Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Υποχρεωτικό από 12 Ιουλίου το POS για 85 επαγγέλματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υποχρεωτικό από 12 Ιουλίου το POS για 85 επαγγέλματα

Έως την Τετάρτη 12 Ιουλίου είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν μηχάνημα POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους που θα ζητήσουν να πληρώσουν με κάρτα 85 ειδικότητες επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Πρόκειται για επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται, όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες, σε κλάδους δύο βασικών κατηγοριών:

Πρώτον, αγαθά και υπηρεσίες ευρείας ζήτησης και κατανάλωσης (λ.χ. ηλεκτρικό, φυσικό αέριο, υδροδότησης, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, αρτοπωλεία, κάβες ποτών, εστιατόρια, καντίνες, καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλιοπωλεία, ξενοδοχεία, κάμπινγκ και καταλύματα, νοσοκομεία, φαρμακεία, γηροκομεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κουρεία, κομμωτήρια κ.λπ.).

Δεύτερον, αγαθά και -κυρίως- υπηρεσίες με υψηλά ποσοστά φορολογικής παραβατικότητας, κατά βάση μη έκδοσης αποδείξεων (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων, ιατρικές υπηρεσίες, υδραυλικά, ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κ.λπ.).

Επιμερίζονται τα κοινόχρηστα

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ διευκρίνισε με εγκύκλιό της ότι ειδικά για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ που είναι σε όνομα διαφορετικό από αυτόν που καταβάλλει, γίνονται δεκτές οι εν λόγω δαπάνες, εφόσον αυτός που καταβάλλει τη δαπάνη είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου. Όπως επίσης οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών που λαμβάνονται υπόψη για το “χτίσιμο” του αφορολογήτου πρέπει να πραγματοποιούνται μέσα στο τρέχον φορολογικό έτος (2017) και ειδικά σε ό,τι αφορά τις δαπάνες που εξοφλούνται με πιστωτικές κάρτες, δεν εξετάζεται ο τρόπος εξόφλησης αυτών (εφάπαξ ή σε δόσεις).

Ακόμη, στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, οι εν λόγω δαπάνες θα λαμβάνονται υπόψη μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

Διευκρινίζεται ότι, όταν η καταβολή των φορολογουμένων στις τράπεζες και λοιπούς παρόχους υπηρεσιών πληρωμών για την εξόφληση της δαπάνης γίνεται με μετρητά (σε γκισέ ή σε easy-pay μηχάνημα), λαμβάνεται υπόψη για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Επισημαίνεται ακόμη στην εγκύκλιο ότι στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) οι πραγματικοί δικαιούχοι, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν τους εν λόγω λογαριασμούς ανάλογα με τις πραγματοποιούμενες δαπάνες τους. Τα ίδια ισχύουν και για πιστωτικές κάρτες με δικαιούχους κύρια και πρόσθετα μέλη.

Αναφορικά με τις προαναφερθείσες 85 κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρηματιών, υποχρεούνται εντός τριών μηνών να εγκαταστήσουν POS και να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, όπως προβλέπει ο νόμος 4446 που ψηφίστηκε πέρυσι. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω απόφαση, όσοι προχωρήσουν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης της παραπάνω προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός 4 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός μηνός από την έναρξη ή τη μεταβολή.

Όπως τονίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ, το οποίο πάντως θα μειώνεται στο μισό εάν καταβληθεί εντός 30 ημερών.

Οι υπηρεσίες της ΕΓ ΣΔΟΕ και οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εφόσον στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν βάση των αρμοδιοτήτων τους διαπιστώσουν παράβαση, υποχρεούνται να ενημερώσουν εγγράφως τις εξής αρμόδιες αρχές για τις περαιτέρω ενέργειές τους:

* Τη Διεύθυνση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας της Αγοράς Προϊόντων και Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

* Τις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.

Σημειώνεται ότι τα ελάχιστα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο είναι τα ακόλουθα:

10% του ετησίου εισοδήματος, εφόσον αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,

15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL