Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Με ληξιπρόθεσμα χρέη προς ΔΟΥ 4.052.270 οφειλέτες / Αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ τα "φέσια" προς εφορίες και τελωνεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ληξιπρόθεσμα χρέη προς ΔΟΥ 4.052.270 οφειλέτες / Αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ τα "φέσια" προς εφορίες και τελωνεία

Στο ύψος των 93,76 δισ. ευρώ ανέρχονται, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο καλύπτοντας 55% του ΑΕΠ και, αν συνυπολογιστούν και τα χρέη προς τελωνεία (επιπλέον 5 δισ. ευρώ), το ποσό εξακοντίζεται σε επίπεδα λίγο κάτω των 100 δισ. ευρώ, με τα εισπράξιμα από αυτά να υπολογίζονται μόλις στα 15 δισ. ευρώ.

Το ανησυχητικό στοιχείο που πλέον εμφανίζεται είναι πως, παρότι οι ρυθμίσεις οφειλών είτε από κατασχέσεις είτε από ρυθμίσεις οφειλών που περιλαμβάνονται στον κωδικό "έσοδα ΠΟΕ" (προηγούμενων οικονομικών ετών) ξεπέρασαν στο πρώτο δίμηνο τον στόχο κατά περίπου 290 εκατ. ευρώ, μέσα στο πρώτο δίμηνο οι νέες οφειλές έφτασαν τα 2.619 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα.

Από αυτά, τα αμιγώς φορολογικής φύσεως ανέρχονται στα 1.649 εκατ. ευρώ και η δυναμική που αναπτύσσουν είναι ανησυχητική, καθώς συνολικά παλιά και νέα χρέη φτάνουν στα 94 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 55% του ΑΕΠ, ενώ τα χρέη προς τα τελωνεία υπολογίζονται σε περίπου 5 δισ. ευρώ επιπλέον, κάνοντας τον όγκο οφειλών των 100 δισ. ευρώ να φαντάζει απειλητικός.

Αναφορικά με το ποια από αυτά τα χρέη εισπράττονται, αυτό έγινε κατορθωτό για ένα ύψος 593 εκατ. ευρώ από τις παλιές οφειλές και άλλα 204 εκατ. ευρώ από τα νέα χρέη, δηλαδή κάτι λιγότερο από 700 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους, με όλα τα στοιχεία να συγκλίνουν στο ότι όσο πιο παλιό είναι το χρέος τόσο πιο δύσκολα θεωρείται εισπράξιμο. Σύμφωνα, άλλωστε, με υπολογισμούς στελεχών της φορολογικής διοίκησης, είναι ζήτημα αν από αυτόν τον όγκο συσσωρευμένων χρεών μπορούν να εισπραχθούν τα 15 δισ. ευρώ -κι αυτά υπό των φόβο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Από τους μεγάλους οφειλέτες τα ακίνητα προς πλειστηριασμό

Τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης απειλούν πλέον 873.049 φορολογούμενους με χρέη άνω των 500 ευρώ, ενώ ο ρυθμός κατασχέσεων και πλειστηριασμών αυξάνεται σταθερά ώστε να ανακοπεί το κύμα των νέων οφειλών προς το Δημόσιο, αλλά και να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα.

Στο μεταξύ η ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τους πλειστηριασμούς εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα ακίνητα. Οικόπεδα, διαμερίσματα μικρά και μεγάλα, αγροτεμάχια, πρατήρια καυσίμων, αποθήκες, καταστήματα ετοιμάζονται να βγουν σε πλειστηριασμό, πλην όμως με μικρές, σχεδόν μηδενικές πιθανότητες να καρποφορήσουν οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι συνήθως κηρύσσονται άγονοι.

Σημειωτέον ότι οι περισσότερες περιπτώσεις από αυτές αφορούν φορολογούμενους που βρίσκονται στη λίστα των μεγάλων οφειλετών, δηλαδή όσους χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στην εφορία, και είναι προφανές ότι αυτά τα ακίνητα αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των οφειλών τους.

Η συγκυρία έχει την αξία της, καθώς τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιήθηκαν στον απόηχο του πλεονάσματος - μαμούθ για το 2016 και ευελπιστείται σε συνδυασμό με αυτό το γεγονός να δώσουν μια "απάντηση" στα επιχειρήματα των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ ότι η φορολογική κόπωση θα «φρενάρει» ακόμα και τα πλέον αποτελεσματικά φορολογικά μέτρα. Η "απάντηση" αυτή προβλέπεται να έχει εξέλιξη "θρίλερ", ειδικά όσον αφορά τον ΦΠΑ, καθώς για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό η εμπρόθεσμη απόδοση των οφειλόμενων φόρων έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 80% (79,02%)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL