Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τα τέσσερα βήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα τέσσερα βήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση

Να ανεβάσει τις στροφές της κυβερνητικής μηχανής με στόχο την ανάπτυξη και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας τις επόμενες εβδομάδες, λαμβάνοντας ουσιαστικά ως “δεδομένο” ότι το επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία της αξιολόγησης. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, διακύβευμα για τον πρωθυπουργό, καθώς και ευρύτερα για την κυβέρνηση, αποτελεί η επίτευξη όχι μόνο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και η στροφή προς την παραγωγική ανασυγκρότηση, ώστε οι στόχοι του προγράμματος να επιτυγχάνονται με τις μικρότερες δυνατές επιβαρύνσεις για τα ασθενέστερα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση προγραμματίζονται τα επόμενα βήματα σχετικά με τον εμπλουτισμό του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης (growth strategy), το οποίο είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου πριν από περίπου έναν μήνα στο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα επιδιώκεται: α) Να διενεργηθεί σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους 13 περιφερειάρχες, β) να ακολουθήσει σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, γ) Να διοργανωθούν 13 περιφερειακά συνέδρια για τα πλεονεκτήματα και τις ανάγκες κάθε περιοχής, δ) Να πραγματοποιηθεί συνολικό συνέδριο στο τέλος του 2017.

Προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού η επιτάχυνση έργου και επενδύσεων

Εξάλλου, το στίγμα της επόμενης ημέρας και την εντολή επίσπευσης του κυβερνητικού έργου, με έμφαση στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη, είχε δώσει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Μεγάλης Πέμπτης. Ήδη, λοιπόν, ολοκληρώθηκε από τον υπουργό Συντονισμού Χριστόφορο Βερναρδάκη η συλλογή των σχεδίων όλων των υπουργείων με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχεδιάζονται στη βάση συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Από την επόμενη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει επισκέψεις και συνεδριάσεις σε όλα τα υπουργεία, όπου θα γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού αλλά και συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Οι τέσσερις απόλυτες προτεραιότητες στον τομέα των ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων είναι: α) Η κατάθεση του νέου τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ (έχει ήδη προετοιμαστεί), β) η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γ) ο νέος χάρτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δ) η ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση έως τις διακοπές του Αυγούστου.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να σκοπεύει να ηγηθεί προσωπικά του εγχειρήματος της επιτάχυνσης των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Οι δύο Εξεταστικές που μπορεί να τινάξουν στον αέρα το παλιό πολιτικό σύστημα

Σε ό,τι αφορά τις Εξεταστικές Επιτροπές, μεγάλης σημασίας θεωρούνται από τον πρωθυπουργό και οι δύο Επιτροπές που ξεκινούν τις εργασίες τους στη Βουλή: Για την Υγεία, στην οποία εκτιμάται ότι θα εκθέσει κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για την προκαταρκτική για τον Γιάννο Παπαντωνίου, που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αφορά μόνο τα εξοπλιστικά, αλλά ίσως να αγγίζει και την περίοδο που ο κ. Παπαντωνίου ήταν υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα, φαίνεται πως ήδη έχουν συσταθεί ειδικές νομικές ομάδες για να συνδράμουν στο έργο των Επιτροπών και δεν αποκλείεται να ρίξουν φως σε εξαιρετικά ευαίσθητα θέματα, που ενδέχεται να τινάξουν στον αέρα το παλιό πολιτικό σύστημα. Με μεγάλη προσοχή εξάλλου μελετώνται οι δικογραφίες που αφορούν πιθανές παράνομες πράξεις σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που δίνονταν σε ΜΚΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL