Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Στην Ουάσιγκτον για τη μάχη του χρέους και των πλεονασμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Ουάσιγκτον για τη μάχη του χρέους και των πλεονασμάτων

Για τα καλά φαίνεται ότι έχει “ανάψει” η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα έτη μετά το 2018. Μία μέρα πριν από τη σύνοδο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανήλθε, ζητώντας επιπλέον αναδιάρθρωση του χρέους και “λογικά” πλεονάσματα, βάλλοντας ευθέως κατά Σόιμπλε, ενώ ο επικεφαλής του ESM έδωσε μια νότα αισιοδοξίας λέγοντας ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.

Σε αισιόδοξο τόνο εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτίμησε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία, ενώ προετοίμασε για άλλη μια φορά το έδαφος για μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι στο απώτερο μέλλον δεν θα υφίσταται εμπλοκή του ΔΝΤ σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Πάντως, ο Γερμανός δεν παρέλειψε να "καρφώσει" το ΔΝΤ, λέγοντας πως η Αθήνα κάνει πιο ρεαλιστικές προβλέψεις.

Σε έναν συμβιβασμό μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτων προσβλέπει η κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η συνολική συμφωνία, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν το επιζητεί μόνο η κυβέρνηση, αλλά το έχει θέσει ως προϋπόθεση και το ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι και η Γερμανία έχει θέσει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Για να κουμπώσουν όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα πλέον ΔΝΤ και Γερμανία να κάνουν υποχωρήσεις και πως «κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για οποιοδήποτε καθυστέρηση».

Κρίσιμα ραντεβού Τσακαλώτου

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, όπου θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην τριήμερη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ σήμερα θα συναντηθούν με βασικούς "παίκτες" όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Μισέλ Σαπέν.

Μεταξύ των στόχων της ελληνικής ομάδας είναι να επιτευχθούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2019, έναντι του 3,5% επί δέκα χρόνια που ήταν η αρχική θέση του Β. Σόιμπλε και να υπάρξει εξειδίκευση στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Ερωτηθείς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για το εάν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το χρέος κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, απάντησε πως στη σύνοδο αυτή δεν λαμβάνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν και πως αυτές λαμβάνονται στο Eurogroup και στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., ενώ σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι συζητείται ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου, που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM.

Άλλωστε πηγές της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάποια "ουσιαστική εξέλιξη" από τις σύντομες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον. Ωστόσο υπογράμμιζαν πως διενεργούνται ήδη διαβουλεύσεις στο περιθώριο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ οι «κρίσιμες συζητήσεις» θα πραγματοποιηθούν μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Επιστρέφουν οι θεσμοί

Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν από την ερχόμενη Τρίτη. Τα επόμενα βήματα, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, είναι τα εξής:

* Κατάθεση στη Βουλή και ψήφιση των προαπαιτουμένων.

* Επικύρωση της συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 22ας Μαΐου (ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι νωρίτερα εφικτό κάτι τέτοιο).

* Ένταξη της χώρας στο QE με σχετική απόφαση της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου.

Επίθεση στη Ν.Δ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. τονίζοντας ότι «στη μεγάλη προσπάθεια των ελληνικών αρχών στα πολλαπλά επίπεδα διαπραγματεύσεων η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται φανατικά απέναντι. Η Ν.Δ. ποντάρει τα πάντα σε χάος και καταστροφή, κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις και ταυτίζεται με τις πλέον ακραίες θέσεις δανειστών» ανέφερε και συμπλήρωσε:

Παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι «σήμερα δηλώνει ευθαρσώς πως δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα από τα θετικά μέτρα της συμφωνίας της 7ης Απριλίου».

Χαρακτήρισε δε τη Ν.Δ. «παραθρησκευτική σέχτα που προβλέπει την καταστροφή του κόσμου»: «Αυτή τη φορά με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες αν και έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω εξακολουθούν να υποεκτιμούν την απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζουμε όλη αυτή η ιστορία να μην εξελιχθεί για την αξιωματική αντιπολίτευση σε παρωδία, που θα θυμίζει διάφορες παραθρησκευτικές σέχτες που προβλέπουν την καταστροφή του κόσμου, αλλά κάθε φορά για το επόμενο έτος».

Δεν υφίσταται σενάριο νέων μέτρων

«Αποτελεί για μας θετική εξέλιξη η κατά 33 (!) φορές προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος και χαρακτήρισε ανυπόστατα τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι της Κομισιόν καλωσόρισαν την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα των αμέσως επόμενων ετών σε πιο "ρεαλιστικά" νούμερα και εμμένουν στην θέση τους ότι ο στόχος του 3,5% για το 2018 θα επιτευχθεί και θα διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

«Είναι απολύτως ανυπόστατα τα σενάρια για λήψη πρόσθετων μέτρων για το 2018, που βασίζονται στις χθεσινές εκτιμήσεις του Ταμείου», διότι, όπως εξήγησε, το πρόβλημα των διαφορετικών προβλέψεων μεταξύ των θεσμών έχει λυθεί ήδη από τον Μάιο του 2016, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, με τη θεσμοθέτηση του δημοσιονομικού διορθωτή. Σημείωσε ότι όμως η απόδοση της ελληνικής οικονομίας, «καθιστά το σενάριο ενεργοποίησης του, ως το πλέον απίθανο».

Παράλληλα είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ (σ.σ.: αναμένεται σήμερα) και της Eurostat που «ενδεχομένως θα δείξουν μεγαλύτερα νούμερα» και πρόσθεσε ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι διαρκής.

Λαγκάρντ: Θέλουμε λογικά πλεονάσματα

Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι για να μπει το ΔΝΤ πρέπει να καλύπτονται δύο σκέλη, οι μεταρρυθμίσεις και το χρέος, επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της συνόδου του Ταμείου, ενώ άφησε αιχμές προς τον Σόιμπλε για τα πλεονάσματα.

Όπως είπε, «βλέπουμε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις», για τις οποίες σημείωσε ότι πρέπει να είναι αξιόπιστες. Συμπλήρωσε ότι με την επιστροφή των θεσμών θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. Υπάρχουν και άλλοι τομείς, αλλά «πάμε καλά», σημείωσε.

Ξεκάθαρη ήταν και στο θέμα του χρέους, για το οποίο, όπως είπε, πρέπει να γίνει ανάλυση. Παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόοδος σε μεταρρυθμίσεις, αλλά ανέφερε πως το χρέος είναι μη βιώσιμο. «Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πρέπει να διεξαχθεί βάσει λογικών προβλέψεων» τόνισε.

Χρειάζεται να συζητήσουμε και να καταλάβουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία. "Πρέπει να είναι λογικά" δήλωσε και επανέλαβε ότι από αυτά θα εξαρτηθεί η ελάφρυνση χρέους που απαιτείται μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Επίσης υπογράμμισε πως τα πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν είναι εφικτά ούτε υλοποιήσιμα και αυτό είναι γνωστό.

Αιχμές Σόιμπλε για τον Τόμσεν και αισιοδοξία για Ελλάδα

Επίθεση στο ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της Εαρινής Διάσκεψης του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. «Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα» είπε ο Σόιμπλε απευθυνόμενος εμμέσως στον Πόουλ Τόμσεν, με τον οποίο διατηρούσε (αν δεν διατηρεί ακόμη) στενές σχέσεις.

Συγκεκριμένα ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στο ελληνικό ζήτημα σε διάλογο που είχε με το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι, ο οποίος τον ρώτησε αν είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Τότε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι είναι και συμπλήρωσε δηκτικά ότι «τώρα πιστεύω ότι το πρόγραμμα που έχουμε λειτουργεί. Kαι αν ήταν εδώ ο κ. Τσακαλώτος, θα σας έλεγε ότι οι συζητήσεις για τις οικονομικές προβλέψεις και τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους -όπως ξέρετε οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξες από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα». Ο Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι «πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι ok, νομίζω ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος".

Κλ. Ρέκλινγκ: Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος εξέφρασε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον και εξέφρασε την ελπίδα το ΔΝΤ να μετάσχει σύντομα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Παράλληλα άφησε «παράθυρο» ο ESM να αγοράσει δάνεια που έχει δώσει το ΔΝΤ στην χώρα προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να διευκολυνθεί η βιωσιμότητα του χρέους, καθώς το Ταμείο έχει υψηλότερα επιτόκια. Ο ίδιος ανέφερε πως άλλες αποφάσεις για το τι θα γίνει με το χρέος δεν θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συμφωνία στις 22 Μαΐου.

Επανέλαβε ότι θα εξεταστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα στο τέλος του προγράμματος προκειμένου να εφαρμοστούν αν χρειάζεται.

Παραδέχτηκε ότι υπήρξε τρομακτική λιτότητα στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να μπει σε ένα πλαίσιο αυτό δεδομένων των τεράστιων ελλειμμάτων που υπήρχαν το 2009.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι το Ταμείο μπορεί να δανείζεται εξαιρετικά φθηνά (χρεώνει επιτόκια 1%) και αυτό είναι σημαντικό για τις χώρες και ειδικά για την Ελλάδα που γλιτώνει 6% του ΑΕΠ τον χρόνο ή 10 δισ. ευρώ. Είναι ένα πραγματικό «δώρο» για τη χώρα, αφού δανείζεται φθηνότερα από τη Γαλλία και άλλες χώρες, ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL