Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Φορολογικές δηλώσεις / Οι διατάξεις που μειώνουν τον φόρο εισοδήματος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φορολογικές δηλώσεις / Οι διατάξεις που μειώνουν τον φόρο εισοδήματος

Ενώπιος ενωπίω με την εφορία βρίσκονται περί τα 6 εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο διάρκειας 3 μηνών προκειμένου να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν κατά το προηγούμενο έτος. Καταληκτική προθεσμία θα είναι, όπως έχει ήδη προαναγγείλει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η 15η Ιουλίου. Το taxisnet "άνοιξε" την περασμένη Πέμπτη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς τα φορολογικά έντυπα έχουν εκδοθεί και έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία των βεβαιώσεων αποδοχών που έχουν εκδοθεί από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, προκειμένου για τους μισθωτούς, και των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου για τους συνταξιούχους, όπως επίσης και οι βεβαιώσεις αμοιβών από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας η οποία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς.

Προτού υποβάλουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις φόρου, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι έτσι ώστε να περιορίσουν σημαντικά τις όποιες επιβαρύνσεις θα προκύψουν μετά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και θα αναγραφούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα παραλάβουν ακολούθως. Ειδικά, δε, όσον αφορά το βασικό έντυπο Ε1, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν, σε αυτό περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι κωδικοί, χάρη στους οποίους θα μπορέσουν να εκμεταλλευθούν τις προβλεπόμενες αυτές φοροελαφρύνσεις οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Με βάση τις νεότερες διατάξεις του ισχύοντος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η ετήσια έκπτωση φόρου των 1.900 ευρώ έως 2.100 ευρώ, θα ισχύσει φέτος όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αλλά και για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις. Οι κυριότερες διατάξεις του ΚΦΕ οι οποίες εξασφαλίζουν μειώσεις φόρου και τις οποίες μπορούν οι φορολογούμενοι να αξιοποιήσουν έτσι ώστε να μειώσουν τις τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, είναι προκειμένου για μισθωτούς και συνταξιούχους οι ακόλουθες:

Εκπτώσεις για τέκνα

Πρόσθετες εκπτώσεις φόρου οι οποίες προκύπτουν λόγω τέκνων των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2016 εισοδήματα προερχόμενα από μισθούς ή από συντάξεις, δικαιούνται ετήσιας έκπτωσης φόρου χωρίς δικαιολογητικά. Η εν λόγω έκπτωση φθάνει έως τα 1.900 ευρώ για κάθε άγαμο φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, έως το ύψος των 1.950 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με ένα εξαρτώμενο τέκνο, έως του ποσού των 2.000 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με δύο εξαρτώμενα τέκνα και έως τα 2.100 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι οι οποίοι βαρύνονται με τέκνα, δικαιούνται από τις προβλεπόμενες φορολογικές διατάξεις προσαυξημένη έκπτωση φόρου. Προκειμένου δε να εξασφαλίσουν αυτήν την έκπτωση, θα πρέπει να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους στον πίνακα 8, ο οποίος περιλαμβάνεται στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Με το που θα αναγραφούν στον παραπάνω πίνακα τα παραπάνω στοιχεία των τέκνων, τότε αυτομάτως ενημερώνεται και συμπληρώνεται με τον αριθμό των συγκεκριμένων τέκνων ο κωδικός 003 προκειμένου για τον υπόχρεο ή ο κωδικός 004 προκειμένου για τη σύζυγο.

Οι φορολογικές διατάξεις ορίζουν ότι ως "εξαρτώμενα τέκνα" τα οποία βαρύνουν τον φορολογούμενο και ως εκ τούτου του παρέχουν το δικαίωμα να τύχει προσαυξημένης έκπτωσης φόρου θεωρούνται, φέτος:

Πρώτον, τα άγαμα τέκνα τα οποία γεννήθηκαν στο διάστημα μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου 1998 έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Δεύτερον, τα άγαμα τέκνα τα οποία γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1991 και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή ακόμη υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

Τρίτον, τα άγαμα τέκνα τα οποία παρουσιάζουν ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας από 67% και άνω.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι για να αναγνωριστούν τα τέκνα αυτών των τριών κατηγοριών ως «εξαρτώμενα» προϋπόθεση είναι να συνοικούν με τον φορολογούμενο και το συνολικό ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους κατά την χρονιά που πέρασε να μην έχει υπερβεί το ύψος των 3.000 ευρώ ή των 6.000 ευρώ εφόσον έχουν αναπηρία 67% και άνω.

Οι φορολογούμενοι εκείνοι οι οποίοι βαρύνονται με τέκνο ανάπηρο σε ποσοστό τουλάχιστον κατά 67% οφείλουν ακόμη να έχουν στη διάθεσή τους και τη σχετική γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής.

Ακόμη, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν τέκνο κατά την διάρκεια του 2016, οφείλουν να έχουν στη διάθεσή τους τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, προκειμένου να την προσκομίσουν εφόσον κληθούν από την αρμόδια εφορία για έλεγχο δικαιολογητικών.

Εκπίπτουν τα ποσά εξαγοράς χρόνου ασφάλισης

Μείωση του φορολογητέου εισοδήματος δικαιούνται και όσοι φορολογούμενοι κατέβαλαν ασφάλιστρα προκειμένου να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης. Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν μέσα στο 2016 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (όπως για παράδειγμα τον χρόνο κατά τον οποίον υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία, άρα εκπίπτουν και από το φορολογητέο εισόδημά τους. Προκειμένου να τύχει της μείωσης αυτής, ο φορολογούμενος μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών τις οποίες κατέβαλε για την εξαγορά του χρόνου ασφάλισής του στον κωδικό 351 ή 352 του πίνακα 4Α στην 1η σελίδα του εντύπου Ε1. Οι εισφορές αυτές αποδεικνύονται βάσει των σχετικών βεβαιώσεων ή αποδείξεων που πρέπει να έχουν εκδώσει οι ασφαλιστικοί οργανισμοί και να έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογούμενοι για να τις προσκομίσουν, εφόσον χρειαστεί, στην αρμόδια ΔΟΥ. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο καταβλήθηκαν οι εισφορές από τον φορολογούμενο.

Μείωση τεκμηρίων για συνταξιούχους

Ειδική μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης σε ποσοστό 30% προβλέπεται για τους συνταξιούχους, υπό την προϋπόθεση όμως ότι είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Ειδικότερα, προκειμένου για τους συνταξιούχους εκείνους οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2016 ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών, δηλαδή για όσους γεννήθηκαν έως και την 31η Δεκεμβρίου 1951, προβλέπεται μείωση του ύψους των αντικειμενικών δαπανών ή τεκμηρίων διαβίωσης (όπως για παράδειγμα για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων κ.λπ.) κατά 30%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το συνολικό τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημά τους το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης θα λαμβάνεται υπόψη μειωμένο κατά 30% τόσο στον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος όσο επίσης και στον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (από φέτος). Σημειωτέον ότι για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της σημαντικής αυτής έκπτωσης, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά τις τελικές φορολογικές επιβαρύνσεις τους, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 013-014 του πίνακα 2 που βρίσκεται στην 1η σελίδα του Ε1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL