Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις κυβέρνησης-δανειστών / Παρέμβαση Γιούνκερ στη Λαγκάρντ για χρέος και συντάξεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζονται σήμερα οι συναντήσεις κυβέρνησης-δανειστών / Παρέμβαση Γιούνκερ στη Λαγκάρντ για χρέος και συντάξεις

Με ευθεία και δημόσια στήριξη από τα πλέον επίσημα χείλη της Κομισιόν συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών σε επίπεδο επικεφαλής, καθώς χθες υπήρξαν επιμέρους συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων.

Την ώρα που η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είχε αποστείλει τα κείμενα συμφωνίας με τις παρατηρήσεις της στα αρχικά των θεσμών με σκοπό να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ζαν Κοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι “το Eurogroup τον Μάιο πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης”, ενώ ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης της δόσης εντός του Μαΐου.

Όχι του Γιούνκερ σε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις

Σε συνέντευξή του στο Euro2day, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, όπως θέλουν οι θεσμοί, γιατί μόνο ο φτωχός πληθυσμός της ελληνικής κοινωνίας -οι συνταξιούχοι- είναι αυτοί που υποφέρουν».

Μάλιστα, άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ σημειώνοντας ότι οι αξιώσεις για νέες περικοπές «δεν λαμβάνουν υπ' όψιν την πρόσφατη απόδοση της ελληνικής οικονομίας». «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Ελλάδα κάνει τεράστια προσπάθεια και θα ήταν ‘κακή θέση’ αν επιμείνουμε σε μεγάλες περικοπές στις συντάξεις» έσπευσε να προσθέσει.

Ερωτηθείς για το ζήτημα του χρέους επεσήμανε ότι «τα λογικά μέτρα για το χρέος χρειάζονται πάρα πολύ», εκτιμώντας βέβαια πως «δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει τον Μάιο». Ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι «το Eurogroup του Μαΐου πρέπει να δώσει τον σχεδιασμό των μελλοντικών μέτρων ελάφρυνσης».

Δ. Τζανακόπουλος: Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας

«Η προσπάθεια η οποία κάνουμε είναι στις 22 Μαΐου να υπάρξει μία συνολική συμφωνία, ώστε να μπορέσει να εμπεδωθεί στη χώρα η οικονομική σταθερότητα και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τα μέτρα αυτά παίρνονται διότι το ΔΝΤ είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις και διότι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί με την επιμονή τους να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα στην πραγματικότητα έδωσαν στο Ταμείο ένα δικαίωμα βέτο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ακόμη πρόσθεσε πως «από τη στιγμή που τα μέτρα τα παίρνουμε για τον λόγο αυτόν, δεν έχει κανένα νόημα να εφαρμοστούν εάν το ΔΝΤ δεν πάρει αυτό που ζητάει για το χρέος και άρα δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση. Το ΔΝΤ έχει θέσει ως προϋπόθεση της συμμετοχής του τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εάν αυτά δεν παρθούν, τότε το ΔΝΤ έχει δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το ελληνικό πρόγραμμα. Επομένως δεν θα χρειάζονται και τα μέτρα τα οποία έχει απαιτήσει».

Ερωτηθείς εάν είμαστε κοντά σε μία οριστική συμφωνία, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να επιλυθούν όποιες ελάχιστες διαφορές παραμένουν μεταξύ Ελλάδας και θεσμών μέσα στις επόμενες ημέρες". Ακόμη εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στα επιμέρους κείμενα και θα ακολουθήσει η αποστολή νομοσχεδίων με σκοπό την ψήφισή τους.

Από εκεί και πέρα οι θεσμοί, σύμφωνα πάντα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα συντάξουν την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report), ώστε να είναι έτοιμη μέχρι το Eurogroup, το οποίο θα κληθεί να δώσει το "πράσινο φως" για συμφωνία και την επόμενη δόση.

Β. Ντομπρόβσκις: Δόση εντός του Μαΐου

Η Ελλάδα έχει υπερβεί τους στόχους ως προς το ύψος των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και συνεπώς υπάρχει η βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη έχει επικυρωθεί και από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, συνεπώς είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ενδεχομένως εντός του Μαΐου.

Βερολίνο: Σύντομα συμφωνία

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προβλέπει πως «σύντομα» θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα για την αποδέσμευση των νέων δόσεων των δανείων, την επομένη της επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

«Επί της ουσίας η αξιολόγηση που εξελίσσεται έχει στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, αυτό παραμένει η προϋπόθεση για να συνεχιστεί το πρόγραμμα βοήθειας, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ» δήλωσε ο Γενς Σπαν, ένας από τους Γερμανούς υφυπουργούς Οικονομικών.

«Παραμένω αισιόδοξος ότι θα αυτό θα επιτευχθεί σύντομα» πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έγινε χθες.

Επανεμφάνιση Ντάισελμπλουμ στο ΕΚ

Στην πρώτη του εμφάνιση στο ΕΚ μετά τα αμφιλεγόμενα σχόλιά του για τη νότια Ευρώπη, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα ενημερώσει σήμερα τους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα κάνει δηλώσεις για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η παρουσία του στην ολομέλεια του ΕΚ έρχεται μετά τις δηλώσεις του στον Τύπο, νωρίτερα φέτος, οι οποίες προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να ζητούν την παραίτησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL