Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
Αναγκαία η δημιουργία εθνικού αποθέματος για τους νέους αγρότες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγκαία η δημιουργία εθνικού αποθέματος για τους νέους αγρότες

Τα ζητήματα της δημιουργίας εθνικού αποθέματος και της οριζόντιας μείωσης του 2%, της καθυστέρησης ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, της δακοκτονίας καθώς και διευκρινίσεις για την τελευταία δόση της επιδότησης του 2015, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Κρήτης Γ. Μιχελογιαννάκη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, κατά τη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι χρειάζεται ένα εθνικό απόθεμα, πρώτον για τους νέους αγρότες που εντάσσονται στην παραγωγή από το 2017 και δεύτερον για να λυθεί το πρόβλημα με τους αδικημένους της Φ6 που δεν πληρώθηκαν ποτέ.

Όσον αφορά τις περικοπές του 4,5% για τα συνδεδεμένα υπήρχε πάντα, όπως και το 1,5% για τον ισοσκελισμό του ισολογισμού των πραγματικών με των πληρωθέντων. Η περικοπή που θα γίνει είναι της τάξης του 2% και θα δημιουργήσει ένα νέο εθνικό απόθεμα για τους νέους αγρότες και τους αδικημένους της Φ6.

Σχετικά με την αργοπορία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων που παρατηρείται, αναφέρθηκε ότι γίνεται επεξεργασία στο υπουργείο ώστε να λυθεί το πρόβλημα, ενώ για το θέμα της δακοκτονίας φέτος σημειώθηκε ότι θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες, αλλά θα υπάρξει συνάντηση με την περιφέρεια ώστε να επανεξεταστούν οι διαδικασίες για τα επόμενα χρόνια.

Αναφορικά με την τελευταία δόση της επιδότησης του 2015, αυτή δεν φορολογείται, καθώς η τελευταία δόση πληρώθηκε τον Μάρτιο του 2016 και δηλώνεται στη δήλωση του 2015. Όποιοι δεν τη δήλωσαν το 2015 πρέπει να κάνουν τροποποιητική δήλωση του 2015 και να δηλωθεί χωρίς φόρο.

Αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών σε δενδροκαλλιέργειες

Την απόφαση για την εφαρμογή της φιλοπεριβαλλοντικής αντιμετώπισης σημαντικών εντομολογικών προσβολών σε δενδροκαλλιέργειες προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, Β. Αποστόλου υπέγραψε την απόφαση για την εφαρμογή της δράσης 10.1.08 “Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδoπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)” του Μέτρου 10 “Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η δράση αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Μαΐου, με πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων το 2017. Όσοι ενεργοί γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών καλλιεργούν αγροτεμάχια με επιλέξιμες καλλιέργειες, δηλαδή ροδακινιές, βερικοκιές και νεκταρίνια, επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση στήριξης για τη δράση, πρέπει στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του 2017 να συμπληρώσουν τον κωδικό παράλληλης δράσης στα αγροτεμάχιά τους με τις επιλέξιμες καλλιέργειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL