Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Τι προβλέπει η λειτουργία του συμβιβασμού μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού / Δ. Παπαδημητρίου: Συνολική ρύθμιση χρεών για τουλάχιστον 400.000 επιχειρήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι προβλέπει η λειτουργία του συμβιβασμού μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού / Δ. Παπαδημητρίου: Συνολική ρύθμιση χρεών για τουλάχιστον 400.000 επιχειρήσεις

Τη συνολική ρύθμιση των χρεών τουλάχιστον 400.000 επιχειρήσεων δρομολογεί o νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με στόχο την οικονομική εξυγίανση και τη βιωσιμότητά τους.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, "το νομοσχέδιο του μηχανισμού εξωδικαστικού συμβιβασμού (κατατέθηκε στη Βουλή την προηγούμενη Παρασκευή) δεν εγγυάται τη ρύθμιση οφειλών κάθε επιχείρηση καθώς καμία ρύθμιση δεν μπορεί να επιβληθεί ενάντια στη βούληση της πλειονότητας των πιστωτών, αλλά θέτει προϋποθέσεις οι οποίες προσφέρουν ουσιαστικές ευκαιρίες συνεννόησης μεταξύ των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και των πιστωτών".

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στα τέλη Απριλίου, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τον προσεχή Ιούλιο και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα ενταχθούν σ’ αυτό 400.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, είτε αυτές οφείλουν στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στις τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, στον νόμο -που θα διατηρηθεί ενεργός έως το τέλος του 2018- μπορεί να υπαχθεί "κάθε φυσικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα και κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχε οφειλή από δάνειο ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών, ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1η Ιουλίου 2016 προς χρηματοδοτικό φορέα, ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς άλλο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, περιλαμβανομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου και οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές του ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ. Βασική προϋπόθεση είναι η επιχείρηση να κριθεί από σχετική μελέτη ως βιώσιμη".

Ρύθμιση win-win για όλους...

Αναφερόμενος στον τελικό αριθμό των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι "ο νόμος δεν θεραπεύει ανισότητες και είναι δύσκολο να ξέρει κανείς τι συμβαίνει σε αυτές τις επιχειρήσεις οι οποίες διευθετούν τα χρέη τους και πληρώνουν κανονικά. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι βιώσιμες και μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας".

Ακόμα σημείωσε ότι "η ρύθμιση των οφειλών δεν εδράζεται μόνο στα πραγματικά στοιχεία της βιωσιμότητας της επιχείρησης αλλά και στην αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης όλων των μερών, γεγονός που σημαίνει ότι ενδεχόμενη επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών θα είναι win-win για όλες τις πλευρές".

Όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των επιχειρήσεων που υπολογίζεται να ενταχθούν στο νέο καθεστώς, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης τόνισε ότι "δεν υπάρχουν κάποια στοιχεία, μηνιαία ή τριμηνιαία, που δείχνουν το συνολικό χρέος των επιχειρήσεων". Όπως διευκρίνισε: "Η Τράπεζα της Ελλάδος μαζεύει κάποια στοιχεία όσον αφορά, τα χρέη των επιχειρήσεων προς τράπεζες. Αντίστοιχα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μαζεύει κάποια στοιχεία για τα χρέη προς τις εφορίες και ο ΕΦΚΑ μαζεύει στοιχεία για τα χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία. Θα έπρεπε να ενοποιηθούν όλες αυτές οι βάσεις δεδομένων. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. Ο καθένας τηρεί τα δικά του στοιχεία για λόγους απορρήτου, οπότε κανείς δεν μπορεί να ξέρει επ’ ακριβώς πόσες εταιρείες χρωστάνε, τι ποσό και σε ποιον.

Θετικές επιπτώσεις και για τις τράπεζες

Αναφερόμενος στα ευρύτερα οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία από τη λειτουργία του νέου μηχανισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης σημείωσε ότι "Οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και άρα να αξιοποιήσουν και όλα τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα, αλλά και, εάν θέλετε, να προχωρήσουν και σε επενδύσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να προχωρήσουν. Είναι σημαντικό για το σύνολο της οικονομίας και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και για την αύξηση συνολικά του όγκου των επενδύσεων".

Όπως ακόμα σημείωσε, "Στις θετικές επιπτώσεις που θα δημιουργήσει στην οικονομία συνολικότερα αφορά και τις ίδιες τις τράπεζες. Και αυτό καθώς πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να πληρώσουν κανένα μέρος των οφειλών τους, άρα και για τις ίδιες τις τράπεζες. Μια τέτοια ρύθμιση θα έχει και άμεσα, με την πληρωμή οφειλών, αλλά και έμμεσα, με τη δημιουργία ενός αυξημένου κύκλου εργασιών αυτών των επιχειρήσεων, οφέλη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL