Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Έως τις 30 Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έως τις 30 Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων

Διευκολύνσεις στην κατάθεση δηλώσεων και πληρωμή οφειλομένων φόρων παρέχει σε εκατομμύρια φορολογούμενους, φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις, αγρότες και ιδιοκτήτες "ακινητοποιημένων" Ι.Χ. το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με την οποία προβλέπονται:

* Παράταση προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως 30 Ιουνίου για φυσικά πρόσωπα.

* Αποσύνδεση καταβολής της πρώτης δόσης φόρου νομικών προσώπων από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με πληρωμή του φόρου των επιχειρήσεων σε 6 δόσεις αντί 8.

* Προθεσμία υποβολής δηλώσεων μετάταξης αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ έως 12 Μαΐου, αντί 30 Ιανουαρίου, με επιστροφή ή διαγραφή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν.

* Επέκταση και για φέτος της ρύθμισης πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, ώστε ιδιοκτήτες με ακινητοποιημένα Ι.Χ. να μην υποχρεώνονται στην καταβολή όλων των τελών, καθώς θα μπορούν να πληρώνουν το ποσό που αναλογεί για τον αριθμό μηνών που θα επιλέξουν.

Αναλυτικότερα, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες καθιερώνεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30ή Ιουνίου (αντί της 30ήs Απριλίου που ίσχυε).

Τροποποιείται ο χρόνος καταβολής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Μειώνεται ο αριθμός μηνιαίων δόσεων από 8 σε 6, με την πρώτη να μην καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης, αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής και τις υπόλοιπες 5 έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 5 επόμενων μηνών.

Παρέχεται και φέτος (ίσχυε για πέρυσι) η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας Ι.Χ. οχημάτων με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση αντί καταβολής του ετήσιου ποσού των τελών.

Με διατάξεις περί του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών, λόγω των αλλαγών που επήλθαν από 1.1.2017, προβλέπεται ότι:

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1.1.2017 υποβάλλονται έως 12.5.2017 (αντί 30.1.2017). Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν διαγράφονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση. Στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις (άνω του οποίου ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς) που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο το έτος 2016. Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς έως και 12.5.2017.

Αναφορικά δε με τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση τμηματική καταβολής των τελών κυκλοφορίας:

* Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μήνα, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

* Για άρση ακινησίας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων ετήσιων τελών.

* Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Η άρση της ακινησίας επιτρέπεται κατόπιν έγγραφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος.

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που πραγματοποιείται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα της χρονικής στιγμής της άρσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL