Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις Τσακαλώτου - Χουλιαράκη στην Ουάσιγκτον / Πυρετώδεις επαφές με φόντο τη "λύση" σε χρέος και πλεονάσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις Τσακαλώτου - Χουλιαράκη στην Ουάσιγκτον / Πυρετώδεις επαφές με φόντο τη "λύση" σε χρέος και πλεονάσματα

Σε θετικό έδαφος για τις ελληνικές στοχεύσεις φαίνεται πως κύλησε η χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Το “καυτό” δίδυμο χρέους - πλεονασμάτων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων Τσακαλώτου με Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε και Σαπέν, ενώ το ηχηρό mea culpa του Πολ Τόμσεν για τις προβλέψεις σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα και την οικονομία δείχνει ότι κάτι αλλάζει επί το ευμενέστερο.

Το θέμα του χρέους, το κείμενο του MEFP, ήτοι το κείμενο που συντάσσει το ΔΝΤ ως συμφωνία προγράμματος με την Ελλάδα, αλλά και ζητήματα σχετικά με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα απασχόλησαν τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντμ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Προσερχόμενος στη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δισ. ευρώ. "Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε" ανέφερε σχετικά. Στην ίδια βάση, ο υπουργός ερωτήθηκε για τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χθες είπε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές, ωστόσο δεν θέλησε να τις σχολιάσει.

Εξερχόμενος της ημίωρης συνάντησης με την επικεφαλής του ΔΝΤ, στην οποία μετείχαν τόσο ο Πολ Τόμσεν όσο και η Ντέλια Βελκουλέσκου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε πως σε αυτή εξετάστηκαν η επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα, το κείμενο της συμφωνίας του ΔΝΤ (MEFP) και το Staff Level Agreement και το ζήτημα του χρέους.

Το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως το κλίμα σε όλες τις συναντήσεις ήταν "θετικό και εποικοδομητικό". Ακόμη, πρόσθεταν με νόημα ότι "διαφαίνεται βούληση από όλες τις πλευρές να επιτευχθεί μια συνολική λύση μέχρι τέλος Μαΐου (Eurogroup στις 22 Μαΐου), κάτι για το οποίο εργάζεται η ελληνική κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, ανέφεραν ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν την Τρίτη στην Αθήνα έχοντας ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών: Την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) στη βάση της πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες, αλλά και τη σύνταξη του κειμένου συμφωνίας της Ελλάδας με το ΔΝΤ (MEFP). Ακόμη, όπως τόνιζαν, θα "τρέχουν παράλληλα οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο η δέσμευση του Eurogroup ότι θα εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το πρόγραμμα οδηγεί τη χώρα μας εντός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Το "mea culpa" του Τόμσεν

Εν τω μεταξύ, ο Π. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το Ταμείο έκανε λάθος κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να υποεκτιμά τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 υπερβαίνει κατά πολύ κάθε πρόβλεψη που είχε γίνει, αλλά και λέγοντας ότι το ΔΝΤ δεν μπόρεσε να εκτιμήσει τον πραγματικό αντίκτυπο των capital controls στα δημοσιονομικά. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι τα πρώτα πέντε χρόνια το Ταμείο έκανε συνεχώς λάθος από τη μία πλευρά, δηλαδή υπερεκτιμούσε τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας.

“Πρέπει να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος”

Ο ίδιος ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Ταμείο μπορεί να στηρίξει ένα ελληνικό πρόγραμμα μόνο εάν αυτό είναι περιεκτικό και δίνει λύσεις σε μεσοπρόθεσμα ζητήματα, αναφερόμενος στις δύο πτυχές που "καίνε" το ΔΝΤ: μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους.

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα εάν δεν συμφωνηθεί το μονοπάτι για το πρωτογενές πλεόνασμα (π.χ. πόσο καιρό θα πρέπει να διατηρεί η Ελλάδα πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), αλλά και μια αξιόπιστη στρατηγική ελάφρυνσης του χρέους.

Ποια είναι αυτή η αξιόπιστη στρατηγική; Ο Π. Τόμσεν παρέπεμψε στη συμφωνία του Eurogroup πέρυσι για την ελάφρυνση του χρέους, υπενθυμίζοντας ότι οι ετήσιες μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15% ως ποσοστό του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Πρέπει, όμως, να εξακριβωθούν τα στοιχεία εκείνης της συμφωνίας που μένουν αδιευκρίνιστα. "Πρέπει να πάμε στο Δ.Σ. μας και να είναι κατανοητό ποια μέτρα θα αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους" είπε.

Σύμφωνα με τον Π. Τόμσεν, η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 ή το αργότερο το 2019. Ωστόσο, όπως είπε, η διαφορά ενός χρόνου είναι άνευ σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Κρίσιμο ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Τόμσεν αποτελεί ο προσδιορισμός της χρονικής περιόδου κατά την οποία η χώρα θα πρέπει να εμφανίζει τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι το οποίο είναι αυτή τη στιγμή αντικείμενο διαπραγμάτευσης. "Δεν είναι μυστικό ότι θέλουμε να αφορά μια πιο μικρή περίοδο" είπε.

Εξήγησε πως οι μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φορολογικό είναι μόνο η "προκαταβολή" και πως η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί περαιτέρω βαθιές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα. "Θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να επανέλθει η ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα" είπε, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα.

Γ. Ντάισελμπλουμ: Δύσκολες οι συζητήσεις για το χρέος, αλλά θα υπάρξει συμφωνία

"Έχουμε πλήρη συμφωνία στο περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων, τι θα εφαρμοστεί, πότε και τι ύψος θα έχει" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι "μετά θα ακολουθήσουν δύσκολες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, διότι υπάρχουν πολιτικοί περιορισμοί στην Ευρώπη". Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα πως και σε αυτό το μέτωπο θα επιτευχθεί συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας για να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Φουλ της αισιοδοξίας από Μοσκοβισί και Σαπέν

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής για την είδηση αυτή. «Μπορούμε να υποδεχθούμε με ικανοποίηση αυτά τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας» ανέφερε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. «Αυτό μπορεί να συμβάλει να υπάρξει η βούληση για τα βήματα που αναμένουμε προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση διαρκής και ολοκληρωμένη» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα, και άρα την Ε.Ε. να σταθεροποιήσει την κατάσταση» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σαπέν, ο οποίος συναντήθηκε απόψε στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter ανέφερε ότι τον «διαβεβαίωσε ξανά για την υποστήριξη» της Γαλλίας και «χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους θεσμούς», προφανώς αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας.

Φταίει το... Πάσχα κατά τον Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Β. Σόιμπλε ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, σημειώνοντας ότι τα κλιμάκια των θεσμών θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της Μάλτας, κάτι που ωστόσο δεν έγινε, καθώς, όπως είπε, μεσολαβούσε το Πάσχα.

«Μπορούσαν να συνεχιστούν οι επαφές στην Αθήνα την εβδομάδα αμέσως μετά από τη Μάλτα» τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω των διακοπών για το Πάσχα στην Ελλάδα». Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης ότι το Ταμείο «δεν καθυστερεί καθόλου αυτή τη διαδικασία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL