται ιδίως σε εταιρείες για πρόσβαση στο τηλεφωνικό δίκτυο, ευρυζωνική πρόσβαση, καθώς και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι οι υπηρεσίες όπου επιβάλλεται το τέλος σταθερής τηλεφωνίας. Αντιθέτως, εξαιρούνται περιπτώσεις όπως εταιρικά δίκτυα τύπου intranet, εγκατάσταση εξοπλισμού ή επίσκεψη συνεργείων. Το τέλος επιβάλλεται στους λογαριασμούς που εκδίδουν πάροχοι είτε σταθερής είτε κινητής τηλεφωνίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, έχοντας γίνει παραλήπτης ερωτημάτων φορολογουμένων, μέσω e-mails και τηλεφωνημάτων για το πώς εφαρμόζεται το τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας, προχώρησε σε διευκρινιστικού τύπου "κωδικοποίηση" για την επιβολή του τέλους, αποσαφηνίζοντας ότι:

1. Η έννοια των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας καταλαμβάνει υπηρεσίες φωνής (πρόσβασης στο τηλεφωνικό δίκτυο ή/και κλήσεις) παρεχόμενες σε σταθερή θέση και ευρυζωνικής πρόσβασης ή/και πρόσβασης Ιnternet παρεχόμενες σε σταθερή θέση και όταν αυτή πραγματοποιείται μέσω δορυφόρου.

2. Πάροχος υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας είναι οποιοδήποτε πρόσωπο τιμολογεί στο όνομά του υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας.

3. Συνδρομητής σταθερής τηλεφωνίας είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο ως τελικός καταναλωτής - χρήστης λαμβάνει τις υπηρεσίες για τις οποίες εκδίδεται από τον πάροχο λογαριασμός λήψη αυτών. Οι "μεταπωλητές" των υπηρεσιών δεν διαφέρουν από τους πωλητές - προμηθευτές τους, εφόσον τιμολογούν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας στο όνομά τους και όχι στο όνομα των προμηθευτών τους.

4. Το τέλος επιβάλλεται σε:

- Λογαριασμό παροχής υπηρεσιών φωνής (πρόσβασης στο τηλεφωνικό δίκτυο ή/και κλήσεις) με χρήση γεωγραφικών αριθμών από το Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης.

- Λογαριασμό υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης ή/και πρόσβασης στο Διαδίκτυο εφόσον αυτές παρέχονται σε «σταθερή θέση». Έτσι, επιβάλλεται στους λογαριασμούς που εκδίδονται είτε από παρόχους σταθερής είτε από παρόχους κινητής τηλεφωνίας.

- Σύνδεση για την οποία εκχωρείται γεωγραφικός αριθμός από το Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης.

- Λογαριασμό εκδιδόμενο για χρήση αριθμών σειρών 800 και 801 και σύντομων κωδικών Εθνικού Σχεδίου Αριθμοδότησης.

- Αγορά προπληρωμένου χρόνου ομιλίας συμπεριλαμβανομένων καρτών με χρήση αριθμών σειράς 807, όπου οι κλήσεις πραγματοποιούνται μέσω σταθερής τηλεφωνικής γραμμής, στον βαθμό που οι πάροχοι των υπηρεσιών, ελληνικές και ξένες εταιρείες, έχουν λάβει Γενική Άδεια από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

- Παροχή μισθωμένων γραμμών, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας Ethernet που παρέχονται -ιδίως σε εταιρείες- κατά το μέρος που αφορούν πρόσβαση στο τηλεφωνικό δίκτυο, ευρυζωνική πρόσβαση και πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ενώ δεν περιλαμβάνει τα δίκτυα VPN (εταιρικά δίκτυα τύπου intranet).

Δεν επιβάλλεται τέλος

5. Τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας δεν επιβάλλεται σε παροχή υπηρεσιών ή πώληση αγαθών, σε λογαριασμούς που εκδίδονται από παρόχους υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας:

1. Πώληση, εγκατάσταση / απεγκατάσταση, μη επιστροφή τερματικού εξοπλισμού τελικού χρήστη.

2. Επίσκεψη συνεργείου / τεχνικών στον χώρο του τελικού χρήστη.

3. Παροχή άλλων υπηρεσιών, όπως διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χώρος φιλοξενίας ιστοσελίδων κ.λπ.

4. Κόστος ταχυδρομικών αποστολών τερματικού εξοπλισμού ή συμβολαίων και λοιπών εγγράφων προς τον τελικό χρήστη.

5. Κόστος κατασκευής δικτύου για σύνδεση τελικού χρήστη στο δίκτυο σε περιπτώσεις που υπάρχει έλλειψη δικτύου.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, ελληνικές ή ξένες εταιρείες, εισπράττουν το τέλος και το αποδίδουν στην εφορία με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται ώς το τέλος του μεθεπόμενου μήνα από την έκδοση κάθε λογαριασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL